Mindenki rémálma: az autótűz

Összeszedtük, miért gyulladhat ki egy autó, és ha már ég, mi a teendő.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-23 11:55

Szeptember második hétvégéjén rengeteg balaeset történt, összesen 11 ember veszítette életét, és több autó is kigyulladt. Ennek kapcsán a Dasblog.hu megkérdezte az országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, miért gyulladhat ki egy autó, és ha már ég, mi a teendő.

Elmondásuk szerint az utóbbi időben jelentősen nőtt az autós tűzesetek száma, január és augusztus vége között 319 esetben volt szükség tűzoltókra.

Ezeket a lépéseket tegyük karambol esetén:

  1. Áramtalanítani kell a járművet – vegyük le a gyújtást, és ha biztonságosan fel tudjuk nyitni a motorháztetőt, húzzuk le az akkumulátorsarukat.
  2. Mindig oldalról kell kinyitni a motorháztetőt, mert előfordulhat, hogy az izzó motortér ekkor kap lángra.

De nem csak karamboltól gyulladhat ki az autó, így ha menetközben füstszagot érzünk, azonnal húzodjunk félre, és ellenőrizzük a fékeket, csapágyakat. Előfordulhat, hogy elektromos tűz keletkezetett, azok kapcsán jellemzően csak füstölések alakulnak ki, vezetékek olvadnak össze, de ennek a forrását is érdemes mihamarabb felderíteni.

A gépjárművek tüzei általában ugyanis gyors lefolyásúak, hiszen rengeteg éghető anyag található az utastérben, a műszerfalban és a motortérben egyaránt. Az üzemanyagtartály sérülése esetén további veszélyforrást jelent a kifolyó benzin, gázolaj vagy etanol, kiáramló gáz. A motortérben kialakult tűz a levegőelvezető rendszereken keresztül rövid idő alatt az utastérbe juthat.

Mivel oltsuk a tüzet?

Az autókban található elektromos berendezések és a motortérben lerakódó éghető anyagok miatt a különböző habbal oltó berendezések alkalmazása a legcélszerűbb, amit érdemes mindig a kocsinkban hordani. Lehetőség szerint azonnal értesítsük a tűzoltókat, akik szakszerűen gondoskodhatnak a kialakult helyzetről.

A katasztrófavédelem szakértői szerint a gépjárműtüzek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők, ha az autót rendszeresen karbantartják: ha ellenőrzik a különféle folyadékok szivárgását, az elektromos vezetékek állapotát, valamint azt, hogy megfelelően zár-e a tanksapka. Ezért csak megfelelő műszaki állapotban lévő autóval keljünk útra.

Mai nap hírei

Fúziós prosztatabiopszia mentheti meg a férfiak életét

szimpatika.hu4 órája

Annak köszönheted, hogy életben vagy, hogy még nem találkoztál ezzel a tízéves kisfiúval

unilife.hu14 órája

Molnár Lamos Krisztina: Áthelyezve a COVID-intenzívre – A harmadik hullám a nővérpultból

wmn.hu15 órája

Melania Trump ruhájával üzent az egész világnak

joy.hu15 órája

Plasztikkártyát kap, akit már beoltottak, akár este 8 után is kimehet vele

life.hu16 órája

Sír és nevet a növényvédelem, februárra visszajön a tél

agraragazat.hu18 órája

Az elnöki beiktatást nem Joe Biden vagy Kamala Harris, hanem Amanda Gorman nyerte

444.hu19 órája

Továbbra is nagyon nagy a nyomás a magyar határon

demokrata.hu20 órája