Minden korábbinál erősebb rakétát lőtt ki Észak-Korea

Képes elérni az Amerikai Egyesült Államok egész területét.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2017-11-29 07:43

Az eddigi legerősebb, Hwasong-15 típusú rakétát szerdán a sötétségben lőtték ki és Japán északi partjaitól 250 kilométerre csapódott a tengerbe, de magasabbra szállt, mint bármely más korábbi észak-koreai tesztrakéta – írja a 24.hu.  

Az észak-koreai állami televízióban közölték, Phenjan elérte arra vonatkozó küldetését, hogy nukleáris hatalommá váljon. A most tesztelt rakétával képesek elérni az Amerikai Egyesült Államok egész területét, állítja a BBC.

A NATO és az Európai Unió határozottan elítélte az Észak-Korea által helyi idő szerint szerdára virradóra végrehajtott újabb ballisztikus rakétakísérletet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kiemelte: Phenjan a lépéssel ismételten megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokat, veszélyeztetve a térség és a világ biztonságát.

A katonai szövetség vezetője újfent óva intette Észak-Koreát a további provokációktól, illetve az ország atom- és rakétaprogramjának beszüntetését és a párbeszéd felújítását sürgette.

Az Európai Unió külügyi szolgálata elfogadhatatlannak nevezte a történteket, amelyekkel Phenjan megsértette nemzetközi kötelezettségeit.

A brüsszeli közleményben “súlyos provokációnak”, “komoly fenyegetésnek” minősítették a lépést, továbbá hangsúlyozták, hogy “azonnali hatállyal, teljes mértékben, igazolhatóan és visszafordíthatatlanul” be kell szüntetnie a rezsimnek a kísérleti atomrobbantásokat és a rakétateszteket.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén és szeptemberben is átlőtt egy-egy ballisztikus rakétát Japán felett, amelyek a Csendes-óceánba csapódtak, majd ugyancsak szeptemberben egy kísérleti atomrobbantást is végrehajtott.

 

Forrás: MTI/24.hu

A címlapkép illusztráció (MTI/EPA/Dél-koreai védelmi minisztérium) 

Mai nap hírei

Ne is álmondjunk utazásról, ha májusig nem kapjuk meg a koronavírus-vakcinát

bitcoinbazis.hu5 órája

Top 12 – Ételek, amelyek gyorsítják az öregedést

napidoktor.hu6 órája

Érdekes infó a Windows 10 következő változatáról

itbusiness.hu8 órája

Hajnali havazás

koponyeg.hu10 órája

Nagy az érdeklődés az Iszomm iránt Szanyi Tiborék szerint

demokrata.hu10 órája

25%-kal drágábbak lettek a használt autók

autonavigator.hu11 órája

Toyota Mega Cruiser – alig ismert terepjáró-különlegesség

agroinform.hu12 órája

Nyugdíj kisokos 2021 - Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, 13. havi nyugdíj

ado1szazalek.com15 órája