Minden, amit tudni kell Meghan Markle-ról, Harry herceg menyasszonyáról

Startlap - Startlap
A királyi család több dolog miatt sem volt elragadtatva tőle.

Harry herceg eljegyezte és jövőre feleségül veszi amerikai barátnőjét, Meghan Markle-t.

A hírt hétfőn jelentette be hivatalosan Harry édesapja, Károly brit trónörökös. Az esküvő 2018 tavaszán lesz. Harry novemberben jegyezte el barátnőjét Londonban, és erről tájékoztatta nagymamáját, a 91 éves II. Erzsébet királynőt. A herceg “kérte és meg is kapta Markle kisasszony szüleinek áldását is” a frigyre – áll a közleményben.

A királynő nemrégiben teán fogadta Harryt és Meghan Markle-t a londoni Buckingham-palotában. Ez nem csak formalitás, a királyi házasságokat szabályozó brit törvény ugyanis kimondja, hogy a trónutódlási sor első hat helyén álló hozzátartozók házasságát az uralkodónak előzetesen jóvá kell hagynia, és az udvari protokoll alapján az uralkodó csak olyan házastársjelölteket fogad, akiknek személyét elfogadja. Meghan Markle fogadtatásának puszta ténye így a házasság királynői jóváhagyását jelző uralkodói gesztus is volt egyben.

Harry herceg, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia jelenleg az ötödik helyen áll a trónöröklési listán, amelyen Károly, utána Harry bátyja, Vilmos herceg, majd Vilmos és hitvese, Katalin cambridge-i hercegnő két gyermeke, a most négyéves György herceg és a kétéves Charlotte hercegnő, utánuk Harry, végül András herceg, a királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg másodszülött fia foglalja el az első hat helyet. A sorrend nemsokára változik, mivel Vilmos és Katalin tavaszra várt harmadik gyermeke kerül az ötödik helyre, maga mögé utasítva Harryt, akire azonban még így is vonatkozik majd az uralkodói jóváhagyás kötelme.

 

Weekend shenanigans with @jessicamulroney (wearing my very favorite button down from @mishanonoo) 👍🏽

Meghan Markle (@meghanmarkle) által megosztott bejegyzés,

Bátyjához hasonlóan Harry is polgári származású hitvest választott. Meghan Markle személyében ugyanakkor a brit monarchia modern kori történelmében először kerül elvált, afrikai-amerikai gyökerű amerikai állampolgár a királyi családba a trónutódlási lista egyik magas rangú tagjának hitveseként.

81 esztendővel ezelőtt VIII. Eduárd királynak még le kellett mondania a trónról és a koronáról, mivel ő is egy elvált amerikai állampolgárt kívánt feleségül venni Wallis Simpson személyében. Ezt akkoriban sem az udvar, sem a brit kormány nem volt hajlandó jóváhagyni, így VIII. Eduárd a koronázást meg sem várva távozott az Egyesült Királyság éléről, átadva helyét öccsének, Albert yorki hercegnek, a jelenlegi uralkodó édesapjának, aki VI. György néven lépett trónra.

VI. György király 1952-ben bekövetkezett halála óta ül a brit trónon II. Erzsébet királynő, Harry nagymamája. Ma már sem az udvar, sem a brit kormány részéről nem merül fel kifogás Meghan Markle személye ellen, annál is kevésbé, mivel az Egyesült Királyság következő uralkodója, Károly trónörökös maga is elvált első feleségétől, a nem sokkal később tragikus autóbaleset áldozatává vált Diana hercegnőtől, és jelenlegi felesége, Kamilla cornwalli hercegnő is elvált első férjétől.

A Buckingham-palota szóvivője hétfőn bejelentette, hogy a királynő és férje, a 96 éves Fülöp edinburghi herceg “elragadtatással fogadta” az eljegyzés hírét és sok boldogságot kíván az ifjú párnak.

A herceg és Meghan tavaly nyáron Kanadában ismerkedett meg, ahol Harry a maradandó sérüléseket szenvedett brit és nemzetközösségi katonák megsegítésére általa kezdeményezett nagyszabású éves nemzetközi sportviadal, az Invictus Games promóciós rendezvényein vett részt. Az idei sportrendezvényen már együtt jelentek meg, igaz, akkor még nem ülhettek egymás mellé, de ez volt az első alkalom, hogy együtt jelentek meg.

Meghan színésznő, A Briliáns elmék című amerikai vígjátéksorozat egyik szereplője, de feltűnt a Castle és a 90120 egy-egy részében is, valamint mozifilmekben is kapott már kisebb szerepeket, pl. a Borzalmas főnökök-ben. Saját lifestyle oldala van, a “The Tig”, itt ételekről, utazásról, divatról és szépségtippekről olvashatunk. A humanitárius munkát fontosnak tartja, akárcsak Harry herceg.

 

Have a playful day, darling! Xx The Tig Team & our EIC @meghanmarkle ✨

The Tig (@thetigofficial) által megosztott bejegyzés,

Különböző sajtóinformációk szerint Meghant először nem fogadták pozitívan Harry kedveseként, egyrészt, mert elvált (volt férje Trevor Engelson filmproducer), másrészt pedig idén januárban testvérét, Thomas Markle-t letartóztatták, miután részegen pisztolyt tartott egy nő fejéhez, és megfenyegette. Valószínűleg az sem volt jó pont, hogy a filmjeiben egyes jelenetekben finoman szólva nem az udvari etikett szerint volt felöltözve.

Meghan Markle-t Harry feleségeként a királyi fenség (Her Royal Highness, HRH) titulus illeti majd meg, és II. Erzsébet királynő döntésén múlik, az újdonsült családtag visel-e majd külön hercegnői címet is, hasonlóan ahhoz, ahogy Vilmos felesége, Katalin a Cambridge hercegnője címben részesült.

 

Forrás: MTI, Nlcafe

Címlapfotó: Facebook

Ez is érdekelhet

képcím

Felismered a híres magyar épületeket madártávlatból? Kvíz

képcím

Magasabb jövedelem – Prémium lakáshitel ajánlatok

képcím

A felejthetetlen nap, amikor a Real Madrid stadionjában több ezren...