Milliókra is megbírságolhatnak, ha elégeted a száraz avart

Startlap - Startlap
Még mindig lehet égetni, de nem mindegy, mikor. És az avar eltüntetésére vannak sokkal környezetbarátabb megoldások is.

Tűzgyújtási tilalom van érvényben hazánkban, így komoly, akár milliós bírságot is a nyakába varrhatnak annak, aki elégeti a kerti hulladékát. Az égetésre az önkormányzatok által kijelölt napokon van lehetőség – számolt be a Hír TV.

A tilalmat a levegő minőségének javítása érdekében vezették be. Ugyan az időjárás még elég enyhe, de a fűtési szezon így is megkezdődött, ami rontja a levegő szennyezettségének mutatóit, így nem lenne túl jó az avarégetéssel tovább terhelni a környezetet. Miskolcon és környékén például többször mértek határértéken felüli levegőszennyezést.

Az avart így is el lehet tüntetni a hagyományos módszerrel, azonban kizárólag a helyi önkormányzatok által rendeletben kijelölt napokon. A Borsod megyei Kissikátorban például heti két kijelölt nap van, amikor reggel 9 és délután 4 óra között meggyújthatják a kerti tüzeket. Aki a szabályokat nem tartja be, tűzvédelmi bírságot kaphat, amelynek mértéke pár tízezer forinttól milliós nagyságrendig terjed.

Nem árt tudni, hogy a zöldhulladék feldolgozásának vannak környezetbarátabb lehetőségei is: Kissikátorban komposztálják a növényi maradványokat, amivel egy putnoki kertészetet fűtenek.

Nagyjából kiszámoltuk, hogy az egy évi metszésből a hulladék szinte két évig az egész telepnek a fűtéséről gondoskodik. Tehát hogyha ezeket megőrizzük, feldolgozzuk, mivel megújuló energiáról van szó, számunkra is sokkal kedvezőbb, hiszen ez egy ingyenes energialehetőség 

– fejtette ki Jankó Lajos kertészmérnök. A hulladékégetés nemcsak a környezetszennyezés, hanem a tűzveszély miatt is problémás. 

Minden esetben oda kell figyelni, hogy az égetést megfelelő körültekintéssel és biztonságosan végezzük. A tűz gyújtója felel a tűz őrzéséért, illetve szükség esetén az oltásáért is. A tevékenységet úgy kell végezni, hogy az élet és vagyonbiztonságot sosem veszélyeztetheti

– magyarázta Dojcsák Dávid, a BAZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Ez is érdekelhet

képcím

Könyvfóliázás: megint pert nyert a Líra

képcím

Megjelent a rendelet: brutális bírság vár a gyorshajtókra

képcím

Dobrev Klára bemutatta az árnyékkormány tagjait