Kiemelt Hírek 2018. június 18.

Miért és hogyan válasszunk külső tárhelyet?

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 18.
Külső tárhelyet nem csak azért érdemes venni, mert egyszer minden merevlemez megtelik  - pedig egyébként ez így lesz, az biztos.

Napjainkban az ember a számítógépet már nem csak munkaeszköznek használja.

A legtöbb háztartásban van asztali gép vagy laptop, és részben „ezen van az életünk”, amennyiben ezen írunk magánleveleket, ide mentjük a mobiltelefonnal vagy digitális képpel készült fotókat, itt vágjuk a családi videókat, ide töltjük a netről a kedvenc filmjeinket és zenéinket, itt rajzolunk vagy szerzünk zenét, ha ehhez van affinitásunk, és még sorolhatnánk.

Tároljuk máshol a fontos adatokat

Az ördög nem alszik, így érdemes még idejekorán gondolni arra, hogy ha valamilyen oknál fogva megreccsen a gépünk (bekapunk egy vírust, rosszul viseli a legújabb rendszerfrissítést, vagy egyéb nem várt kellemetlenség miatt nem fogunk hozzájutni a rajta tárolt kincsekhez sem. A legrosszabb esetben soha többet. Ezért szerezzünk be külső tárhelyet, és tároljuk ezen azokat a dolgokat, amelyek igazán fontosak. Már csak azért is, mert amikor erre átpakolunk, kénytelenek leszünk rendszerezni őket.

A piacon számtalan típusú külső tárhely elérhető, már csak azért is, mert erre a területre is jellemző a folyamatos innováció, ami 2-3 évente új terméktípust terem. Ezért itt eltekintünk a típusok és márkák közötti választástól, termékvéleményezéstől, csak a szempontokat soroljuk fel, amelyeket érdemes mérlegelni.

Mivel a HDD olyan, mint egy könyvtár (vagy széf, vagy temperált bortartó), ahol pótolhatatlan dolgokat szeretnénk tárolni, nem érdemes az ára alapján dönteni – persze azokon a határokon belül, amit megengedhetünk magunknak.

Nem mindegy a méret

Elsőként érdemes megfontolni a méretet, amely rögtön három paramétert is magába foglal. Mérete lehet a belső merevlemeznek (col), a benne foglalt tárhelynek (ez a kettő összefügg), és a külső tárhely fizikai megjelenésének is.

A méretparaméterek egymással összefüggésben dönthetőek el jól: minden col mérethez tartoznak elérhető tárhelyméretek, és a merevlemez mérete meghatározza a borítás nagyságát is, amely magába foglalja.

Lényeges a gyorsaság

Külső tárhely esetében fontos lehet a gyorsaság. Ez is két szempontból épül fel: az adatátviteli sebességből és az írási/olvasási sebességből. Mindkettőben meghatározó a csatlakozó, amelyen keresztül elérhetjük a külső tárhelyen tárolt adatokat (USB 2.0, USB 3.0, eSATA) és a lemez fordulatszáma (rpm).

Érdemes megnézni a HDD külső borítását, talpának gumírozottságát (mindkettő a keltett zajszint szempontjából fontos, illetve előbbi a sérülékenység miatt sem mindegy). 3,5 colos merevlemezzel rendelkező külső tárhelynél érdemes megnézni, hogy legyen saját tápegysége, ventilátora, és megfelelően legyen hangszigetelve.

A felsoroltak nem érvényesek az SSD tárhelyekre, amelyek nem merevlemezzel működnek, ezekről külön írunk majd!

Keresés az oldalon