Megvan a boltláncok friss rangsora: nagy meglepetés született a dobogón

Éveken át nem volt nagy változás a hazai élelmiszerboltok és drogériák forgalmában, de most egy olyan történt, amire szinte senki sem számított. Reggeli hírösszefoglaló.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-06-03 09:18

Fotó: Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Megvan a boltláncok friss rangsora: nagy meglepetés született a dobogón

A Trademagazin közölte a boltláncok aktuális, forgalom szerinti rangsorát. A lista több éven át hozta a papírformát, de 2019-ben minden borult, és egy olyan név került az elsők közé, amire – vélekedik Hermann Zsuzsanna ügyvezető-főszerkesztő – “nem sokan fogadtak volna”. Részletek itt.

Segítség helyett bilincs: szeptembertől jön az iskolarendőrség

Pintér Sándor belügyminiszter már nyolc éve szeretne rendőri jelenlétet az iskolákban, és most eljött a pillanat: a kormány elfogadta iskolaőrségről szóló javaslatot, a vonatkozó törvénytervezet egyeztetés alatt van. A sajtó birtokába került egy, a Parlamentnek benyújtott dokumentum, amelyből több részlet kiderül arról, mit takarhat mindez a gyakorlatban – ilyen például az, hogy a 12 évesnél idősebb gyerekeket szükség esetén megbilincselhetik. Az iskolaőrök elvileg a tanárokat védenék az agressziótól, de a nyilatkozó szakemberek szerint ez a probléma valódi megoldása helyett csupán tünteti kezelés. Felmerül a gyerekek kriminalizálása, illetve az is, hogy csak kitolják az erőszak helyszínét az iskola kapuin túlra. Úgy vélik, ahhoz, hogy megértsük, miért történik mindez, a gyöngyöspatai kártérítési perhez kell visszamennünk. Részletek itt.

Az állam után Mészáros Lőrinc lehet a legnagyobb munkaadó Magyarországon

Az országban összesen nincs tíz vállalat, amely 10 ezer embernél többnek adna munkát, a Mészáros család érdekeltségeit összefogó Mészáros-csoport azonban mintegy 25 ezer munkavállalót foglalkoztat. Meglepő, hogy ehhez képes hány dolgozó számára vették igénybe az állam csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatását. A legtöbb alkalmazottal bíró hazai cégekről, valamint Mészáros Lőrinc vállalatairól itt írnak.

Drámai videó arról, mi zajlik most az USA-ban: szót fogadtak a rendőröknek a boltosok, mégis könnygázt kaptak az arcukba

Eddig is megértettem, mit jelentett a fiatal fekete férfi története. Most már még inkább megértem.

Ezt Cindy Awaijane nyilatkozta, annak az élelmiszerboltnak az egyik tulajdonosa, ahol a Vice News riportot készített. A felvételen látható események nem végződnek tragédiával, a képsorok mégis nagyon megrázóak, és jóval árnyaltabban mutatják be a George Floyd halálával kipattant helyzet drámaiságát, mint más anyagok a megmozdulásokról. Íme a felvétel és a további részletek.

Dőlnek a milliárdok a dohánybizniszből Lázár János holdudvarába

Évente több milliárd forintot termel a trafikokat áruval ellátó monopólium, amire annak idején pályázat nélkül kapta meg a koncessziós jogot az Országos Dohányboltellátó Kft. A társaság 2015-ös megalapítása óta rendesen tolja az osztalékot a két tulajdonos vállalatnak, amelye egyike Lázár János volt kancelláriaminiszter holdudvarához sorolt Sánta János érdekeltségébe tartozik.

Fotó: Christopher Furlong/Getty Images

A hódmezővásárhelyi vállalkozó a Fidesz dohányipari jogszabályainak legnagyobb nyertese: éppen 2015 után egy évvel került be a 100 leggazdagabb magyar közé, és azóta egyre csak kúszik előre a rangsorban. A dohánymonopólium felügyelőbizottságában egy nyugdíjas miniszter is feltűnik. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Újabb légitársaságok kerültek fel az EU tiltólistájára

Az Európai Bizottság frissítette a légiközlekedés-biztonságra vonatkozó listáját, amelyen olyan légitársaságok vannak, amikre működési tilalom vagy működési korlátozás vonatkozik az Európai Unió légterében. A lista régi és új tagjairól ebben a cikkben olvashatsz.

A magyarok nem értenek egyet Orbán Viktorral: az euróról kérdezték őket, váratlan választ adtak

Az euró bevezetéséről és a forint lecseréléséről kérdezett friss közvélemény-kutatásában a Pulzus Kutató. Nem várt eredmény született: a válaszolók jelentős többsége egyáltalán nem a negyedik Orbán-kormány és az MNB álláspontján áll. Különösen érdekes a válaszok nemek, korosztályok illetve településtípusok szerint bontása, amelyből pont a várakozásokkal ellentétes adatok láthatók. Erre a linkre kattintva megismerheted a felmérés eredményeit, és olvashatsz az euró bevezetéséről, használatáról, illetve arról, mekkora ennek a realitása itthon.

Jó hír: idén is lehet levendulát szedni Tihanyban, mindjárt indul a szedd magad akció

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság jelezte: a virágzás idejétől függően hamarosan kezdődik a tihanyi szedd magad levendula akció. Az eseményre ebben az évben nemcsak a növények, hanem a látogatók és a munkatársak védelmére vonatkozó szabályokat is bevezettek. Minderről bővebben ebben a cikkben írnak.

Kényszergyógykezelésre ítélték a jakutföldi sámánt, aki gyalog indult Moszkvába, hogy “kiűzze” Putyint

Fotó: Hannah Peters/Getty Images

A bírósági eljárás kezdete előtt a rendőrség őrizetbe vette a védelem három tanúját, akik vallomásukkal befolyásolhatták volna az ügy tárgyalását. A védelem az Európai Jogok Európai Bíróságához fordult. Az ügyről ide kattintva tájékozódhatsz.

Negyven napig esni fog?

A népi hagyományok szerint ha Medárd napján, vagyis június 8-án esik, akkor utána még negyven napig esik. A jelenlegi prognózisok alapján egyre melegebb, ugyanakkor egyre nedvesebb időjárásnak nézünk elébe, záporokkal és zivatarokkal, Medárd napján is. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

Mai nap hírei

Különleges bolygórendszerre bukkantak

szimpatika.hu10 órája

Nem halt ki a világ legnagyobb ragadozója? Fotón a bizonyíték!

metropol.hu10 órája

Hamarosan új funkcióval bővül a Netflix!

metabro.hu12 órája

Elmeszelte az Alkotmánybíróság az új hulladékgazdálkodási törvényt

agroinform.hu15 órája

Milyen virágmagokat vessünk januárban? – Hogyan készül házilag a mini üvegház?

agrotrend.hu17 órája

Poloskákat találtak Boldog István egykori polgármesteri hivatalában

168ora.hu18 órája

Jó hír az áfáról

itbusiness.hu18 órája

Felháborító a bíróság döntése a Jézust ábrázoló karikatúra ügyében

demokrata.hu18 órája