Megváltozik a hagyományos újságírás? - Így működik a mesterséges intelligencia a médiában

A Hírstart Robot Podcast adása 2020. tavaszán indult útjára. Friss hírek, szórakozás és tech témakörökben napi három alkalommal jelentkezik a mesterséges intelligenciával támogatott hírfelolvasó hölgy, Alíz. Virág Attila a Startlap-Hírstart technológiai vezetője az MI Stúdió podcast adásában beszélgetett arról, hogyan alakítják át a médiát az új technológiai innovációk.

Szerző: Startlap

Forrás: ai-hungary.com | 2020-10-29 17:48

Fotó: Mesterséges Intelligencia Koalíció

A teljes podcast adás és a beszélgetés ide kattintva meghallgatható megA Startlap-Hírstart havonta több mint két millió egyedi látogatót ér el. Oldalai alapvetően híraggregátorként funkcionálnak, azaz különböző híroldalak tartalmait gyűjtik össze egy helyre, ahol a cikkek többféle szempont alapján kerülnek tematizálásra. Szinte a teljes magyar médiát lefedve, többszáz hazai hírforrás tartalmai kerülnek be a rendszerbe, naponta a szemlék száma eléri a 4-6000 linket is. A technológiai innováció mindig is fontos szerepet játszott a két portál életében, így kerülhetett fókuszba a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása

2020. májusában kezdte meg működését a Hírstart oldalán Magyarország első AI támogatott podcast szolgáltatása, ahol emberi beavatkozás nélkül készülnek az adásokhoz a hírösszefoglalók: a szemlézést, a szerkesztést és a felolvasást is egy robot végzi, aki nemrégiben az Alíz nevet kapta. A Hírstart automatizált szakértői rendszere egy szoros integrációval csatlakozik a Google Cloud AI támogatott TTS szolgáltatásához. Alig néhány hónap alatt az adáslejátszások száma 200 000  fölé nőtt. Van aki autóban hallgatja az adásokat, mások pedig azért kedvelik, mert látás problémákkal küszködnek és az olvasás nehézséget okoz számukra.

Nem az a probléma tehát, hogy a mesterséges intelligencia innovatív technológiája elérhető-e, hanem az hogyan tudjuk használni a médiában, amire már léteznek egyszerű eszközök, csak meg kell tanulni, hogyan optimalizáljuk ezeket a folyamatokat.

A teljes beszélgetés ide kattintva meghallgatható.

Az MI Stúdió korábbi adásai itt érhetők el: https://ai-hungary.com/hu/mi-studio

Aki meg szeretné hallgatni Alíz hírszemléit, látogasson el a podcast.hirstart.hu oldalunkra.

Mai nap hírei

Egy 21 éves nő is van a járvány új áldozatai között

168ora.hu4 órája

A Huawei elárulta melyik mobilra mikor érkezik az EMUI 11

gsmring.hu6 órája

Nagyot ugrik az üzemanyagok ára a hazai kutakon

agroinform.hu7 órája

Ő volt Flipper Öcsi élete szerelme, mégis mást tervezett feleségül venni a halála előtt

femcafe.hu7 órája

Százhat koronavírusos beteg hunyt el hazánkban

demokrata.hu8 órája

A hiperbár oxigénterápia visszafordíthatja az öregedést

szimpatika.hu12 órája

Az új ukrán gumihevederes traktor – Boris Bond Bg 748

gepmax.hu12 órája

A Fradi a 92. percig tartotta magát, Morata fejesével fordított a Juventus

eurosport.hosszabbitas.hu19 órája