Megszólalt a kormány járványügyi matematikusa: begyorsult a vírus, most tényleg nagy járvány lehet 

Startlap - Startlap
A professzor egy olyan adatra hívta fel a figyelmet, ami a napi esetszámokhoz hasonló jelentőséggel bír, és most veszélyesen megugrott. Esti hírösszefoglaló.

Megszólalt a kormány járványügyi matematikusa: begyorsult a vírus, most tényleg nagy járvány lehet 

Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem professzora a kormányt a vírusról szakértői jelentésekkel ellátó matematikuscsapat vezetője a méltatlanul keveset figyelt reprodukciós ráta alakulására hívta fel a figyelmet. Ez az a szám, amit az aktuális napi esetszám mellett a leginkább kéne figyelni, és amelyből következtethetünk a vírus terjedésének ütemére. Röst az érték veszélyes megugrásáról tájékoztatott, és jelezte, hogy a napokban trendforduló állt be a járványügyi adatokban. A matematikus új védekezési stratégiát sürget, és állítja, hogy a meredeken emelkedő esetszámokért csak kis mértékben felelős a behurcolás, a háttérben más áll. Ezt támasztja alá az is, hogy a vírus jelenleg egész más korcsoportot sújt igazán, mint az első hullám során, és ennek megfelelően eltérő halálozási arányokat láthatunk. Részletek itt.

Már több mint 420 ezer forint a bruttó magyar átlagkereset

2020 júniusában 15,6%-kal volt magasabb az átlagkereset, mint egy évvel korábban. A statisztika ennél jóval több, izgalmas részleteket is tartalmaz, például mindez nettó számokat, vagy azt, hogy mennyit keresnek a nők és mennyit a férfiak, és mennyit az egyes korcsoportok. Kattints ide a számokért.

Lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes szenátusa és a rektorhelyettesek

Sajtótájékoztatót tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem hétfőn. Az esemény első felében az intézmény jelenlegi oktatói és hallgatói mondták el véleményüket és közlendőiket az átalakításról, illetve felolvasták a jelenlegi vezetőség és az egyetem választott szenátusának lemondását. Minderről bővebben itt olvashatsz.

Merkely Béla: A magyar fertőzések ilyen mértékű növekedését véleményem szerint a horvátországi nyaralás okozta

A Semmelweis Egyetem rektora az RTL Klub Híradójának értékelte a friss számokat, és elmagyarázta, miért tapasztalható szerinte az új megbetegedések rekordmértékű megugrása. Mindezt elolvashatod, de akár videón is megnézheted ebben a cikkben.  

Orbán Viktor Magyarországról: “Ez egy unalmas, parlamentáris demokrácia”

Fotó: Gabriel Kuchta/Getty Images

A kormányfő hétfőn, még éppen a határzár előtt Szlovéniába utazott, ahol a 15. Bledi Stratégiai Fórumon a szerb elnökkel, a cseh, a szlovén, a lengyel, a horvát, a bolgár és az olasz miniszterelnökökkel tartott panelbeszélgetésen hallatott figyelemre méltó állításokat Európa gazdasági helyzetéről és a magyar demokráciáról. Ha kíváncsi vagy, miket mondott, akkor olvasd el vagy nézd meg videón ebben a cikkben.

Semjén Zsolt szerint a magyarok “valahogy jobban” bíznak az egyházi iskolákban

A miniszterelnök-helyettes a bencések után a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanévnyitóján is brillírozott. Az állami oktatásba vetett bizalmon túl a Fidesz kormányzat alatt zajló templomépítési kedvről is értekezett, amelyhez hasonló szerinte Szent István óta nem történt. Bővebben.

Dollármilliókat csaltak el egy magyar számlával a világ legrégebbi nemzetközi sporteseményéről

Az Amerika Kupa nevű vitorlásversenyről van szó, amelyet 1851 óta rendeznek meg, ez a nemzetközi professzionális vitorlázás csúcseseménye. Legközelebb jövőre lesz Amerika Kupa, csakhogy a szervezésre szánt pénzből több mint félmilliárd forintnak megfelelő új-zélandi dollár landolt egy magyar bankszámlán. Az ügyről itt olvashatsz.

A vadászkamara már a minisztériumnál lobbizik a határzár kijátszásáért

A gímbikák valószínűleg nincsenek annyira kétségbe esve, ugyanakkor az Országos Magyar Vadászkamara aggódó közleményt adott ki, miután kiderült a szeptember elsején életbe lépő határzár. Mint írják,

az előttünk álló gímbika szezon egycsapásra kilátástalanná és pénzügyileg tervezhetetlenné vált.

Mi ennek az oka, és mit akarnak az Agrárminisztiréiumtól? Innen kiderült.

Igazgyöngy Alapítvány állami támogatását is megfelezte az Emmi

A berettyóújfalui kistérségben 1999 óta működő, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény eleve mindösszesen 17 milliós állami támogatását nyírbálták meg. Az alapítvány vezetője, a Nyomor széle blogot jegyző L. Ritók Nóraa Facebookon írt a történtekről. A bejegyzését erre a linkre kattintva találod.

Figyelem: visszahív egy grillkolbászt a Tesco

Fotó: Bálint Porneczi/Bloomberg via Getty Images

A kolbászt a Tesco bármely áruházában, blokk nélkül is visszaveszik. A problémás termék adatait és a visszahívás okát ebből a cikkből ismerheted meg.

Ez is érdekelhet

képcím

"El kell foglalnunk Brüsszelt" - Orbán Viktor kiadta választási...

képcím

Orbán: Ezt most túlzásnak érzik a hallgatók, de nem túlzás

képcím

Folytatódhat Orbánék konferenciája Büsszelben