Megszólalt a kimenekített magyar túsz: „Nem volt egy úttörőtábor”

Startlap - Startlap
Jól van a magyar férfi, akit nigériai kalózok markából menekítettek ki.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója vasárnap az M1-nek árult el részleteket annak a férfinek az állapotáról, akit három hete kalózok ejtettek túszul Nigériában egy német konténerhajó fedélzetén

A főigazgató beszámolt arról is, hogy a férfi azt mondta, a túszejtők nem bántották, “de nem volt egy úttörőtábor”. Hajdu János hozzátette: a magyar férfi jól felkészült, mentálisan is “rendben lévő” ember. A műsorban felidézték, hogy a férfi azon a német konténerszállító hajón dolgozott, amely Egyenlítői-Guinea fővárosából, Malabóból indult, végcélja pedig a Libériai Monrovia lett volna. A hajó a tervek szerint a nigériai Onnéban kikötött volna, de még a tengeren motorcsónakos fegyveresek megtámadták.

Rövid tűzpárbaj után a 18 fős legénységből a magyar férfin kívül egy ukrán és négy Fülöp-szigeteki férfit ejtettek túszul.
Hajdu János közölte: az ügy nem zárult le a magyar férfi kiszabadításával és hazahozatalával, a német szolgálatokkal együtt tovább nyomoznak és keresik a túszejtőket.

A Nemzetközi Tengerészeti Hivatal adatai szerint az idén szeptemberig elrabolt 49 tengerészből 39-et ebben a térségben ejtettek túszul fegyveresek.
Szombaton közleményben közölte a TEK, hogy kiszabadult és szombaton TEK munkatársainak kíséretében Budapestre érkezett az október 21-én elrabolt magyar férfi.

Forrás: MTI

Kép: Europress / AFP / Pius Utomi Ekpei

Ez is érdekelhet

képcím

Fotókon a 80-as évek sátorozós nyaralásai

képcím

Eshet eső, süthet a nap: Verstappent dicséri a sajtó a Monacói...

képcím

Rosszul lett a pályán, meghalt a magyar futballista