Megsebesítette a medve Székelyföldön - nem tudtak veszettség elleni oltást adni a magyarországi vadásznak a kórházban

Startlap - Startlap
Vasárnap történt a támadás.

Medve támadt egy vadászaton levő magyar állampolgárra Székelyföldön, akit válltöréssel és zúzódásokkal szállítottak kórházba. Az 54 éves áldozatot a székelyudvarhelyi kórházban műtötték meg, hétfőn már elhagyhatta a kórházat – írja az MTI.

Az Agerpres hírügynökség hétfői tudósítása szerint a támadás vasárnap történt. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője elmondta: egy tízfős magyarországi csoport vaddisznóvadászaton vett részt, az egyik tagjukra Siménfalva (Simonesti) környékén támadt rá a medve. A többi vadász a társuk megmentése érdekében többször a levegőbe lőtt, így az állat megijedt és elmenekült – számolt be a szóvivő.

A férfit mentővel a székelyudvarhelyi kórház ortopédiai részlegére  szállították. Lukács Antal, a kórház menedzsere elmondta, hogy a medve megharapta és zúzódást is okozott a férfi bal vállán és karján, de a nyak tájékán is voltak sérülései. A vállán törést is elszenvedett, ezért műtétet hajtottak végre, de hétfőn már elhagyhatta a kórházat.

Nagyon nagy medve

Balázs Sándor, a vasárnapi hajtóvadászatot rendező a Szalon Vadásztársulat igazgatója a Székelyhon.ro portálnak nyilatkozott az esetről.   Elmondása szerint a hajtás során többször is kijött az erdőből a „nagyon nagynak mondható kanmedve”, amely végül a várakozó vadászra rontott.

Az áldozat megpróbált rálőni a támadó vadra, de nem sült el a puskája.

Balázs Sándor felháborítónak tartotta, hogy a székelyudvarhelyi kórházban nem tudtak veszettség elleni oltást adni az áldozatnak: haza kell utaznia, hogy mielőbb megkaphassa a szérumot – mondta a vadásztársulat vezetője.

Betiltották a medvevadászatot

Az idén ez volt az első medvetámadás Hargita megyében. Romániában egyre több gondot okoz a túlszaporodott medveállomány, miután betiltották a vadászatukat. A környezetvédelmi tárca 2016 előtt évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, ekkor azonban a Dacian Ciolos vezette kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Egy tavalyi becslés szerint Romániában mintegy 6800 barnamedve él.

Ez is érdekelhet

képcím

Márki-Zay: Bige László átutalta az 5 milliót és kifizetett egy...

képcím

Csipes Tamara kereste a legtöbbet az olimpiával

képcím

Emberi mulasztás okozhatta a halálos metróbalesetet