Megrázó fotók a 257 ember halálát követelő légikatasztrófáról

Startlap - Startlap
A baleset okai továbbra is ismeretlenek.

A felszállást követően szerdán lezuhant egy katonai repülőgép az algériai főváros, Algír közelében, a szerencsétlenségben 257 ember meghalt. Ez volt Algéria történelmének legsúlyosabb légi katasztrófája.

Abdel-Azíz Buteflika államfő szerdától kezdődően háromnapos gyászt rendelt el az áldozatok emlékére.

A katasztrófa az Algírtól 30 kilométerre délre fekvő Bufárik mellett található katonai támaszpontnál történt – számolt be az al-Hadasz helyi tévéadó.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a katasztrófát. A mezőn dolgozó szemtanúk elmondták, hogy lángokat láttak felcsapni a repülőn, mielőtt a gép lakatlan területen a földbe csapódott volna.

A gépen tízfős személyzet és 247 utas utazott, többségük az algériai hadsereg személyzete, illetve a családtagjaik. A földön szemtanúk szerint egy ember megsérült.

Ez volt legsúlyosabb polgári, illetve katonai repülőgép-szerencsétlenség Algériában, és a negyedik legtöbb áldozattal járó a világban az elmúlt húsz évben

Abdel-Azíz Buteflika “tragédiának” nevezte a balesetet és “a hazafias kötelesség mártírjainak” az áldozatokat.

Ahmed Gaid Szalah tábornok, védelmi miniszterhelyettes, vezérkari főnök vizsgálóbizottság azonnali felállítását rendelte el baleset körülményeinek tisztázására.

Katonai források szerint a szerencsétlenül járt gép szovjet vagy orosz gyártmányú Il-76 típusú volt. A gyártó honlapja szerint egy ilyen típusú gép – a konkrét modelltől függően – 126-225 utast képes szállítani.

A védelmi minisztérium szerint a gép Bufárikból a délnyugat-algériai Tindúfba és a nyugat-algériai Bésarba tartott.

A korábbi legsúlyosabb baleset 2003-ban történt Algériában, amikor az Air Algérie légitársaság Boeing-737 típusú gépe felszálláskor lezuhant az Algírtól 2000 kilométerre fekvő Tamánrászet repülőterén, a balesetben a gépen utazó 103 emberből 102 meghalt.

Négy évvel ezelőtt, 2014 februárjában 77 ember – katonák és családtagjaik – haltak meg az algériai légierő Hercules C-130-as amerikai gyártmányú szállítógépének balesetében a hegyvidéki Umm-el-Buági tartomány területén. A helyszín a fővárostól mintegy 500 kilométerre keletre volt. Egy ember élte túl a szerencsétlenséget, amelyet az algériai védelmi minisztérium a rossz időjárási viszonyoknak tulajdonított.

A szerencsétlenség miatt részvétét nyilvánította Algériának az egykori gyarmattartó Franciaország, Musza Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke, Beidzsi Kaid esz-Szebszi tunéziai elnök, Egyiptom és az Egyesült Államok.

 

Forrás: MTI

Címlapfotó: MTI/AP/Ánisz Belgul

Ez is érdekelhet

képcím

Lavrov: Újabb országok sodródhatnak bele a konfliktusba

képcím

Videón, ahogy ütik és alázzák a fogyatékosotthon lakóit

képcím

A nap, amikor utasszállító zuhant Budapestre