Kiemelt Hírek 2018. június 20.

Megnéznél egy ókori római temetést? - Múzeumok éjszakája az Aquincum Múzeumban

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 20.
Gladiátorviadal, fáklyás tárlatvezetés - és még számtalan érdekesség várja a nagyérdeműt.

Az Aquincum Múzeum is csatlakozik a várva várt múzeumok éjszakája programsorozathoz, és június 23-án délután négy órától egészen éjjel két óráig tartja nyitva kapuit a látogatók előtt. Lesz ókori római temetési szertartás, interaktív kalandtúra és ökörsütés is.

Óbudán a Szentendrei úton található az Aquincum múzeum, mely az ókori Római Birodalom korában létezett Aquincum történelmi, feltárt emlékeit mutatja be. A romkerten, ami Magyarország egyik legnagyobb területű régészeti parkja, jól láthatóak az egykori város egyes épületei, így a piac, a Mithrász-szentély, a nagy közfürdő, illetve a fórum is.

A rendezvény csak belépőjeggyel látogatható, melynek ára 1700 Ft/felnőtt és 800 Ft/gyerek. Hat éves kor alatt a belépés ingyenes.

A múzeumok éjszakája alkalmából nyílik meg a romkert két legújabb fő látványossága: a Symphorus és a Marcus Mithraeum, azaz a Mithrász-szentély. Lehetőség nyílik a romkertben több időpontban is a tárlatvezetésre, és meghallgathatjuk a Mithrász-kultusz legendás állatai című előadást is. A helyszínen jelentkezhetünk a Mithrász nyomában interaktív kalandtúrára is.

Mithrász, a rómaiak egyik legjelentősebb istene, a felkelő nap istene volt, maga a bölcsesség, és az igazság. Kultuszát az ötödik századtól államilag támogatták.

Este a romok között lesz csillagászati bemutató, gladiátorviadal, fáklyás tárlatvezetés, sőt, az ókori temetkezési szertartást bemutató előadás is. Akinek mindez nem elég, az még meghallgathatja a romkertben a Basket Case és a Firkin banda koncertjét is. Az érdeklődő vendégek éhségét az egész éjjel zajló ökörsütéssel igyekeznek csillapítani.

Forrás:

Aquincum.hu

Keresés az oldalon