Megműthették Vlagyimir Putyint a győzelem napi beszéde után

Startlap - Startlap
Moszkva nem aggódik a svédek és a finnek miatt; eldőlt az orosz gázt rubelért vita; orosz hadifoglyokra cserélik ki az Azovsztal sebesült védőit. Az ukrán-orosz válság hírei.

Megműthették Vlagyimir Putyint a győzelem napi beszéde után

Az egyik nagy múltú olasz napilap, a La Stampa értesülései szerint az elmúlt napokban sürgősen meg kellett műteni az orosz elnököt, akit a múlt hétfői győzelmi napi beszéde után éjjel, rossz egészségi állapotban szállítottak kórházba. A lap azt is tudni véli, milyen betegségben szenved Putyin. Részletek.

Lavrov nem aggódik a svédek és a finnek miatt

Ann Linde svéd külügyminiszter aláírta kedden Svédország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét, amivel formálisan is véget vetnek a skandináv ország több, mint 200 év óta tartó katonai semlegességének. Bővebben.

Szergej Lavrov a Guardian szerint kijelentette, hogy Finnország és Svédország NATO-csatlakozása nem sok változást jelentene az eddig megszokottakhoz képest, mivel a két ország régóta részt vett a szövetség katonai gyakorlatain. “A NATO figyelembe veszi a területüket a keleti katonai előretörések tervezésekor. Tehát ebben az értelemben valószínűleg nincs sok különbség. Lássuk, hogyan használják fel a területüket a gyakorlatban az észak-atlanti szövetségben” – mondta az orosz külügyminiszter. (24.hu)

Szintén mai hír, hogy az összes uniós tagállam támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Josep Borell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője reméli, hogy sikerül majd meggyőzniük a két északi ország csatlakozásáról az eddig fenntartásait hangoztató Törökországot. (24.hu)

Eldőlt az orosz gázt rubelért vita

Frissítette hétfőn az Európai Bizottság iránymutatását arról, hogy mit tegyenek az európai gázvásárlók az orosz gázt rubelért című kéthónapos huzavonában. Az iránymutató alapján eldőlt: mindkét fél győztesnek hirdetheti magát, és így a gázszállítások zavartalanul folytatódhatnak. A megoldásról itt írnak bővebben.

Orosz hadifoglyokra cserélik ki az Azovsztal sebesült védőit

Russian Defense Ministry / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a Telegramon adott információt a mariupoli helyzetről. (24.hu)

Közben nagyon úgy tűnik, hogy a várost védő ukrán erők átadják Mariupol irányítását Oroszországnak. Erről itt írnak bővebben.

Újra tömött sorokban hagyják el Oroszországot a nagy nyugati cégek

Az oroszországi tevékenység felfüggesztésének vagy feladásának első nagy hulláma közvetlenül Ukrajna lerohanása után következett be, de mostanra több olyan szereplőnek is elfogyott a türelme, amely eddig kivárt. Ha érdekel a lista, ide kattints.

Áruló vagy besúgó az orosz állami tévébe berontó háborúellenes szerkesztő?

Marina Ovszjannyikova tíz másodperc alatt lett az orosz lelkiismeret bajnoka, a szabad véleménynyilvánítás hőse, miután berohant az egyik legnézettebb hírműsor élő adásába, hogy a háború ellen tiltakozzon. A szerkesztő akciójával kapcsolatban azonban sokan szkeptikusak. Részletek.

Jelentősen csökkent az Ukrajnából érkezők száma

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai szerint hétfőn csak 7561-en jöttek Ukrajnából Magyarországra, míg eddig naponta 10 ezer fölötti számban lépték át a határt. (24.hu)

Védelmi állást ásó ukrán katonák bukkantak ókori leletekre

Késő ókori amforákra bukkant a 126. ukrán területvédelmi zászlóalj– számol be a Heritage Daily a zászlóalj bejelentésére hivatkozva. A katonák Odesszában alakítottak éppen ki egy új, az orosz csapatokkal szembeni védelmi állást, amikor felfedezték a leleteket. Az orosz támadás miatt a régészek egyelőre nem tudják dokumentálni a lelőhelyet. Videó.

Kitiltották az orosz küldöttséget Cannes-ból

LOIC VENANCE / AFP

Kedden kezdetét veszi a 75. Cannes-i Filmfesztivál, ahol huszonegy film közül derül majd ki, kié lesz az idei év Arany Pálmája. Idén nem engedik be az orosz delegációt, illetve a kormányközeli embereket, de a rendszerkritikus művészek előtt azonban nyitva állnak a kapuk. Részletek.

Tucatnyi kijevi szobrot bontatna le Vitalij Klicsko

Köztük a szovjet és az ukrán nép egységét szimbolizáló Népek barátsága című munkát. Bővebben.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről perce itt.

Címlapkép: Sergey Guneev / Sputnik / Sputnik via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Brutális, meglehetősen hosszan eltartó hőhullám érkezik 

képcím

Bevetette az amerikai rakétarendszereket Ukrajna 

képcím

Elkezdik kiosztani a jódtablettákat Romániában