Megkezdődhet az egészségügyi alapellátás államosítása: a sok kidolgozatlan részlettől vérzik a vízió

Az biztos, hogy a háziorvosi és a sürgősségi rendszeren változtatni kell, és a központosítás nem feltétlenül rossz irány.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-12-10 16:00

MTI Fotó: Balázs Attila

A Népszava birtokába került előterjesztés szerint a háziorvosi rendszer teljes átalakítására készül a kormány: központosítanák a háziorvosok, a védőnők, és az alapellátó fogorvosok szakmai irányítását és felügyeletét. A szakértők szerint ezzel megkezdődik az alapellátás államosítása.

Létrehoznának egy új országos központot, továbbá állami fenntartású és irányítású Járási Egészségügyi Központokat. Az új egészségházakban alapellátást is biztosítanának, valamint az adott terület egyéb szakvizsgával rendelkező háziorvosai szakorvosként is tevékenykedhetnének itt. Mivel a háziorvosoknak jellemzően belgyógyász vagy foglalkozás egészségügyi szakvizsgájuk van, ezért az egészségügyi központok szakorvosi ellátása máshonnan is igényelni fog szakorvosokat.

A javaslat szerint az alapellátási ügyeletet is újraszerveznék: a háziorvosi ügyeleteket például az Országos Mentőszolgálattal közös diszpécserrel működtetnék, és szigorúan meghatároznák a háziorvosok által ellátható, illetve a sürgősségi ellátáshoz tartozó feladatok körét, valamint a jelenleg csak kevéssé elérhető fogorvosi ügyeleteket is megreformálnák. 

A szakértők szerint a terv alapjaiban nem rossz, de túl sok a megválaszolatlan kérdés

Komáromi Zoltán háziorvos, az MSZP-Párbeszéd szakértője úgy véli, a terv jó is lehet, de még sok benne a homályos részlet. Komáromi szerint tisztázatlan, hogy a járási központok átvennék-e a meglévő praxisok feladatkörét, vagy azokkal párhuzamosan jönnének létre. És az is kérdés, hogyan tudják majd ellátni a háziorvosok a saját praxisuk mellett a járási központok feladatait. 

Drajkó Zsombor egészségügyi közgazdász is a kormányzati koncepció bizonytalan részleteit emelte ki. Drajkó elmondta: jól felismerték, hogy a sürgősségi- és az alapellátásban valamit tenni kell, de a javaslat nem illeszkedik a jelenlegi ellátórendszerbe. Az egészségházak szerepe nem kellően tisztázott, ahogy azt sem tudni, honann kerítenek a központba elegendő szakembert – sorolta a kétségeit a szakember, aki szerint ahány szögből vizsgálja a tervezetet, annyi ponton vérzik az egész vízió.

Az egyelőre nem nyilvános kormányhatározat szerint a tervezet részleteit 2019 február végéig kell kidolgoznia.

Mai nap hírei

Pécsen megjelent a tigrisszúnyog – komoly kockázatot jelent

agroinform.hu4 órája

A Halloween nem azonos a Halottak napjával

eletforma.hu7 órája

Tessék megijedni, Európában újra regisztráltak madárinfluenzás eseteket

agraragazat.hu7 órája

Az EMUI 11 után már a HarmonyOS jöhet a Huawei mobilokra

gsmring.hu8 órája

Zágrábban minden harmadik Covid-teszt pozitív lett

szimpatika.hu8 órája

A 2017-es vizes VB-n nem csak szórták a pénzt, hanem a haverok zsebébe tömték

ezalenyeg.hu9 órája

Monchiero dióbetakarító gép gyakorlati bemutatója Csorváson

gepmax.hu9 órája

Ötven muszlim fiatal berontott egy bécsi templomba

demokrata.hu19 órája