Kiemelt Hírek 2020. április 07.

Megjelentek a részletek Orbán Viktor újabb gazdasági mentőcsomagjáról

Startlap Kiemelt Hírek 2020. április 07.
A miniszterelnök 5 pontját magyarázó rendeletben a hétfői bejelentéshez képest újdonság, hogy a központi költségvetésben három új alapot képeznek. Reggeli hírösszefoglaló.

Megjelentek a részletek Orbán Viktor újabb gazdasági mentőcsomagjáról, de csak kicsit lettünk okosabbak a rendelettől

A miniszterelnök hétfőn jelentette be a gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszát alkotó öt pontját. Erről azóta a rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben, amiben volt néhány újdonság, de még így sem derült ki minden az intézkedésekről. Részletek itt.

Koronavírus Magyarországon: tovább nőtt a fertőzöttek és a halottak száma

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírust, és ismét többen elhunytak a fertőzés következtében. A koronavírussal kapcsolatos friss, kormányzati statisztikákat ebben a cikkben ismertetik.

Tömeg-lélegeztetőgépet fejlesztenek az Óbudai Egyetemen: egyszerre 50 embert elláthatna egyetlen gép

Nagyszámú, egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas tömeg-lélegeztetőgép megalkotásán dolgoznak az Óbudai Egyetem kutatói. Olyan gépről van szó, amely tábori körülmények között is alkalmazható lehet. Ha érdekel a fejlesztés, akkor itt folytasd az olvasást.

Koronavírus külföldön: Amerikában már több mint 10 ezer a halottak száma, Kínában viszont egyetlen új haláleset sem történt

A Johns Hopkins egyetem és kórház hétfő délutáni jelentése szerint az Egyesült Államokban meghaladja a tízezret a halottak száma, New Yorkban csúcspontján van a koronavírus-járvány. Mindeközben a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság arról számolt be, hogy kedden egyetlen, a vírussal összefüggő haláleset sem történt. Erre azóta nem volt példa, mióta közlik a kínai járványügyi adatokat.
 
Az amerikai járványhelyzetről itt, a kínairól pedig itt írnak bővebben.

Orbán Viktor üzent Boris Johnsonnak, akit már az intenzíven kezelnek

Tíz nappal azután, hogy pozitív lett a koronavírustesztje, a brit miniszterelnököt vasárnap este a londoni St. Thomas kórház intenzív osztályára szállították. Boris Johnson állapotáról azóta friss hírek érkeztek, amelyeket erre a linkre kattinta nézhetsz meg.

Fotó: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

Orbán Viktor vasárnap a Facebook-oldalán üzent a magyarok nevében beteg kollégájának. Ebből a cikkből megtudhatod, mit írt Johnsonnak a magyar miniszterelnök.

Még gyógyszertárakat és háziorvosokat is sikerült átvernie a budapesti szájmaszkos csalóknak: tízmilliókat szereztek meg az áldozataiktól

A Baranya megyei rendőrök őrizetbe vettek egy 33 éves budapesti férfit és egy 32 éves budapesti nőt, miután összesen több tízmillió forinttal károsíthattak meg magánszemélyeket, háziorvosokat és gyógyszertárakat, akiknek szájmaszkokat ígértek. Arról, miként csalták ki a pénzt a gyanúsítottak, ebben a cikkben olvashatsz, ahol egy videót is találsz.

Mégis az út szélén hagy egy időre pár százezer munkanélkülit a kormány?

Orbán Viktor rendre a munkaalapú gazdaságot élteti, ezért mereven elzárkózik attól, hogy nagyvonalúbbá alakítsa a híresen szűkmarkú magyar munkanélküli segélyezési rendszert, és attól is, hogy közvetlen pénzügyi juttatást biztosítson az állampolgároknak. A kormány tájékoztatása szerint is százezrek vesztik el a pandémia következtében a munkájukat, a kérdés csak az, hogy hány százezer emberről lesz szó pontosan. Az eddigi bejelentések alapján milyen segítségre számíthatnak ők az államtól? Rövid távon lehetséges számukra új állásokat biztosítani? Miért hasznos és fontos az álláskeresési járadék és a pénzbeli plusz juttatás a társadalom egésze szempontjából is? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ ez a cikk.

“Megnyugtatok mindenkit! A végrehajtó ugyanúgy levonta a fizetésem 33 százalékát, mint eddig!”

A fenti idézet egy, főként devizahiteles adósokat tömörítő Facebook-csoportból származik, amelynek bejegyzéseit böngészve arra a következtetésre juthatunk, hogy még a rutinos adósok körében sem egyértelmű, pontosan milyen rendkívüli intézkedéseket hozott a kormány a végrehajtásokkal kapcsolatban. Ebben a cikkben összeszedték a legfontosabb tudnivalókat.

Soha ilyen kevés autót nem loptak Magyarországon: mutatjuk, melyik márkára vadásznak a leginkább a tolvajok

Fotó: MTI/Vajda János

2019-ben akkorát csökkent az autólopások száma, hogy elérték a negatív rekordot, valamint a toplista élmezőnyében is nagy változások történtek. De a leginkább meglepő az, hogy a forgalomban lévő mennyiségekhez képest milyen márkákra vadásznak mostanában a tolvajok. Részletek itt.

Sokáig kitart a májusi meleg

Egy anticiklonnak köszönhetően a következő napok felhőtlen, napos időjárással telnek, helyenként akár 25 fokot is mérhetünk. Időjárás-előrejelzést napi bontásban itt találsz.

Keresés az oldalon