Kiemelt Hírek 2020. augusztus 31.

Megjelent a rendelet: itt vannak az új határszabályok

Startlap Kiemelt Hírek 2020. augusztus 31.
Az előírások között megint egy csomó kivétel van. Reggeli hírösszefoglaló.

Megjelent a rendelet: itt vannak az új határszabályok

Szeptember elsejétől a teljes belső határon ideiglenesen visszaáll a határellenőrzés, és Orbán Viktor ígéretének megfelelően “satu közeli” állapotra rendezkednek be. Ahogy a korábbi, úgy a mostani szabályok is számos kivételről szólnak, és az előírások kapcsán eleve sok kérdés merült fel. Mivel végre megjelent az erről szóló írásos rendelkezés is a Magyar Közlönyben, ezért ebből a cikkből már mindenre fény derül, amit az új határzárról tudni érdemes.

Pont nem azok veszítették el az állásukat a vírus miatt, akikre tippelnénk

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a július hónapban nyilvántartott álláskeresők létszáma 366 ezer fő volt. Kik azok, akiket frissen bocsátottak el? A Központi Statisztikai Hivatal adataiból meglepő tendencia rajzolódik ki. A folytatásért kattints ide.

Egyedül Semjén Zsolt nem viselt maszkot a bencések évnyitóján, és mintha a KDNP képszerkesztője pellengére állította volna ezért

MTI/Krizsán Csaba

Miközben lassan a csapból is a járványellenes óvintézkedések betartásának jelentősége ömlik, különös hangsúllyal az oktatási intézményekre nézve, Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes pucér arccal érkezett a pannonhalmi bencés gimnázium tanévnyitójára. Ennek a ténynek a súlyát az esemény olyan fénypontjai sem tudták elhomályosítani, mint az, hogy Semjén beszédében azt taglalta, miként döntötte meg szerinte az ókori Rómát a homoszexualitás. A legizgalmasabb rész talán nem is önmagában a maszkmentes Semjén Zsolt volt, hanem az a szöveg, amelyet a róla szóló fénykép mellé biggyesztettek a beszámolóban, amelyet a párt közölt a rendezvényről. A fotó és a további részletek itt nézegethetők.

“Úgy érzem cserben hagytak. Csak imádkozni tudunk” – az iskolák nagyon igyekeznek, de kétségek közepette indul a tanév

A járvány második hulláma által fenyegetet új tanév az intézmények számára gyakorlatilag egyenlő a teljes tanácstalansággal. A minisztérium által kiadott 70 pontos iránymutatás sok helyütt nagyon bizonytalanul fogalmaz, és az ajánlásokat a régi épületekben működő iskolákban általában még annyira sem lehet betartani, mint a többi tanintézményben. Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy az év normális beindítása kulcsfontosságú, több iskolában saját trükköket találtak ki annak érdekében, hogy valahogy képesek legyenek betartani az Emmi ajánlásait. Erre a linkre kattintva budapesti és vidéki iskolák pedagógusai és igazgatói beszámolóit olvashatod arról, hogyan készülnek ők a tanítás megkezdésére.

Az Egyesült Arab Emírségekbe ömlenek az adózatlan százmilliók, amit a magyarok olcsó vérplazmáján keresnek

Éppen akkor, amikor a kormány 2017-ben egy rendelettel jókora összeget vett ki a donorok zsebéből, így a plazmabizniszt még nyereségesebbé téve a begyűjtő cégek számára, jelent meg a Plasma Expert Kft., amely Tiborcz István üzleti köréhez köthető. Az immár bombaüzletté vált, nyomott áron beszerzett, sokszoros áron eladott magyar vérplazma egyetlen cseppje sem marad itthon, és a megkeresett vagyon után adózni sem kell. A szálak az Egyesült Arab Emirátusok különleges gazdasági zónájába vezetnekRészletek itt.

A koronavírus rekordot döntött, de Kásler Miklós nem szigorít

A járvány megjelenése óta még soha nem regisztráltak annyi új fertőzöttet, mint vasárnap, amikor 292 magyart diagnosztizáltak az új koronavírussal. Ugyanakkor Kásler Miklós nem szigorított az egészségügyre érvényes szabályokon. Mit jelent ez a gyakorlatban, és miként készülnek a kórházak a járványra? Innen kiderül.

Tiborcz Istvánék újabb milliárdos hitelből gazdagodnak, ezúttal az Andrássy úton

A kormányfő vejéhez tartozó cég 1,5 milliárd hitelt vett fel az Andrássy út 116. szám alatt található, egykori Weiss Manfréd-villa átépítésére.  Az épület figyelemre méltó tulajdonosi körhöz kötődik, és ami még érdekes, az a hitelfelvétel különös időzítése. No meg az, hogy Tiborcz István érdekeltségei az elmúlt években gigantikus hiteleket kértek és kaptak. Bővebben.

Félmilliárd forintot kap a kormánytól a Kőbányai Zenei Stúdió

Fotó: © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

A Magyar Közlönyben megjelent friss kormányhatározat értelmében ez az intézmény lesz a kormány által kijelölt emelt szintű könnyűzenei képzési központ. Minderről bővebben itt írnak.

Irány a Bakony: már nyílik az egyetlen hazai orchidea, ami ősszel virágzik

Ahhoz, hogy alaposan megszemléljük az őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis) egy példányát, térdre kell ereszkednünk, de ez a pompás növény kárpótol az erőfeszítéseinkért. Íme.

Nagy esővel jön a hidegfront

A hétfőn érkező hidegfront hatására a délutáni órákban több helyen számíthatunk esőre, záporokra, zivatarokra. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

Keresés az oldalon