Meghalt Věra Bílá, a cseh cigány énekesnő legenda

A romák Ella Fitzgeraldjának nevezett Bílá férje és fia halála után már képtelen volt visszatérni a zene világába, és egészségi állapota is nagyon megromlott.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-13 14:51

Fotó: YouTube/ 7PADU

A Paraméter számolt be a helyi sajtó alapján arról, hogy kedden elhunyt Věra Bílá csehországi énekesnő. A lap arról ír, hogy a művésznőt hétfőn szállították a Plzeňi Egyetemi Kórházba, ahol másnap távozot az élők sorából.

Bílá 1954-ben született egy szegény gyermekeként, öt testvére volt, és autodidakta módon képezte magát. Dalaiban cigányul, csehül és szlovákul is énekelt. Legkomolyabb sikereit Kale nevű együttessel aratta: az 1996-os lemezük világzenei kategóriában az év albuma lett, és több éven át teltházas koncerteket adtak Európa szerte, valamint Észak-Amerikában is. A szaksajtó a romák Ella Fitzgeraldjának nevezte Bílát, aki Bill Clinton elnök meghívására a Fehér Házban is énekelt.

Az énekesnő karrierje 2005-ben szomorú fordulóponthoz ért: Věra Bílá örökbefogadott fia összekülönbözött a zenészekkel, ezért egy turné előtt kivált a zenekarból. Így a madridi opera és a New York-i Carnegie Hall helyett Bílá a kelet-szlovákiai Eperjesre ment, és külön vállalt fellépéseket. Gyermeke 33 évesen, öt évvel ezelőtt kábítószer-túladagolásban meghalt, majd nem sokkal később Bílá férje is követte a fiút. A halálesetek a művésznő egészségét is megtépázták, az elmúlt években már nem tudott visszatérni a színpadra.

Hozzászólások