Meghalt Alfie Evans, a kisfiú, akit a családja akarata ellenére kapcsoltak le a gépekről

Még a Vatikán is a fiú életéért küzdött.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-04-28 15:09

Alfie a liverpooli Alder Hey Gyermekkórházban hunyt el hajnali fél 3-kor – mondták el szülei, Kate James és Thomas Evans. “Vigasztalhatatlanok vagyunk. Mindenkinek köszönjük a támogatást” – írták a Facebookon.

A kisfiú orvosai és szülei között régóta elkeseredett vita folyt Alfie további sorsa fölött, aki “félig vegetatív” állapotban tengette napjait egy gyógyíthatatlan, degeneratív idegrendszeri betegség következtében, amelyet nem sikerült azonosítani. Alfie már közel másfél éve, 2016 decembere óta kórházi ápolásra szorult, agya súlyos károsodásokat szenvedett: sem mozogni, sem beszélni nem tudott már, és a hallását is elveszítette.

Az orvosok mindezek miatt értelmetlennek találták az Alfie életben tartására irányuló erőfeszítéseket, és a hét elején lekapcsolták őt az életfunkcióit fenntartó gépekről, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága is elutasította a szülők kérését a kezelés folytatására.

A szülők végül a vatikáni Bambino Gesu gyermekkórházba szerették volna vitetni fiukat további kezelésre, és ehhez a Vatikán, illetve az olasz hatóságok támogatását is elnyerték. Alfie még az olasz állampolgárságot is megkapta.

Azonban egy brit bíróság szétzúzta reményeiket, amikor szerdán elutasította az ennek lehetővé tétele érdekében benyújtott fellebbezési kérelmüket. A fellebbviteli törvényszék arra hivatkozott, hogy a kisfiú szállítása “túl veszélyes lenne egészségi állapotára nézve”.

Az eset Ferenc pápa figyelmét is felkeltette, aki egyik áprilisi vasárnapi miséjén imáját Alfie-ért mondta el, valamint mindazokért, akik súlyos betegségekben szenvednek. A katolikus egyházfő azért fohászkodott, hogy Alfie életben maradjon, mert mint mondta, “csak Isten döntheti el, kinek kell meghalni”.

 

Címlapkép:  Europress / Action4Alfie / AFP 

Mai nap hírei

Erősebbek a mellékhatások a második Pfizer-vakcina után

szimpatika.hu5 órája

Új luxusterepjáró születik a Dacia-Lada szövetségből

agroinform.hu6 órája

Vizsgálódik az Európai Bizottság, miután egy civil szervezet azért bukta a pályázatát, mert nem igazolta, kap-e támogatást külföldről

444.hu11 órája

Jelentős enyhülés kezdődik

koponyeg.hu12 órája

11 ország, ahol még mindig nincs koronavírus

napmintnap.com16 órája

Híres párok, akik között nagy a korkülönbség: de őket ez kicsit sem érdekli

joy.hu16 órája

Trump fia megkérte Elon Muskot, hogy dobjon össze egy közösségi oldalt

digitalhungary.hu17 órája

Mi történik 20 év után a napelemekkel?

alternativenergia.hu18 órája