Megdöbbentő: ennyi pénz hullik ki a nyugdíjasok zsebéből

Startlap - Startlap
A nyugdíjprémium és az ajándék Erzsébet-utalvány hangzatos juttatás az idősek számára, ám korán sem biztos, hogy annyira kedvező a felajánlás, mint elsőre tűnik.

A 24.hu a nyugdíjprémium rendszerét járta körbe egy cikkében, amelyben rávilágított, hogy a kormány által biztosított plusz juttatás valójában aprópénz ahhoz képest, amekkora szakadék tátong az aktív időszak fizetései és a nyugdíj között. Ezt Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke fogalmazta meg a portál megkeresésére.

Mint ismert, a kormány bejelentette, idén is lesz nyugdíjprémium, (ennek feltétele egyébként, hogy a gazdasági növekedés várható mértéke meghaladja a 3,5 százalékot), és Erzsébet-utalványt is kapnak az idősek egyszeri támogatásként. A hangzatos felajánlás elsőre kedvezőnek tűnik, de ha a számok mögé nézünk, látható, hogy nem oldja meg a nehéz anyagi helyzetben élők problémáit.

18 ezer forintban maximalizálták a kifizetést

Az idei 4,4 százalékos gazdasági növekedésnek köszönhetően 18 ezer forintban határozták meg a nyugdíjprémium csúcsát, ezt azok kapják, akiknek legalább 80 ezer forintos a nyugdíjuk. Afölött nem jár több, az alatt arányosan csökken a juttatás.  Az Erzsébet-utalvány esetében anyagi helyzettől függetlenül 10 ezer forintot ad a kormány. Juhász László arra is felhívta a figyelmet, hogy a 80 ezer forintos határt még 2008-ban, az akkori átlagnyugdíj alapján szabták meg, miközben azóta közel 50 ezer forinttal nőtt az átlag, amit a jogszabályoknak is le kellene követnie. 

A 24.hu arra a felvetésére, miszerint azok se kapjanak kevesebb prémiumot, akiknek 80 ezer forint alatti a járandóságuk, azt a választ kapta az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy 

a nyugdíjprémium összegének meghatározása törvényben rögzített.

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületének Országos Szövetségének elnöke, Jankovics Györgyi a téma kapcsán azt emelte ki a 24.hu-nak, hogy a támogatások legnagyobb problémáját az okozza, hogy ezek a juttatások alapvetően kiszámíthatatlanok, és nem épülnek be a nyugdíjakba.

A portál a felvetés kapcsán egy gyors számítást végzett, s a 2016-2022 közötti időszakban azt vizsgálták, hogy mennyivel nagyobb nyugdíjat kaphattak volna az idősek, ha a kormány inkább a havi járandóságokba építette volna bele a különböző támogatásokat. Ebből az látható, hogy 2020-ra éves szinten több mint 176 ezer forintot, azaz havi 14.800 forintos pluszt jelentett volna számukra, ami megfelelhetett volna a 13. havi nyugdíjnak.

Ez is érdekelhet

képcím

Debreciner: Kósa Lajos 8 éven át diplomásnak hazudta magát

képcím

Mától van emelt nyugdíj

képcím

Négy fiatal halt meg a tapolcai vonatbalesetben