Kiemelt Hírek 2018. július 25.

Még jobban fog drágulni a vaj, sőt karácsonyra el is tűnhet a polcokról

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 25.
Az egyik legkedveltebb élelmiszer ára komoly mértékben emelkedhet.

A jövő év elejétől a tartós tejek áfakulcsa öt százalékra csökken, így a Tej Terméktanács elnöke, Mélykuti Tibor az ESL és az UHT tejeknél a fogyasztói árak 8-10 százalékos mérséklődésére számít. Addig azonban a szakember szerint nagyobb áremelkedés jöhet.

Az Inforádióban nyilatkozva azt is elmondta, hogy a klímaváltozás okaként jelentősen csökkent a tejtermelés és a termékek beltartalmi értékei. Így növelni kell az átadói árakat, ezzel több bevételhez juttatva a termelőket. E mellett azonban az elmúlt időszakban 35 százalékkal drágult az üzemanyag, a gáz és az elektromos áram ára, ami komoly problémát okoz a tejfeldolgozó iparnak. Ez is indokolja az átadói árak emelését.

A zsíros termékek, a tejföl és a vaj esetében 10%-os, a többi terméknél pedig 5-7%-os emelés várható

– fejlette ki véleményét Mélykuti Tibor. Hozzáfűzte: a magasabb zsírtartalmú termékek ára az európai tejhiány miatt már 2017-ben is emelkedett.

A Szakértők úgy vélik, hogy az európai tejhiány miatt karácsonyig akár ki is fogyhatnak a boltok a vajból. Emiatt további áremelkedés is lehet. Az Európai Bizottság adatai szerint a nagykereskedelemben már most is 19%-kal drágábban kapható a vaj, mint egy éve.

Idén június közepén 5,8 eurót kértek a nagykereskedők egy kilogramm vajért.

Keresés az oldalon