Kiemelt Hírek 2017. december 08.

Még idén elkezdődik az új Néprajzi Múzeum építése

Startlap Kiemelt Hírek 2017. december 08.
"Az új épület minden olyan funkciót tud, amelyre egy 21. századi múzeumnak szüksége van."

Még idén decemberben megkezdődik a Néprajzi Múzeum építése a Városliget melletti Ötvenhatosok terén, a Liget Budapest projekt keretében.

Mérföldkőhöz érkezett a beruházás – hangsúlyozta a projekt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Baán László miniszteri biztos, emlékeztetve arra, hogy a Néprajzi Múzeum 145 éves története során még soha nem kapott kifejezetten a gyűjtemény számára tervezett otthont. A múzeumot az utóbbi negyven évben befogadó Kúria épülete gyönyörű, de egyáltalán nem múzeumi célokra épült – jegyezte meg.

Baán László emlékeztetett arra, hogy a Néprajzi Múzeum tulajdonképpen hazatér a Városliget mellé, hiszen a Ligetben mutatkozott be először, majd az első évtizedekben a városligeti Iparcsarnokban állították ki a gyűjteményt.

“Az új épület minden olyan funkciót tud, amelyre egy 21. századi múzeumnak szüksége van” – mondta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója. A ház nem csupán dizájnjában, hanem funkcionálisan is teljes mértékben a gyűjteményt és a látogatókat szolgálja majd. Az eddig 1200 négyzetméteres kiállítótér helyett 7000 négyzetméternyi áll majd rendelkezésre.

A Néprajzi Múzeum új épülete mögött megújul a Városliget is, felújítják a Vakok kertjét, létrejön egy új sportpálya, valamint egy kutyás élménypark, továbbá megkezdődik az Olof Palme Ház felújítása is.

 

Forrás: MTI

Címlapfotó: MTI – Balogh Zoltán

Keresés az oldalon