Medvegyev: Orbán Viktor bátor lépést tett

Startlap - Startlap
Brüsszel új olajembargó-javaslattal állt elő Orbánnak; a Kreml állítja: nem fog atomfegyvert bevetni Ukrajnában; lövészárokból tartott órát diákjainak a kárpátaljai professzor. Az ukrán-orosz válság hírei.

Medvegyev: Orbán Viktor bátor lépést tett

Orbán Viktor bátor lépést tett azzal, hogy “nem támogatja a pusztító orosz energiambargót és az őrült szankciókat az egyházi szereplőkkel szemben” – írja a Telegramon Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök és miniszterelnök, aki jelenleg Vlagyimir Putyin alelnöke az orosz biztonsági tanácsban. A bejegyzés további részleteit itt olvashatod.

Brüsszel új olajembargó-javaslattal állt elő Orbánnak

Kemény alkudozás folyik Brüsszelben a nagyköveti értekezleten, több tagállam elégedetlen az Európai Bizottság szerdán bejelentett szankciós csomagjával. A javaslat megtiltaná az olajimportot az unióba Oroszországból. A magyar kormány vétóval fenyeget. Péntekez az Európai Bizottság újabb kompromisszumos javaslattal állt elő, amelyet ebben a cikkben ismertetnek.

Kreml: Oroszországnak nem áll szándékában atomfegyvert bevetni Ukrajnában

A Kreml nem fog atomfegyvert bevetni az ukrajnai háborúban – írja a Sky. Alekszej Zajcev külügyminisztériumi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy atomfegyverek bevetése nem opció abban a konfliktusban, melyet Moszkva különleges katonai műveletnek hív. (24.hu)

A győzelem napi ünnepségek fontos kelléke lehet Mariupol

Romeltakarítás Mariupolban 2022.05.05-én (Alexey Kudenko / Sputnik / Sputnik via AFP)

Az ukrán hírszerzés szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök május 9-én, a győzelem napi ünnepségeken jelenheti be Mariupol elfoglalását. Bővebben.

Az ENSZ harmadszor próbálja meg kimenekíteni a civileket az Azovsztal acélgyárból

Mariupol polgármesterének becslései szerint a város melletti üzemben még mindig 200 civil tartózkodhat, akik a földalatti alagutakban kerestek menedéket. Részletek.

“Tudtuk, ha becsapódik egy rakéta, tömegsírrá válik a menedék, senki nem jön megmenteni minket”

Kiemelt figyelem irányult az orosz–ukrán háború elmúlt heteiben a világ egyik legnagyobb acélüzemére, a mariupoli Azovsztal acélgyárra. Egyrészt, mert továbbra is itt húzza meg magát a már elesett városban ellenálló utolsó ukrán egység, az Azov-ezred, másrészt pedig, mert az üzem alatti bunkerekbe és alagutakba rengeteg civil menekült, akiknek sorsa az idő múlásával és a szűnni nem akaró orosz bombázással egyre bizonytalanabbá vált. Végül május elején indult be az evakuálás. Az Azovsztalból kimenekített emberek mesélnek az átéltekről ebben a  cikkben.

Az amerikaiak segítettek elsüllyeszteni a Moszkva hadihajót

Az amerikai hírszerzés segített Ukrajnának elsüllyeszteni az orosz Moszkva hadihajót – jelentette az NBC News amerikai tisztviselőkre hivatkozva. Az orosz Fekete-tengeri Hadiflotta zászlóshajója április 14-én süllyedt el, miután két ukrán Neptun cirkálórakétákkal eltalálta. A témáról itt olvashatsz bővebben.

A lövészárokból tartott órát diákjainak a kárpátaljai professzor

Fedor Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora a lövészárokból, fegyverrel a kezében tartott előadást turizmusról a diákjainak. A különleges alkalomról fotó is készült, amit ezen a linken találsz.

Ömlik a Kreml-párti dezinformáció a V4 országaira, de ez a Facebookot egyáltalán nem érdekli

Ilya Pitalev / Sputnik / Sputnik via AFP

A Political Capital vizsgálata szerint Magyarországon különösen rossz a helyzet. Részletek.

Csütörtökön tizenkétezren menekültek Ukrajnából Magyarországra

Csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon közel 5700-an léptek Magyarország területére, míg a román-magyar határszakaszon több mint 6500-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

Az ENSZ adatai szerint május 4-éig 12 millióan menekültek el Ukrajnából. Közülük 5,7 millióan hagyták el az országhatárt. (24.hu)

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Ekaterina Shtukina / Sputnik / Sputnik via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

La Repubblica: Orbán 8 millió eurót fizetne, hogy Magyarországon...

képcím

Videóriport az Izjum környéki erdőkben talált tömegsírok...

képcím

Közzétették III. Károly első hivatalos portréját királyként