Márki-Zay Péter mögé nem sorakozott fel az MSZP, az LMP és a Jobbik sem

Startlap - Startlap
Pártreakciók Karácsony Gergely visszalépése kapcsán: az MSZP, az LMP és a Jobbik is kiáll az ellenzéki összefogás mellett, ugyanakkor hivatalosan egyik jelöltet sem támogatják a második fordulóban.

Mint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely visszalépett az ellenzéki előválasztás második fordulójától Márki-Zay Péter javára.  A döntést  a Kossuth téren tartott péntek délelőtti rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be. Karácsony azt kéri az eddig őt támogatóktól, hogy a második fordulóban támogassák a hódmezővásárhelyi polgármestert.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összegyűjtöttük az eddigi ellenzéki pártreakciókat. Az MSZP, az LMP  is azon az állásponton van, hogy kiállnak az ellenzéki összefogás mellett, ugyanakkor hivatalosan egyik jelöltet sem támogatják a második fordulóban. A Jobbik is emellett van, a pártelnök Jakab Péter pedig örül, hogy “a választókat nem fárasztják tovább a „visszalépek, nem lépek” komédiával.” A Momentum továbbra is támogatja Márki-Zay Pétert. A Párbeszéd egyelőre nem fejtette ki a véleményét. A Demokratikus Koalíció szerint Dobrev Klára azt teszi, amit eddig: országot jár és kormányzásra készül.

Az MSZP tudomásul vette

“Az MSZP azon túl, hogy tudomásul veszi Karácsony Gergely döntését, a továbbiakban is azért dolgozik, hogy 2022-ben megvalósuljon a változást akaró emberek és az ellenzéki pártok közös célja. Hisszük, hogy kormányváltásra van szükség ahhoz, hogy egy igazságos, szabad, szolidáris és zöld Magyarországot hozhassunk létre” – olvasható a párt Facebook-oldalán. Hozzátették: “az előválasztás egy tisztességes, demokratikus verseny, amely elvezet a kormányváltáshoz. Az MSZP, ahogy az első forduló megszervezésében és lebonyolításában is oroszlánrészt vállalt, úgy a második forduló sikeres megvalósításához is hozzá fog járulni. Álláspontunk változatlan, az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet támogatjuk a 2022-es országgyűlési választáson.”

Az LMP szomorú

“Az LMP azért döntött úgy a nyáron, hogy Karácsony Gergely jelöltségét támogatja, mert meggyőződésünk volt, hogy a szűken vett pártérdeknél fontosabbnak annak az esélynek a megragadása, hogy az ellenzéknek zöld miniszterelnök-jelöltje, az országnak pedig zöld miniszterelnöke legyen. Ez az esély Karácsony Gergely mai bejelentése után megszűnt. Ezt rendkívül szomorú helyzetnek tartjuk …” – áll az LMP-nek, a Karácsonyék sajtótájékoztatójával egy időben kiadott közleményében. A párt ugyanakkor  továbbra is kiáll az ellenzéki összefogás mellett, és támogatni fogják az előválasztáson nyertes közös jelölteket és miniszterelnök-jelöltet.

Jobbik – Jakab Péter örül, hogy véget ért a “komédia”

A párt elnöke a Facebook-oldalán reagált a bejelentésre. Mint írja “elfogadom, ha valaki menet közben elfárad. Annak meg kifejezetten örülök, hogy a választókat nem fárasztjuk tovább a „visszalépek, nem lépek” komédiával. Most már foglalkozzunk az országgal, és vigyázzunk az összefogásra, vigyázzunk a választókra. Mindezt nem szolgálja, ha az egyik miniszterelnök-jelölt a másik szavazóit azzal vádolja, hogy valójában ők Orbán szavazói. Fejezzük be a választók sértegetését, hisz nem megosztani kell őket, hanem egyesíteni” – fogalmaz.

“Ami pedig Márki-Zay azon vádját illeti, hogy a jobbikosok nem segítik a kampányt, két dolgot ajánlok miniszterelnök-jelölt úr figyelmébe: a Jobbik nem csak az első, de a második forduló sikeres megrendezését is erőn felül segíti mind aktivistákkal, mind pénzzel. Nélkülem van második forduló, de a Jobbik nélkül nem lenne. Szóval kicsit több tiszteletet kérek a jobbikosoknak, mert nélkülünk nemcsak második forduló, de kormányváltás sincs” – tette hozzá a politikus.

Momentum – Fekete-Győr: Nehéz, de fontos döntés

A második fordulóban Márki-Zay Pétert már csütörtöktől deklaráltan támogató Momentum elnöke, Fekete-Győr András a közösségi oldalán így kommentálta a sajtótájékoztatón elhangzottakat: „Karácsony Gergely ma egy nehéz, de fontos döntést hozott meg a haza érdekében azzal, hogy visszalépett Márki-Zay Péter javára. Köszönöm a kormányváltást és korszakváltást akaró ellenzéki választók, így az új politikai generáció nevében is. Remélem, ő is tudja: óriási szükségünk van rá az Orbán-rendszer elleni harcunkban és azt követően az új, szabad, európai Magyarország felépítésében. Most pedig az a feladatunk, hogy minél több változást akaró magyart győzzünk meg arról, hogy vegyen részt az előválasztás második fordulójában, és szavazzon Márki-Zay Péterre”.

A Párbeszéd hivatalosan még nem reagált 

A párt a Facebook-oldalán egyelőre nem tett közzé hivatalos álláspontot, hanem megosztotta Jámbor András, a budapesti 6. választókerület jelöltjének reakcióját. A posztban Jámbor azt írta: “Megértem Gergely döntését. Továbbra is arra kérlek titeket, vegyetek részt a második fordulóban. A második forduló nem csupán két jelölt küzdelme, hanem az ellenzéki erő felmutatása, és ez az az erő, ami 2022 áprilisában majd elsöpri a Fideszt! Arra kérlek titeket, menjetek el szavazni, és szavazzatok Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre! Bárkit is választotok, ott fogok állni mögötte, hogy helyben és országosan is legyőzzük a Fideszt!”

Demokratikus Koalíció: Dobrev Klára azt teszi, amit eddig

A párt a közösségi felületén még nem adott ki bővebb közleményt a bejelentés kapcsán. “A kormányváltás ügyét az országjárás, a választókkal való találkozással és a kormányzásra készülés viszi előre. Ezt teszi Dobrev Klára megállás nélkül” – írták.

Ez is érdekelhet

képcím

Kásler elmondta, kiknek kellene felvenni a negyedik oltást

képcím

Márki-Zay: Orbán bejelentése beismerő vallomás a magyar...

képcím

Törés és feszültség van Márki-Zay stábja és a pártok közt,...