Márki-Zay Péter mögé nem sorakozott fel az MSZP, az LMP és a Jobbik sem

Startlap - Startlap
Pártreakciók Karácsony Gergely visszalépése kapcsán: az MSZP, az LMP és a Jobbik is kiáll az ellenzéki összefogás mellett, ugyanakkor hivatalosan egyik jelöltet sem támogatják a második fordulóban.

Mint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely visszalépett az ellenzéki előválasztás második fordulójától Márki-Zay Péter javára.  A döntést  a Kossuth téren tartott péntek délelőtti rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be. Karácsony azt kéri az eddig őt támogatóktól, hogy a második fordulóban támogassák a hódmezővásárhelyi polgármestert.

Fotó MTIBalogh Zoltán

Összegyűjtöttük az eddigi ellenzéki pártreakciókat. Az MSZP, az LMP  is azon az állásponton van, hogy kiállnak az ellenzéki összefogás mellett, ugyanakkor hivatalosan egyik jelöltet sem támogatják a második fordulóban. A Jobbik is emellett van, a pártelnök Jakab Péter pedig örül, hogy “a választókat nem fárasztják tovább a „visszalépek, nem lépek” komédiával.” A Momentum továbbra is támogatja Márki-Zay Pétert. A Párbeszéd egyelőre nem fejtette ki a véleményét. A Demokratikus Koalíció szerint Dobrev Klára azt teszi, amit eddig: országot jár és kormányzásra készül.

Az MSZP tudomásul vette

“Az MSZP azon túl, hogy tudomásul veszi Karácsony Gergely döntését, a továbbiakban is azért dolgozik, hogy 2022-ben megvalósuljon a változást akaró emberek és az ellenzéki pártok közös célja. Hisszük, hogy kormányváltásra van szükség ahhoz, hogy egy igazságos, szabad, szolidáris és zöld Magyarországot hozhassunk létre” – olvasható a párt Facebook-oldalán. Hozzátették: “az előválasztás egy tisztességes, demokratikus verseny, amely elvezet a kormányváltáshoz. Az MSZP, ahogy az első forduló megszervezésében és lebonyolításában is oroszlánrészt vállalt, úgy a második forduló sikeres megvalósításához is hozzá fog járulni. Álláspontunk változatlan, az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet támogatjuk a 2022-es országgyűlési választáson.”

Az LMP szomorú

“Az LMP azért döntött úgy a nyáron, hogy Karácsony Gergely jelöltségét támogatja, mert meggyőződésünk volt, hogy a szűken vett pártérdeknél fontosabbnak annak az esélynek a megragadása, hogy az ellenzéknek zöld miniszterelnök-jelöltje, az országnak pedig zöld miniszterelnöke legyen. Ez az esély Karácsony Gergely mai bejelentése után megszűnt. Ezt rendkívül szomorú helyzetnek tartjuk …” – áll az LMP-nek, a Karácsonyék sajtótájékoztatójával egy időben kiadott közleményében. A párt ugyanakkor  továbbra is kiáll az ellenzéki összefogás mellett, és támogatni fogják az előválasztáson nyertes közös jelölteket és miniszterelnök-jelöltet.

Jobbik – Jakab Péter örül, hogy véget ért a “komédia”

A párt elnöke a Facebook-oldalán reagált a bejelentésre. Mint írja “elfogadom, ha valaki menet közben elfárad. Annak meg kifejezetten örülök, hogy a választókat nem fárasztjuk tovább a „visszalépek, nem lépek” komédiával. Most már foglalkozzunk az országgal, és vigyázzunk az összefogásra, vigyázzunk a választókra. Mindezt nem szolgálja, ha az egyik miniszterelnök-jelölt a másik szavazóit azzal vádolja, hogy valójában ők Orbán szavazói. Fejezzük be a választók sértegetését, hisz nem megosztani kell őket, hanem egyesíteni” – fogalmaz.

“Ami pedig Márki-Zay azon vádját illeti, hogy a jobbikosok nem segítik a kampányt, két dolgot ajánlok miniszterelnök-jelölt úr figyelmébe: a Jobbik nem csak az első, de a második forduló sikeres megrendezését is erőn felül segíti mind aktivistákkal, mind pénzzel. Nélkülem van második forduló, de a Jobbik nélkül nem lenne. Szóval kicsit több tiszteletet kérek a jobbikosoknak, mert nélkülünk nemcsak második forduló, de kormányváltás sincs” – tette hozzá a politikus.

Momentum – Fekete-Győr: Nehéz, de fontos döntés

A második fordulóban Márki-Zay Pétert már csütörtöktől deklaráltan támogató Momentum elnöke, Fekete-Győr András a közösségi oldalán így kommentálta a sajtótájékoztatón elhangzottakat: „Karácsony Gergely ma egy nehéz, de fontos döntést hozott meg a haza érdekében azzal, hogy visszalépett Márki-Zay Péter javára. Köszönöm a kormányváltást és korszakváltást akaró ellenzéki választók, így az új politikai generáció nevében is. Remélem, ő is tudja: óriási szükségünk van rá az Orbán-rendszer elleni harcunkban és azt követően az új, szabad, európai Magyarország felépítésében. Most pedig az a feladatunk, hogy minél több változást akaró magyart győzzünk meg arról, hogy vegyen részt az előválasztás második fordulójában, és szavazzon Márki-Zay Péterre”.

A Párbeszéd hivatalosan még nem reagált 

A párt a Facebook-oldalán egyelőre nem tett közzé hivatalos álláspontot, hanem megosztotta Jámbor András, a budapesti 6. választókerület jelöltjének reakcióját. A posztban Jámbor azt írta: “Megértem Gergely döntését. Továbbra is arra kérlek titeket, vegyetek részt a második fordulóban. A második forduló nem csupán két jelölt küzdelme, hanem az ellenzéki erő felmutatása, és ez az az erő, ami 2022 áprilisában majd elsöpri a Fideszt! Arra kérlek titeket, menjetek el szavazni, és szavazzatok Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre! Bárkit is választotok, ott fogok állni mögötte, hogy helyben és országosan is legyőzzük a Fideszt!”

Demokratikus Koalíció: Dobrev Klára azt teszi, amit eddig

A párt a közösségi felületén még nem adott ki bővebb közleményt a bejelentés kapcsán. “A kormányváltás ügyét az országjárás, a választókkal való találkozással és a kormányzásra készülés viszi előre. Ezt teszi Dobrev Klára megállás nélkül” – írták.

Ez is érdekelhet

képcím

Karácsony: Toronyházak, amik elrontják a Hősök tere...

képcím

Beáll Karácsony mögé a DK az önkormányzati választáson

képcím

Ilyen volt az oktatásügyi tüntetés Budapesten