Mark Rutte az olajembargóról: Magyarországnak igaza volt

Startlap - Startlap
Az orosz haderő stratégiai hibát követhetett el; Szijjártó megegyezett az Adria-vezeték bővítéséről; nem lesz népszavazás az Oroszországhoz való csatlakozásról Dél-Oszétiában. Az ukrán-orosz válság hírei.

Mark Rutte az olajembargóról: Magyarországnak igaza volt

A holland miniszterelnök az EU-csúcson elfogadott megállapodásról azt mondta: nem igaz, hogy az olajvásárlás lehetőségének további biztosítása Orbán Viktor nagy győzelme lenne. De akkor miben adott igazat Magyarországnak? Innen kiderül.

Mindeközben a Gazprom leállította a gázszállítást a holland GasTerra vállalatnak, amely nem hajlandó az energiahordozóért rubelben fizetni – közölte az orosz gázipari vállalat sajtószolgálata. (24.hu)

Szijjártó megegyezett az Adria-vezeték bővítéséről

Szijjártó a Facebook-oldalára feltett reptéri videóban elmondta, jelenleg Magyarország kőolajellátását a Barátság kőolajvezetéken érkező orosz nyersanyag biztosítja, de “fel kell készülnünk arra, hogy ezen az útvonalon az olajszállítás akár el is lehetetlenülhet”Részletek.

Az oroszok szerint piszkos bombát épít Ukrajna

Az Atlantic Council digitális kriminalisztikai kutatólaboratóriumának elemzése szerint az orosz Telegramon az a hír járja, hogy az ukránok piszkos bombát építenek. A témáról bővebben itt olvashatsz.

Az oroszok mindent Szeverodonyeck elfoglalására tettek fel, ami sokba kerülhet nekik

ARIS MESSINIS / AFP

Az orosz haderő stratégiai hibát követhetett el, hogy mindent egy lapra téve a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck elfoglalására koncentrál – nyilatkozta Kurt Volker egykori NATO-nagykövet a BBC-nek. – Míg a város fontos település Luhanszk régióban, egyáltalán nem fontos az orosz-ukrán háború kimenetele szempontjából. Úgy gondolom, az ukránok képesek lesznek átcsoportosítani és kiverni az oroszokat – mondta a diplomata, aki felhívta a figyelmet, hogy az oroszok hihetetlenül lassan haladnak és „kaotikusan”.

– Míg az ukránok Harkiv körül visszanyomták az oroszokat és most nyitnak ellentámadást az oroszok által elfoglalt dél-ukrajnai Kerszon közelében, az oroszok addig mindent Szeverodonyeckre tettek fel. Amikor vége lesz ennek a csatának végletekig ki lesznek merülve – jósolta Volker. (24.hu)

Az oroszok szerint aláaknázták az ukrán holttesteket az Azovsztalban

A mariupoli Azovsztal acélműben az ukrán erők kapitulálása után az orosz hadsereg egy 152 ukrán katona holttestét rejtő izotermikus furgont talált, amelyben a tűzszerészek négy aknát fedeztek fel – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve. Bővebben.

Nem kezelik menekültként Prágában az ukrán-magyar kettős állampolgár romákat

A cseh belügyminiszter szerint a kettős ukrán-magyar állampolgárságú ukrajnai roma menekültek ügyében javult az együttműködés Magyarországgal. A magyar hatóságok most következetesebben vizsgálják a csehek által kért ukrajnai menekültek állampolgárságát. Részletek.

Mégsem lesz népszavazás Oroszországhoz való csatlakozásról Dél-Oszétiában

Sputnik / Sputnik via AFP

Visszavonta Dél-Oszétia új vezetése elődjének azt a tervét, hogy a Grúziához szakadár területen még a nyáron népszavazást tartsanak az Oroszországhoz való csatlakozásról. A döntés okairól ebben a cikkben írnak.

3500 milliárdos segítség Ukrajnának

Az olajembargóról szóló döntés árnyékában jelentős Ukrajnának nyújtott támogatásról is döntöttek Brüsszelben az EU-csúcson.  Az Európai Tanács kész 9 milliárd eurót (3500 milliárd forint) adni Ukrajnának az újjáépítésre – írta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Twitteren. (24.hu)

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: JOHN THYS / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

La Repubblica: Orbán 8 millió eurót fizetne, hogy Magyarországon...

képcím

Videóriport az Izjum környéki erdőkben talált tömegsírok...

képcím

Közzétették III. Károly első hivatalos portréját királyként