Már az UNESCO is torkig van velünk, veszélyben Budapest

Startlap - Startlap
Extrém UV-sugárzásra és hőségre figyelmeztet az OMSZ. M. Richárd állítása szerint még saját lakása sincs, jövedelme pár százezer forint, a drogot pedig valaki más is betehette a kocsijába. Hiába ünnepli győzelemként a kormány, hatalmas bukás lehet Orbánnak az új EU. Hírösszefoglaló.

Az UNESCO-nak elege lett az átgondolatlan fővárosi beruházásokból, egy lépésre vagyunk attól, hogy elvegyék a világörökségi címet

Az UNESCO már évek óta nemtetszéssel figyel számos nagyszabású budapesti építkezést, amelynek eredményeképpen a Világörökség Bizottsága péntek délután jóváhagyta a Magyarországról szóló határozatát. Ennek értelmében az 1987 óta nemzetközileg védett Budapest esetében kilátásba helyezik a világörökségi “veszélyeztetettségi listára” való helyezést, amely belépő a világörökségi cím elvételéhez.

A szervezetnek elég súlyos aggályai vannak a fővárosi beruházásokkal kapcsolatban, amelyek lesújtó, tételes felsorolását itt találod. Ugyanott azt is megtudhatod, milyen haladékot adtak a városnak arra, hogy visszatáncoljon a műemlékvédelmi szakadék széléről.

Nyomás az árnyékba: extrém UV-sugárzásra és hőségre figyelmeztet az OMSZ

Szombatra az extrém UV-B-sugárzás, valamint több megye esetében a durva hőség miatt is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Minderről részletesen ebből a cikkből tájékozódhatsz.

M. Richárdnak állítása szerint még saját lakása sincs, jövedelme pár százezer forint, a drogot pedig valaki más is betehette a kocsijába a baleset után

M.Richárdnak, a Dózsa Györgyi úti baleset egyik vádlottjának július 5-ére halasztották a tárgyalását szívműtétje miatt. A halálos közúti baleset gondatlan okozásával egyszerre egy másik ügyét is tárgyalják, amelyben egy barátjával együtt egy biciklis bántalmazása miatt kell felelnie. 

M. Richárd a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2019. július 5-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A tárgyalás elején M. Richárd ismertette anyagi körülményeit, beszélt számos különböző betegségéről, és édesanyja haláláról is, mielőtt rátért volna arra, hogy beszámoljon a tavalyi Dózsa György úti halálos baleset körülményeiről. Ez utóbbiról roppant érdekes információkat osztott meg. Rajta kívül több tanú is megszólalt, ebben a cikkben az ő vallomásukat is megismerheted.

Hiába ünnepli győzelemként a magyar kormány Ursula von der Leyen elnökségét, valójában hatalmas bukás lehet Orbán Viktor számára az új EU

Miután bejelentették, hogy az egyébként botrányokkal tarkított politikai múlttal jellemezhető Ursula von der Leyent jelölik az Európai Bizottság elnökének, a kormány nagy örvendezésének adott hangot.Orbán Viktor például azt a kőkemény érvet hozta fel a német politikus mellett, hogyhét gyermeke van.

Fotó: Sean Gallup/Getty Images

A Fidesz annyira örül, hogy furcsa lesz majd pár hónap múlva újra előadni az unió gyűlöl minket narratívát, márpedig valójában a várható erőviszonyok mindent jeleznek, csak jót nem a magyar kormány számára. Az alábbi cikkben testületenként megvizsgálták, hogyan bukhatnak a visegrádiak Magyarországgal az élen a kirajzolódó pozícióosztáson.

Megvan az ellenzéki jelöltek listája az önkormányzati választásra

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd pénteken jelentették be, hogy az összes budapesti kerületben egyetlen ellenzéki jelöltet indítanak az őszi önkormányzati választáson. A jelöltek listája már összeállt, leszámítva Ferencvárost, illetve a XX. kerületet. A névsort itt találod, ahol az is kiderül, miért nem teljes még a jelöltek köre.

Demeter Márta reagált arra, hogy Polt Péter felfüggesztené a mentelmi jogát 

Az LMP-frakció pénteken nyilatkozott arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. A legfőbb ügyész amiatt folyamodott a mentelmi jog felfüggesztéséért, mert Demeter ellen büntetőeljárás indult hivatali visszaélés miatt a miniszterelnök lánya kapcsán. Demeter reakciójáért ide kattints, ide pedig akkor, ha a büntetőeljárás részleteire vagy kíváncsi.

Igen furcsa forulat állt be, miután egy csomó embert kirúgtak a Központi Statisztikai Hivatalból

Nehéz megtalálni az értelmet abban a folyamatban, ami jelenleg zajlik a minisztériumokban és háttérintézményeikben. A 2018-as nagy őszi leépítésekben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) is érintett volt, ahol az elbocsátásokat azonnali hatállyal hajtották végre. Ez a beszámolók szerint egészen konkrétan azt jelentette, hogy a felmondó levél kézhez vételének pillanatában máris lekapcsolták a kirúgott dolgozók számítógépét. Úgy tűnik, talán mégsem gondolták át megfelelően mindezt, ugyanis az előzményekhez képest minimum nagyon különös fordulat állt be a KSH-nál. A részleteket erre a linkre kattintva olvashatod el.

Ez is érdekelhet

képcím

"El kell foglalnunk Brüsszelt" - Orbán Viktor kiadta választási...

képcím

Orbán: Ezt most túlzásnak érzik a hallgatók, de nem túlzás

képcím

Első fotók a csütörtök esti tragikus budapesti balesetről