Majdnem 9 milliárd forintért kelt el az eddig legnagyobb, árverésre bocsátott gyémánt

Valakinek nagyon húzni fogja a nyakát a dominó méretű ékkő.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2017-11-15 11:19

A legnagyobb, eddig árverésre kínált gyémánt rekordáron, 28,7 millió euróért (8,9 milliárd forint) kelt el a kedd esti genfi ékszeraukción. A vétellel új világrekord született, tiszta fehér, makulátlan gyémántért soha még ennyit nem fizettek árverésen. A vevőt egyelőre nem nevezték meg.

A tiszta fehér, majdnem dominóméretű, 163,41 karátos Creation 1-et a genfi székhelyű De Grisogono luxusékszerház bocsátotta árverésre. A hatalmas ékkő egy aszimmetrikus nyakláncon függ, melynek láncát a bal oldalon 18 smaragdcsiszolású gyémánt, a jobb oldalon két sor körteformájú smaragd ékesíti.

Az ékszert világkörüli bemutatóútra vitték a Christie’s Magnificent Jewels című árverése előtt másfél hónappal. A hatalmas gyémántot egy 404 karátos, hét centiméteres nyersgyémántból csiszolták, melyet tavaly februárban felfedeztek fel az angolai Lulo bányában. A 4th Fevereiro elnevezésű kő az Angolában talált legnagyobb, a világon valaha fellelt 27. legnagyobb nyers fehér gyémánt.

A De Grisogono alapítója, Fawaz Gruosi vásárolta fel, Antwerpenben vizsgáltatta meg, majd New Yorkban csiszolta a mai formájára tíz specialista 11 hónap alatt. A Christie’s árverésén elkelt a francia királyi korona egykori éke, a több mint 300 éves a Le Grand Mazarin nevű, 19,07 karátos halványrózsaszín gyémánt is, melyet XIV. Lajos kapott ajándékba 1661-ben, ezután majdnem minden francia uralkodó koronáját díszítette. A drágakőért 12,3 millió eurót (3,8 milliárd forint) fizetett a győztes licitáló, akit szintén nem neveztek meg.

A keddi volt a második alkalom, hogy a Le Grand Mazarinre licitálni lehetett. Először 130 éve, 1887-ben árverezték el más francia koronaékszerekkel együtt, miután III. Napóleon és felesége a birodalom összeomlása után, 1871-ben Angliába menekült, ékszereiket maguk után hagyva.
A Le Grand Mazarin nyersanyagát az indiai Golkonda bányában fedezték fel, ahonnan olyan világhírű drágakövek származnak, mint a Koh-i-noor.

 

Forrás: MTI

Címlapfotó: MTI/EPA/Andy Rain

 

Mai nap hírei

Készül a magyar–osztrák vakcina,Pécs és Bécs összefog

168ora.hu9 órája

Az Aptiv megoldása lehet a kulcs az autonóm járművek terjedéséhez

autopro.hu11 órája

Ezt teszi Keleti Andrea és anyukája a fittségért

napidoktor.hu13 órája

Gyanús halmok a határban – milyen kártevőt rejthetnek?

agroinform.hu14 órája

Híres párok meghökkentő házassági szerződései: nem semmi, miket írtak alá!

joy.hu15 órája

„Arról nem is álmodtunk, hogy anya emberek millióin fog segíteni!” – Születésnapi portré Karikó Katalinról

wmn.hu17 órája

Édesapja után koronavírusban hunyt el a neves magyar focista is

life.hu17 órája

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit

digitalhungary.hu18 órája