Magyarországon még Kínánál és Indiánál is durvább a légszennyezettség

Naponta mintegy 10 ezer európai polgár hal meg a rossz levegőminőség miatt.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-15 13:18

Fotó: Thinkstock

Európai Számvevőszék (ECA) jelentése szerint az uniós tagországok jelentős része nem felel meg a levegőminőségi stadardoknak, egyes kelet-európai országokban pedig különösen rossz a helyzet – írja a Pénzcentrum. A rossz minőségű levegő évente közel 400 ezer korai halálesettel mutat összefüggést, vagyis a légszennyezettség Európában tízszer több halálozást okoz, mint a közlekedési balesetek.

Az uniós források felhasználását ellenőrző szervezet szerint a legnagyobb problémát a részecskeszennyezés vagy kisméretű szálló por, a nitrogén-dioxid, valamint a talajközeli ózon okozza. A jelentés alapján Bulgáriában és más kelet-európai országokban a levegő még a híresen erősen légszennyezett Indiánál és Kínánál is rosszab. Pedig az uniós testület kevésbé szigorú standardokhoz viszonyít, mint az Egészségügyi Világszervezetéi (WH).

A légszennyezettség miatt elveszített egészséges évek száma 100 lakosra nézve

Ahogy a fenti diagramon is látható, Csehország, Lettország és Magyarország népességének életét több évvel rövidíti meg a rossz levegőminőség, mint a kínai és az indiai lakosságét. Magyarországon száz lakosra vetítve 1,8 egészséges évet veszítünk el emiatt. Az ECA azt is megjegyezte, hogy a helyzet lokálisan a becsült értékeknél is súlyosabb lehet. 

Ugyan az uniós kibocsátási értékek jelentősen javultak az elmúlt évtizedek során, a levegő minősége nem követte ezt, és jelenleg az EU polgárai egészségére a légszennyezettség jelenti a legnagyobb környezeti kockázatot. Az Európai Bizottság a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt májusban hat uniós tagállamot, köztük Magyarországot utalta az Európai Bíróság elé. Hazánk ellen a bizottság már 2008-ban is indított kötelezettségszegési eljárást a  a levegőminőség miatt.

Mai nap hírei

Készül a magyar–osztrák vakcina,Pécs és Bécs összefog

168ora.hu3 órája

Ezt teszi Keleti Andrea és anyukája a fittségért

napidoktor.hu6 órája

Gyanús halmok a határban – milyen kártevőt rejthetnek?

agroinform.hu7 órája

Híres párok meghökkentő házassági szerződései: nem semmi, miket írtak alá!

joy.hu8 órája

Az M. Richárd-enigma

demokrata.hu9 órája

Édesapja után koronavírusban hunyt el a neves magyar focista is

life.hu10 órája

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit

digitalhungary.hu12 órája

Kevesebb emésztési panaszt okoz az A2-es típusú tej

szimpatika.hu19 órája