Kiemelt Hírek 2018. július 11.

Magyarországon is történt a thaiföldihez hasonló eset – tragédia lett a vége

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 11.
53 éve, 1965. december 31-én egy iskolás csoport rekedt a Baradla-barlangrendszerben.

Néhány középiskolás és egyetemista gondolt egyet, és felfedezőútra indult az Aggteleki Nemzeti Park Baradla-barlangrendszerében, ám nem mindenkinek volt akkora szerencséje, hogy élve kijusson – írja az index.hu.

A csoport Pászthory Valter bencés szerzetes tanár, képzett barlangász vezetésével indult útnak december 28-án. A 4-5 naposra tervezett túrán fiúk és lányok is részt vettek, ám a szilveszteri kirándulásra csak a gyakorlottabbak mehettek a veszélyessége miatt. A célpont a magyar-csehszlovák határ volt, amelyet akkoriban a föld alatt is vastag rács jelölt.

Egy ideig minden rendben ment, ám utána egymás után lettek rosszul az emberek. Azt nem tudni, hogy azért, mert a megemelkedett vízszint miatt kezdett elfogyni a levegő vagy azért, mert a barlang alján folyó patakba mérgező vegyület került. A csoport még eljutott a határhoz, ahol elénekelte a magyar himnuszt, ám a visszafordulást követően többen is eszméletüket vesztették. Akkor Pászthory Valter és Szemlér Mária segítségért indult, ám mire visszaértek, hárman (Brückner Emőd, Haader Pál és Wettstein Antal) már életüket vesztették.

Keresés az oldalon