Kiemelt Hírek 2018. július 31.

Magyarország végre listavezető: nálunk van a legtöbb túlsúlyos ember az EU-ban

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 31.
Az egész világon csupán három ország előzi meg Magyarországot, ami lesújtó.

Magyarország listavezető az Európai Uniós országok között az elhízás tekintetében, sőt az egész világon csak az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland előzi meg hazánkat – írja a Népszava.

Azon túl, hogy évről évre nő a túlsúlyos emberek száma, a magyar lányok 15-20, a fiúk 7-12 százaléka alultáplált. Az elhízásért nagyban okolható, hogy a magyarok több mint fele egyáltalán nem sportol, további negyede pedig csak elvétve. A helyzeten tovább ront, hogy a magyar gyerekek kevés zöldséget esznek, csak minden harmadik gyerek fogyaszt napi szinten zöldséget és gyümölcsöt.

Szintén borús képet vetítenek elénk azok a statisztikák is, amelyekből kiderül, hogy a férfiak 30, míg a nők 20 százaléka dohányzik naponta, a fiatalok körében pedig nemhogy csökkent volna a dohányosok száma, de egyre többen hódolnak e káros szenvedélynek.

Az elkeserítő egészségügyi mutatókon új programmal javítana Kásler Miklós egészségügyi miniszter, amelynek alapjait az országos intézetek vezetőinek véleménye adná. A népegészségügyi programtervben helyet kaptak a betegségek megelőzésének hiányát és az ellátórendszer problémáinak kiküszöbölését célzó intézkedések is.

Kásler Miklós az Inforádióban beszélt arról, hogy a legnagyobb intézmények vezetőivel elkészítettek egy programtervet, melynek keretében az elképzelések szerint korszerű gyermek egészségügyi hálózatot hoznának létre, kardiológiai vizsgáló állomásokat telepítenének több helyen, de további változásokat szeretnének elérni a reumatológiában, mozgásszervi betegségek terén és a mentálhigiéniai területeken is.

Az Orbán-kormány számos alkalommal hirdetett már egészségügyi programot, de idáig egyiket sem kezdte el megvalósítani. A Nemzeti Népegészségügyi Stratégia 2017–2026 elnevezésű program még napirendre sem került, 2016 júniusában viszont Lázár János már arról beszélt, hogy javaslatcsomagot állítanak össze az új népegészségügyi programról. Idén januárra elkészült a tervezet, azonban a megvalósításról egy szó sem esett, ezért Kásler Miklós most egy másik programot kezdeményezett.

A keringési betegségeket többek közt az alkohol- és sófogyasztás mérséklésével, a dohányzás csökkentésével, a magas vérnyomás mérséklésével és a sportolási kedv növelésével szeretné a kormány megelőzni. Ebben az irányban olyan központi intézkedéseket is terveznek, mint a dohányáruk áfájának emelését és a kenyér sótartalmának csökkentését. Ezzel szemben a sportpályák, közösségi terek és a bicikli utak fejlesztése nem történt meg.

A Nemzeti Mozgásszervi Program nagyobb szerepet adna az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetnek, a kormány 2,3 milliárd forintra becsülte az intézmény ellátórendszer-fejlesztésének programköltségeit.

A kormány gyermekprogramot is indít: mintegy 6,5 milliárd forintot különítenének el 17 programra, amelyek a családtervezést, iskolai tisztálkodási lehetőségeket, mozgásra ösztönző hirdetéseket, gyermekmentést, elhízás elleni programokat és fogászati kezeléseket tartalmazna.

Keresés az oldalon