Magyarország végre listavezető: nálunk van a legtöbb túlsúlyos ember az EU-ban

Az egész világon csupán három ország előzi meg Magyarországot, ami lesújtó.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-31 16:11

Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

Magyarország listavezető az Európai Uniós országok között az elhízás tekintetében, sőt az egész világon csak az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland előzi meg hazánkat – írja a Népszava.

Azon túl, hogy évről évre nő a túlsúlyos emberek száma, a magyar lányok 15-20, a fiúk 7-12 százaléka alultáplált. Az elhízásért nagyban okolható, hogy a magyarok több mint fele egyáltalán nem sportol, további negyede pedig csak elvétve. A helyzeten tovább ront, hogy a magyar gyerekek kevés zöldséget esznek, csak minden harmadik gyerek fogyaszt napi szinten zöldséget és gyümölcsöt.

Szintén borús képet vetítenek elénk azok a statisztikák is, amelyekből kiderül, hogy a férfiak 30, míg a nők 20 százaléka dohányzik naponta, a fiatalok körében pedig nemhogy csökkent volna a dohányosok száma, de egyre többen hódolnak e káros szenvedélynek.

Az elkeserítő egészségügyi mutatókon új programmal javítana Kásler Miklós egészségügyi miniszter, amelynek alapjait az országos intézetek vezetőinek véleménye adná. A népegészségügyi programtervben helyet kaptak a betegségek megelőzésének hiányát és az ellátórendszer problémáinak kiküszöbölését célzó intézkedések is.

Kásler Miklós az Inforádióban beszélt arról, hogy a legnagyobb intézmények vezetőivel elkészítettek egy programtervet, melynek keretében az elképzelések szerint korszerű gyermek egészségügyi hálózatot hoznának létre, kardiológiai vizsgáló állomásokat telepítenének több helyen, de további változásokat szeretnének elérni a reumatológiában, mozgásszervi betegségek terén és a mentálhigiéniai területeken is.

Az Orbán-kormány számos alkalommal hirdetett már egészségügyi programot, de idáig egyiket sem kezdte el megvalósítani. A Nemzeti Népegészségügyi Stratégia 2017–2026 elnevezésű program még napirendre sem került, 2016 júniusában viszont Lázár János már arról beszélt, hogy javaslatcsomagot állítanak össze az új népegészségügyi programról. Idén januárra elkészült a tervezet, azonban a megvalósításról egy szó sem esett, ezért Kásler Miklós most egy másik programot kezdeményezett.

A keringési betegségeket többek közt az alkohol- és sófogyasztás mérséklésével, a dohányzás csökkentésével, a magas vérnyomás mérséklésével és a sportolási kedv növelésével szeretné a kormány megelőzni. Ebben az irányban olyan központi intézkedéseket is terveznek, mint a dohányáruk áfájának emelését és a kenyér sótartalmának csökkentését. Ezzel szemben a sportpályák, közösségi terek és a bicikli utak fejlesztése nem történt meg.

A Nemzeti Mozgásszervi Program nagyobb szerepet adna az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetnek, a kormány 2,3 milliárd forintra becsülte az intézmény ellátórendszer-fejlesztésének programköltségeit.

A kormány gyermekprogramot is indít: mintegy 6,5 milliárd forintot különítenének el 17 programra, amelyek a családtervezést, iskolai tisztálkodási lehetőségeket, mozgásra ösztönző hirdetéseket, gyermekmentést, elhízás elleni programokat és fogászati kezeléseket tartalmazna.

Mai nap hírei

Ausztria: megérkezett a szeptemberi tél

sielok.hu11 órája

Már a kertek alatt van a hidegfront

agroinform.hu14 órája

12 intő jel, ami cukorbetegségre utalhat

napmintnap.com14 órája

Márki-Zay Péter nem hagyta szó nélkül a luxusminiszter újabb luxusutazgatását

csongrad.ezalenyeg.hu16 órája

Messi megint beleszállt a Barcelona vezetőségébe

eurosport.hosszabbitas.hu16 órája

7 uniós tagállamra – köztük Magyarországra – adott ki figyelmeztetést az európai járványügy

igenyesferfi.hu17 órája

Már hivatalos: újabb babával bővül a királyi család!

joy.hu17 órája

Óriási változás történt Trokán Annáéknál

napidoktor.hu18 órája