Magyarország jól teljesít: mi vezetjük a krónikus és a rákos megbetegedések halálozási rátáját

A krónikus megbetegedések halálozási rátáját az északi régiónk, a rák okozta halálozások listáját pedig a Dél-Dunántúl vezeti.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-15 19:21

Fotó: Thinkstock

A közhiedelemmel ellentétben az öngyilkossági statisztikákat a rendszerváltás óta már nem hazánk vezeti – bár a helyezésünk általában minden évben igen előkelő – de senki se csüggedjen, mert van valami, amiben most is az élen vagyunk: az Eurostat 2018-as Regionális Évkönyve szerint a krónikus és rákos megbetegedésekkel összefüggő halálozási listák első helyén Magyarország áll – írja a Portfolio

A kiadvány két mutató mentén veti össze az EU-s országok egészségügyi állapotát: NUTS 2-es régiókra bontva mutatják be a krónikus betegségek és a rákos megbetegedések okozta standardizált halálozási ráta értékét a 2013-2015 közötti években.

A krónikus betegségek közé az alábbiakat sorolják: rosszindulatú daganatok, ischaemiás szívbetegség, keringési betegségek, krónikus alsó légúti betegségek, krónikus májbetegségek, cukorbetegség. 100 ezer lakosra vetítve az EU polgárai közül 549-en halnak meg a fenti megbetegedésekben, míg magyarországon több mint 650 krónikus megbetegedéssel összefüggő haláleset jutott 100 ezer főre.

Rákos megbetegedések standardizált halálozási rátája 100 ezer főre vetítve (Forrás: Eurostat)

Ez még annyira nem is hangzik rosszul, és ha megnézzük a fenti térképet, bizony jó nagy terület kapott hasonló besorolást. Az alábbi statisztikából azonban kiderül, hogy Észak-Magyarország az első a krónikus megbetegedések halálozási rátájának sorában az EU-s átlag több mint kétszeresével, és nem sokkal utána, az ötödik helyen következik az észak-alföldi terület, ahol szinten az átlag majdnem kétszerese ez az érték.

Krónikus megbetegedések standardizált halálozási rátája 100 ezer főre vetítve (Forrás: Eurostat)

A rákos megbetegedések tekintetében Dél-Dunántúl csípte meg az első helyet

2015-ben az EU-ban a halálozások negyedét rákos megbetegedések okozták. Az EU-s átlag e tekintetben 262, míg a listát vezető Dél-Dunántúlon 367 rákos megbetegedés okozta haláleset jutott 100 ezer lakosra. 

És a hét magyar NUTS 2-es régió mindegyikének sikerült bekerülnie a top 10-be, amire a kiadvány vastag betűkkel fel is hívja az olvasó figyelmét. Az élboly maradék három tagja egy szlovák, egy skót, illetve egy horvát terület.

Mai nap hírei

Erősebbek a mellékhatások a második Pfizer-vakcina után

szimpatika.hu7 órája

Új luxusterepjáró születik a Dacia-Lada szövetségből

agroinform.hu8 órája

Vizsgálódik az Európai Bizottság, miután egy civil szervezet azért bukta a pályázatát, mert nem igazolta, kap-e támogatást külföldről

444.hu13 órája

Bőven ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu15 órája

A Ford fejlesztésével nem fog bepárásodni a szélvédőnk

autopro.hu15 órája

11 ország, ahol még mindig nincs koronavírus

napmintnap.com17 órája

Híres párok, akik között nagy a korkülönbség: de őket ez kicsit sem érdekli

joy.hu18 órája

Mi történik 20 év után a napelemekkel?

alternativenergia.hu19 órája