Kiemelt Hírek 2018. június 18.

Magyar vagy, mint Puskás? Mit kell tudnod az aranylábú focistáról?

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 18.
Hihetetlen karriert futott be, a labdarúgás elképesztő zsenije volt

Külföldön járva az embernek olyan érzése van, hogy Puskás Öcsi (polgári nevén Puskás Ferenc) neve az egyetlen a világon, amelyet minden földlakó ismer. Ha bolygónk egyik távoli zugában elmondod, hogy Magyarországról jöttél, szinte biztos, hogy a következő kérdés, amely feléd elhangzik az lesz: ahonnan Puskás (jó eséllyel kiejtve: puszkasz) is?

Miért ilyen közismert egy a hazánkból származó futballista, akinek a karrierje nagyjából hetven évvel ezelőtt kezdődött, és több mint tíz éve nincs is már az élők sorában?

Tény, hogy a labdarúgás Puskás Öcsi aktív évei óta rengeteget fejlődött, a sportág stílusa teljesen átalakult és a sportolóktól is eltérő teljesítményeket várnak el. Ugyanakkor az alapvető szabályok változatlanok maradtak, és az értékmérő, a gól is ugyanaz maradt. Puskás Öcsi (vagy ahogy rajongói hívták a Száguldó Őrnagy) olyan  eredményeket tudott felmutatni a karrierje során, amelyet azóta sem tudott túlszárnyalni egyetlen futballista sem.

Puskás legismertebb szerepe, hogy ő volt az Aranycsapat kapitánya, vagyis azé a magyar futball-válogatotté, ami 1950-56 között volt együtt, és minden idők legjobb magyar válogatottjának számít.

Puskás számos csúcsot tart, a mai napig: a XX. század legjobb góllövője, az egyetlen ember, aki világbajnoki, olimpiai, Európa-bajnoki, Bajnokok ligája és Világkupa döntőben egyaránt képes volt gólt lőni. Karrierje számokban: 349 magyar bajnoki mérkőzésen 358 gólt szerzett, 179 spanyol bajnoki mérkőzésen 159 gólt szerzett, amivel minden idők legeredményesebb futballistája, és amit miatt számos díjban és elismerésben is részesült. Neve szerepel a FIFA a világ legjobb labdarúgóit felsoroló 100-as listáján.

Puskás itthon 85-szörös válogatott volt, majd 1958-tól a spanyol válogatott tagja, összesen öt alkalommal. A Real Madrid játékosaként egészen 1961-es visszavonulásáig rúgta a bőrt, ez után pedig gyakorlatilag az egész „földkerekséget” végigedzősködte: az Antarktisz kivételével minden földrészen tevékenykedett, a Wikipédia szerint.

1991-ben költözött haza, és az utánpótlás nevelésében vállalt fontos szerepet. 2006 novemberében hunyt el.

Keresés az oldalon