Magyar vagy, mint Puskás? Mit kell tudnod az aranylábú focistáról?

Hihetetlen karriert futott be, a labdarúgás elképesztő zsenije volt

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-18 16:38

Fotó: Youtube

Külföldön járva az embernek olyan érzése van, hogy Puskás Öcsi (polgári nevén Puskás Ferenc) neve az egyetlen a világon, amelyet minden földlakó ismer. Ha bolygónk egyik távoli zugában elmondod, hogy Magyarországról jöttél, szinte biztos, hogy a következő kérdés, amely feléd elhangzik az lesz: ahonnan Puskás (jó eséllyel kiejtve: puszkasz) is?

Miért ilyen közismert egy a hazánkból származó futballista, akinek a karrierje nagyjából hetven évvel ezelőtt kezdődött, és több mint tíz éve nincs is már az élők sorában?

Tény, hogy a labdarúgás Puskás Öcsi aktív évei óta rengeteget fejlődött, a sportág stílusa teljesen átalakult és a sportolóktól is eltérő teljesítményeket várnak el. Ugyanakkor az alapvető szabályok változatlanok maradtak, és az értékmérő, a gól is ugyanaz maradt. Puskás Öcsi (vagy ahogy rajongói hívták a Száguldó Őrnagy) olyan  eredményeket tudott felmutatni a karrierje során, amelyet azóta sem tudott túlszárnyalni egyetlen futballista sem.

Puskás legismertebb szerepe, hogy ő volt az Aranycsapat kapitánya, vagyis azé a magyar futball-válogatotté, ami 1950-56 között volt együtt, és minden idők legjobb magyar válogatottjának számít.

Puskás számos csúcsot tart, a mai napig: a XX. század legjobb góllövője, az egyetlen ember, aki világbajnoki, olimpiai, Európa-bajnoki, Bajnokok ligája és Világkupa döntőben egyaránt képes volt gólt lőni. Karrierje számokban: 349 magyar bajnoki mérkőzésen 358 gólt szerzett, 179 spanyol bajnoki mérkőzésen 159 gólt szerzett, amivel minden idők legeredményesebb futballistája, és amit miatt számos díjban és elismerésben is részesült. Neve szerepel a FIFA a világ legjobb labdarúgóit felsoroló 100-as listáján.

Puskás itthon 85-szörös válogatott volt, majd 1958-tól a spanyol válogatott tagja, összesen öt alkalommal. A Real Madrid játékosaként egészen 1961-es visszavonulásáig rúgta a bőrt, ez után pedig gyakorlatilag az egész „földkerekséget” végigedzősködte: az Antarktisz kivételével minden földrészen tevékenykedett, a Wikipédia szerint.

1991-ben költözött haza, és az utánpótlás nevelésében vállalt fontos szerepet. 2006 novemberében hunyt el.

Mai nap hírei

Neked vajon hány éves a lelked? Tűpontos jellemzést ad rólad

femcafe.hu5 órája

Kunetz Zsombor: A kormány gyáva volt

168ora.hu7 órája

Aránytalanul nő a koronavírus fertőzöttek száma

napidoktor.hu9 órája

Tizenkétezerhez közelít az aktív fertőzöttek száma, hat honfitásunk hunyt el

demokrata.hu10 órája

Már a tengerentúlon Vujity Trvtko?

eletforma.hu11 órája

Hétfőtől újra földvásárlás: folytatódik az osztatlan közös tulajdon felszámolása

magro.hu13 órája

Salma Hayek 54 évesen is szédületesen bomba fürdőruhában

joy.hu14 órája

Egy romániai ház padlója alatt találták meg Isaac Newton egyik első könyvét!

napmintnap.com15 órája