Magyar-ukrán külügyminiszteri találkozót terveznek Ungváron

Startlap - Startlap
Megvizsgálnák, hogy "a felső szintű ülés segíthet-e a kapcsolatok előremozdításában", egy későbbi magyar-ukrán csúcstalálkozó létrejöttében.

Ha minden jól megy, magyar-ukrán külügyminiszteri találkozóra kerülhet sor január 29-én Ungváron, amelynek során a felek áttekintik a kétoldalú együttműködés kérdéseit – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a montenegrói kollégájával, Filip Ivanoviccsal közösen tartott sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy egy esetleges magyar-ukrán csúcstalálkozónak akkor van értelme, ha az jelentős eredményekkel járhat, márpedig ehhez megfelelő előkészítésre van szükség.

Ennek érdekében, a tervek szerint, január 29-én találkozóra kerül sor Ungváron közte és ukrán hivatali partnere, Dmitro Kuleba között, hogy az elejétől a végéig áttekintsék a kétoldalú együttműködés kérdéseit, és megvizsgálják, hogy a felső szintű ülés segíthet-e a kapcsolatok előremozdításában, vagy hogy milyen egyéb munkát kell elvégezni ahhoz, hogy a siker reményével ülhessenek össze a két ország vezetői – tájékoztatott.

“Én készen állok, én továbbra is a lehető legnagyobb védelmet biztosítom annak a napnak a naptárban, tehát január 29. most elvileg mindkettőnk részéről arra van szánva, hogy összeüljünk Ungváron” – fogalmazott. Emellett – mint közölte – Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével is szívesen leül tárgyalni, de onnan még nem érkezett javaslat időpontra.

“Én továbbra is itt vagyok, és várom, hogy időpontjavaslat érkezzen, s akkor vele is, ha kell, találkozom. Ha elég Kuleba miniszter úrral, az természetesen az ukránok belső döntése, mi abba nem avatkozunk bele” – mondta.

Uniós források: nem alkudozásról van szó

Szijjártó Péter a befagyasztott európai uniós források kapcsán a “bazári hangulat” elkerülését kérte, hangsúlyozva, hogy nem alkudozásról van szó, és nem szabad olyan ügyeket összekeverni, amelyeknek semmi közük nincs egymáshoz. “Magyarország számára az európai uniós források járnak. Függetlenül Ukrajnától, a Hold állásától vagy a marslakóktól” – jelentette ki.

“Ezeket a forrásokat Magyarország számára ki kell fizetni. Semmilyen jogszerű oka nincsen az Európai Bizottságnak arra, hogy ezeket a forrásokat visszatartsa” – tette hozzá.

Aláhúzta, hogy az EU-források az európai, köztük a magyar emberek munkájának eredményeként állnak elő, szétosztásuk pedig jogszabályok alapján kell történjen, miközben most nem ez zajlik, hanem politikai okokból blokkolják még mindig a hazánknak járó pénz egy jelentős részét.

“És ez teljesen független minden csatlakozni vágyó országtól, tehát a követelésünk továbbra is egyértelmű: adják ide az európai uniós forrásokat” – összegzett.

MTI

Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatója Ungváron, 2020. szeptember 23-án (MTI/KKM/Borsos Mátyás)

Ez is érdekelhet

képcím

Legyőzte Japánt, kijutott az olimpiára a női kéziválogatott

képcím

Magyar milliárdokból, titokban finanszírozták az Euronews...

képcím

Megindítja a pert az EP a Magyarországnak utalt uniós pénzek miatt