Kiemelt Hírek 2020. szeptember 01.

Magyar tudósok már Orbán Viktort kérlelik

Startlap Kiemelt Hírek 2020. szeptember 01.
Súlyos veszélyekre hívja fel a figyelmet a magyar tudóstársadalom azzal kapcsolatban, hogy a kormány Debrecenbe költöztetné az egyik legrégebben alapított hazai múzeumot. Esti hírösszefoglaló.

Közel száz magyar tudós kérleli a kormányt a Magyar Természettudományi Múzeum ügye miatt

Mindenféle világnézetű természettudósok és társadalomtudosók aláírásával nyílt levélben fordultak a miniszterelnökhöz és Magyarország Kormányhoz a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetése miatt. A kutatók hosszasan sorolják a szakmai ellenérveket, súlyos veszélyekre hívják fel a figyelmet. Levelüket ebben a cikkben olvashatod.

Már 18-nál jár a Corvinus gólyatáborában megfertőződöttek száma

A járványügyi vizsgálat még folyamatban van, és a hallgatók között ennél nagyobb számok keringenek, így könnyen lehet, hogy többen kapták el az új koronavírust a Corvinus Egyetem gólyatáborának résztvevői közül. Bővebben.

Kihirdették követeléseiket a Színház- és Filmművészeti Egyetemet elbarikádozó diákok 

Egyensárga maszkban, alig 10 perces sajtótájékoztatóban számoltak be a Színház- és Filmművészeti Egyetemet hétfő este elbarikádozó hallgatók arról, miként foglalták el az intézményt, és kihirdették 13 pontos nyilatkozatukat, amely zömében a követeléseiket tartalmazza. A 13 pontot és az ügy egyéb fejleményeit ebből a cikkből ismerheted meg.

Varga Judit szerint csak a nemzetközi média liberális főárama csinál úgy, mintha Magyarországon sérülne a jogállamiság

Az igazságügyi miniszter hétfőn online kapcsolódott be az idén 75. alaklommal megrendezett alpbachi fórum egyik panelbeszélgetésére, amelyen az európai integráció jövőjéről értekeztek. Varga Judit a magyar jogállamiság kérdésén túl sok más EU-s ügyről fejtette ki véleményét, de például a Brexit is szóba került. Részletek itt.

“Sokszor mondtuk már, hogy ennél nincs lejjebb” – Kovács Zoltán teljesen kiakadt egy finn újságcikken

Az elmúlt tíz év során rengeteg hazug, rosszindulatú, politikailag motivált írást olvashattunk Magyarországról és a kormány munkájáról. Sokszor mondtuk már, hogy ennél nincs lejjebb. De a Helsingin Sanomat ma reggeli, rendkívül hosszúra nyúlt eszmefuttatása megérdemelné a ‘legalja’ újságírói díjat (is)

– fogalmazott a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Facebook-oldalán. Miről szól a cikk, és mi a probléma vele? Innen kiderül.

Az EU vizsgálja a magyar határzárat

Orbán Viktor a határvédelmi munkacsoport ülésén a Belügyminisztériumban 2020. augusztus 29-én. A kormányfő mellett balról Pintér Sándor belügyminiszter. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ylva Johansson belügyi és Didier Reyners igazságügyi biztos levélben fejezte ki aggályait a kormány felé a szeptember elsejével életbe lépő új határátlépési szabályok miatt. A gond az, hogy a magyarok kivételeznek a visegrádi országokkal. Minderről bővebben itt írnak.

Kásler Miklós 40 milliót költött egyetlen misére, 20 milliót videóklipre

Nyilvánosságra hozták a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből finanszírozott tételek listáját. A szerződések között akad néhány érdekes elem. A folytatásért kattints ide.

Törölt járatok és szigorodó ellenőrzés fogadja az utasokat Ferihegyen

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér készen áll az új határátlépési szabályok végrehajtására. Ez többek között az utasok ellenőrzésére és a tranzitutasok kezelésére is vonatkozik. A repülőtér ezenkívül járattörlésekről számolt be. További információkért kattints ide.

 

Gyorsan gyilkol az új drog: már 21 halálos áldozatot szedett a bika

Több órás haldoklással járhat, de még a jobb esetekben is legalább agykárosodást okoz a májusban piacra került új kábítószer. A halottak száma augusztus eleje óta meredeken emelkedik. A rendőrség egy eset kapcsán gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is nyomoz. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Fotókon a hajnalig tartó vihar pusztítása

Villámok cikáznak az égbolton Salgótarján felett 2020. szeptember 1-jén. (Fotó: MTI/Komka Péter)

A hektikus időjárás főleg Somogy és Heves megyében okozott károkat. Háztetők, vezetékek, pincék károsodtak, egy villámcsapás miatt tűzoltókat kellett hívni, de akad olyan település, ahol egy kigyulladt fa veszélyeztette a közúti és vasúti forgalmat. Fotók és további részletek itt.

Keresés az oldalon