Büntetőeljárás indulhat Magyar Péter ellen a listázás miatt

Startlap - Startlap
Dagad a botrány Magyar Péter hétfői ATV-s szereplése, valamint az azt követően a közösségi oldalán posztolt listával kapcsolatban. Magyar szerint a "provokációt" Rogán Antalék rendelték meg, büntetőeljárás pedig nem indítható ellene. A MÚOSZ alelnöke szerint a csatorna főszerkesztője hibázott.

Előre előkészített provokációnak nevezte hétfő esti Facebook-bejegyzésében Magyar Péter az ATV-ben pár órával korábban történteket. A politikus élő adásban hagyta el az Egyenes Beszéd stúdióját, miután a műsorvezető Magyarnak nem tetsző témával indította az interjút.

Mint megírtuk, Magyar Péter Rónai Egon vendége volt a hétfő esti Egyenes Beszédben azt követően, hogy vasárnap este a választás utáni beszédében a Tisza párt alelnöke, felsorolva a médiumokat, amelyek nem hívják meg vendégnek, az ATV-re is utalt.

Rónai a műsor elején átadott egy mappát Magyarnak, amelybe kigyűjtötték, hogy hányszor hívták meg, és hányszor szerepelt már a televízióban. Magyar azonban a vasárnapi választásokról várt kérdéseket, ám miután a műsorvezető továbbra is a tévészereplések számát akarta tisztázni, a politikus faképnél hagyta.

“Ami ma az ATV-ben történt, az egy előre előkészített provokáció volt. A megafonos propagandisták oldalain 1 perccel azután, hogy levettem a mikrofont, már kint voltak az előkészített posztok” – írta a történtekről Magyar a Facebook-oldalán.

A politikus úgy véli, azzal követett el hibát, hogy elhitte, hogy egy korrekt interjút akarnak készíteni. Hozzátette, ez többé nem fog előfordulni, ugyanis a jövőben messzire elkerüli majd “a Fidesz házitelevízióját”.

A lista

A poszt ezek után egy hosszabb listával folytatódik, amelynek néhány pontjában Magyar az ATV és a Fidesz általa vélt összefonódásáról közöl “információkat”. Azt írja a többi között, hogy “az ATV reklámidejét a Mészáros Lőrinc cége, az Atmedia értékesíti”, valamint “az ATV befogadja a Rogán-művek uszító kormányreklámjait”.

A listán a tévécsatorna több, név szerint említett munkatársának felekezeti hovatartozását is felsorolja, valamint egyiküket – Morvay Péter szerkesztőt – volt III/III-as ügynökként említi.

Németh Sándorról, az ATV tulajdonosáról és a Hit Gyülekezete vezetőjéről azt állítja Magyar a posztjában, hogy “az ‘Istentiszteletein’ rendszeresen uszít a TISZA Párt és személy szerint ellenem és a Fidesz mellett kampányol. Cégei milliárdokat kapnak a NER-től”.

Az ATV még hétfő este nyilvánosságra hozta a Magyar Péternek az Egyenes Beszédben átadott dokumentációt, amelyben felsorolják, hogy hány alkalommal hívta a csatorna a politikust a kampányidőszakban.

Rónai is reagált

Az ATV műsorvezetője saját Facebook-oldalán, kommentben írta meg, hogy mit gondol a kialakult helyzetről. Rónai Egon “megosztó pillanatnak” nevezte a történteket, és megismételte, hogy az Egyenes beszédben átadta a Magyar állításait  “cáfoló bizonyítékokat tartalmazó dossziét”. Hozzátette: sajnálja, ahogyan a Tisza párt alelnöke reagált, ennek ellenére ezentúl is várják a műsoraikba.

Morvay kéréssel fordult Magyarhoz

Az ATV szerkesztője, Morvay Péter a saját Facebook-oldalán válaszolt Magyar Péter ügynökvádjára. Morvay nem tagadja, hogy ügynök volt, de mint hozzáteszi, ez volt élete legrosszabb döntése, nem keres rá mentséget. 

Morvay azt írja, miután saját döntéséből, lelkiismereti okokból megszakította az együttműködést a rendőrséggel, mindenkit felkeresett, akikről jelentett, és személyesen bocsánatot kérte tőlük. A szerkesztő megjegyzi: a múltjával kapcsolatban mindent nyilvánosságra hozott még a pártállam idején, 1987-ben.

Morvay Péter a posztban kitér Magyar felekezeti listázására is, azt sérelmezve, hogy vele kapcsolatban nem említi, melyik felekezethez tartozik. „Tisztelettel kérem, hogy a listáján a nevem mellett tüntesse fel: a Hit Gyülekezete tagja” – üzente a politikusnak az ATV szerkesztője.

Büntetőeljárás indulhat 

Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója a Média1-nek azt nyilatkozta Magyar listázásával kapcsolatban, hogy munkatársaikat megilleti a személyes adatok védelméhez fűződő jog, a televízió egyes munkatársainak felekezeti hovatartozásának nyilvánosságra hozatalát a büntetőtörvénykönyv is szankcionálja. Szerinte rossz történelmi időket idéz Magyar Péter listája.

Magyar Péter kedd délelőtt a Facebook-oldalán válaszolt a vezérigazgató kijelentéseire. “Mivel az ATV NER lovag vezérigazgatója, a csatorna tulajdonos Németh Sándor fia, már büntetőeljárással fenyegetőzik, öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – indította posztját a politikus.

Magyar szerint a hétfői “provokációt” Rogán Antalék rendelték meg a csatornától, amit az bizonyít, hogy a megafonos Bohár Dániel két perccel azután, hogy a Tisza alelnöke elhagyta a stúdiót, “már összevágott videót és posztot tett ki az oldalára”.

Magyar azt javasolja Németh S. Szilárdnak, hogy “mielőtt perrel fenyegetőzik, konzultáljon egy jogásszal. Én a tegnapi posztomban nem neveztem meg senkit vallási hovatartozása kapcsán. Bár akár meg is tehettem volna, mert minden érintett büszkén vállalta a nagy nyilvánosság előtt, hogy a Hit Gyülekezete nevű ‘egyházhoz’ tartozik”.

A politikus azzal is megvádolja a csatornát, hogy a választás előtt szándékosan meghamisították az egyik külföldi lapnak adott interjúját, amelyben “a háború kapcsán olyan dolgot adtak a számba, amivel aztán lejárathatott volna a rogáni propaganda. Akkor ez nem jött össze. Most más módon próbálkoznak” – írja Magyar.

Ezt követően felsorolja, hogy szerinte mely médiumok kapcsolódnak a Hit Gyülekezetéhez és a NER-hez: “a Naphíre oldal, a Spirit FM, az Ultrahang, a HIT rádió és még ki tudja hány sajtótermék”.

Magyar azzal zárja a bejegyzését, hogy a mostani botrány szerinte rontani fogja az ATV nézettségét.

Tényi feljelent

Magyar Péter az ATV munkatársainak vallási hovatartozását részletező bejegyzése miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult Tényi István – számolt be a fejleményekről az ATV kedd reggel.

Mint írják, Tényi azzal indokolta a bejelentését, hogy “(e)zek a vallási adatok olyan személyes adatnak minősülnek, amelyek az érintettek engedélye nélkül nem tehető közzé törvényesen”.

“Adáson kívül kell megbeszélni”

Magyar Péter a hétfő esti saját Facebook-posztjában kommentként  megosztotta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) alelnökének a magánvéleményét a botrányról.

“Ha a főszerkesztőnek baja van az éppen legerősebb ellenzéki párt vezetőjének korábbi nyilatkozatával, akkor azt biztos, hogy adáson kívül kell megbeszélnie a politikussal. A tv-t nem használhatja erre. Lépre csalni a politikust, lekutyakomédiiázni a nyilatkozatát, és a cég sértettségét a választási siker kapcsán aktuális kérdések elé helyezni, lemondani a kérdezés lehetőségéről, az önmagában az újságírói pozíció feladása. Nem egyenes beszéd…” – tette közzé Vicsek Ferenc magánvéleményét Magyar.

Címlapkép: MTI/Hegedüs Róbert

Ez is érdekelhet

képcím

"Fontos kérdést" bocsátott szavazásra Magyar Péter

képcím

Magyar Péter a Várban mutatta meg az EP-lista jelöltjeit

képcím

Rónai Egon megszólalt Magyar Péterrel kapcsolatban