Ma ünneplik Ukrajnában a függetlenség napját - Lukasenka is gratulált

Startlap - Startlap
NATO-főtitkár: még több fegyvert kell adni Ukrajnának; az ukránok szerint az oroszok radioaktív porfelhőt szabadítanak fel Zaporizzsjában; Novák Katalin kitüntette „Mr. Oroszországot”. Az ukrán-orosz válság hírei.

Ma ünneplik Ukrajnában a függetlenség napját

31 évvel ezelőtt, 1991 augusztus 24-én adták ki Ukrajnában a Függetlenségi Nyilatkozatot, melyben az ország deklarálta elszakadását a Szovjetuniótól. Bővebben

Nem kis meglepetésre Belarusz elnöke és teljhatalmú ura, Aljakszandr Lukasenka is gratulált Ukrajnának a függetlenség napján. Jó kívánságait itt olvashatod.

NATO-főtitkár: még több fegyvert kell adni Ukrajnának

Sürgősen tovább kell növelni Ukrajna katonai támogatását ahhoz, hogy az orosz támadás alatt álló ország tárgyalások útján és szuverén nemzetként kerüljön ki a háborúból – mondta a NATO főtitkára egy szerdai német lapinterjúban. Részletek.

Megmondta Sojgu, hogy miért lassult le az orosz hadsereg előrenyomulása Ukrajnában

Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

Az orosz védelmi miniszter szerdán úgy nyilatkozott, hogy Oroszország szándékosan vett vissza a lendületéből, és a hadsereg előretörésének lassulása tervezett volt. Bővebben.

Rendkívüli körülmények között tárgyalnák az oroszok a Mariupolban elfogott ukrán katonák sorsát

Oroszország pert indít a Mariupolban elfogott ukrán katonákkal szemben. A közvéleményt egy ideje lázban tartja már, hogy mi lesz a kikötővárosban elfogott védők sorsa, lévén, hogy a háború egyik legvéresebb és legkegyetlenebb ostroma után itt győzték le az oroszok az ukrán hadsereg leghírhedtebb egységét, a neonáci jegyeket magán viselő Azov ezredet. (24.hu)

Zelenszkij: Ukrajna újjászületett az orosz támadás után

Azok után, hogy óvatosságra intette övéit, hosszabban is felszólalt az ukrán elnök az ország függetlenségének 31. évfordulója alkalmából. Volodimir Zelenszkij beszédét ebben a cikkben foglalják össze.

Az ukránok szerint az oroszok radioaktív porfelhőt szabadítanak fel Zaporizzsjában

Ed JONES / AFP

Az ukrán hírszerzés arról számolt be a Telegramon hogy információik szerint az oroszok belefogtak a zaporizzsjai atomerőmű hamugödrének kibombázásába, hogy radioaktív porfelhőt szabadítsanak onnan fel. (24.hu)

Novák Katalin kitüntette „Mr. Oroszországot”

Állami kitüntetést kapott a holland populista is, aki szerint Orbán Viktor hős, és akinek Bunyós Pityu a barátja. Megjelentek a Magyar Közlönyben Novák Katalin köztársasági elnök határozatai arról, hogy – Orbán Viktor kormányfő előterjesztésére – kik, milyen állami kitüntetéseket kaptak az augusztus 20-ai állami ünnepen. Részletek.

Így változtatta meg Európát a fél éve tartó háború

Egységesebb lett az Európai Unió, elfogyott a türelem a kifelé tekintgetőkkel szemben. Az is kiderült, hogy energiaforrásokat csak egyszer lehet váltani. A 24.hu cikke.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: STR / UKRAINE PRESIDENCY / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar KFOR-katonák is megsérültek az észak-koszovói...

képcím

Demonstráló pedagógusok és diákok beszéltek Novák Katalinnal

képcím

Orbán Viktor köszönetet mondott az Európai Uniónak