Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Amerika egyik legismertebb komikusát

Az eddigi legnagyobb sztár, akit valaha elítéltek zaklatásért.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-25 21:47

Photo by Bastiaan Slabbers/NurPhoto)

Börtönbüntetésre ítélte kedden Bill Cosby amerikai színészt egy pennsylvaniai bíróság szexuális bűncselekmény miatt. A művésznek legalább három, legfeljebb tíz évet kell börtönben töltenie.

Az amerikai televíziózás egyik legnagyobb sztárját hivatalosan is szexuális ragadózónak nyilvánították

Bill Cosby az első híresség, akit börtönbüntetésre ítéltek a szexuális zaklatások ellen fellépő MeToo mozgalom létrejötte óta. Bill Cosby 2004-ben philadelphiai otthonában gyógyszerekkel elkábította és szexuálisan megtámadta Andrea Constandot, a Temple Egyetem egykori ügyintézőjét. A komikust tavasszal bűnösnek mondta ki az esküdtszék szexuális bűncselekmény elkövetésében.

Az ítélethirdetés előtt Steven O’Neill bíró szexuális ragadózónak nyilvánította a 81 éves Cosbyt, ami azt jelenti, hogy “erőszakra kész szexuális ragadozóként” felveszik a szexuális bűnözők nyilvántartásába és a büntetés letelte vagy próbaidőre történő engedése után is rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségen és élete végéig tanácsadásra kell járnia. A szomszédok és a közeli iskolák, óvodák értesítést kapnak bűneiről és tudomásukra hozzák címét.

A bíró nem hajlandó hírességként kezelni

Cosby kedden nem élt a lehetőséggel, hogy szóljon a bírósághoz, mielőtt a bíró visszavonult ítélethozatalra.  Ügyvédei már jelezték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, a színész ugyanis tagadja, hogy bármit elkövetett volna. Házi őrizetet kértek ügyfelüknek arra hivatkozva, hogy Cosby túl öreg, vak és tehetetlen ahhoz, hogy börtönbe vonuljon. Véleményük szerint Cosby nem jelent közveszélyt ebben a korban. A javaslatot elutasították. Az ügyészség szerint Cosby még mindig veszélyt jelenthet a nőkre.

A bíró nem engedett az ügyvédek azon kérésének sem, hogy a vádlott óvadék ellenében szabadlábon maradhasson. A bíró kijelentette, hogy nem kezeli a hírességet másként, mint bárki mást.  Cosby az ítélethirdetéskor nem mutatott megrendülést. Családtagjai nem voltak jelen a bíróságon.  “Senki sem áll a törvény felett, senkit nem lehet másként kezelni lakóhelye, identitása, vagyona, hírneve, híressége vagy akár jótékonysága miatt” – hangoztatta O’Neill.
A bírósághoz benyújtott és kedden felolvasott nyilatkozatában a 45 éves Constand elmondta, éveken át tartó szorongást és önbizalomhiányt okozott nála az eset.

Teljesen tönkretette áldozatát

“Amikor a szexuális támadás történt, fiatal nő voltam, tele magabiztossággal, bátran tekintettem a lehetőségekkel teli jövőbe. Most, csaknem 15 évvel később egy középkorú nő vagyok, aki felnőtt évei nagy részét megrekedve töltötte, gyógyulásra és továbblépésre képtelenül” – írta ötoldalas nyilatkozatában. Mint kifejtette, két kutyájával egyedül él és nem tud megbízni az emberekben.

Cosbyhoz szóló soraiban azt írta: “soha nem ismerjük meg teljesen szexuális ragadozóként élt kettős életét, de véget ért évtizeden át tartó uralma sorozatos szexuális erőszakolóként”.

Constand ügyének hatására a komikust az elmúlt években mintegy 60 nő vádolta meg szexuális zaklatással. A nők állítása szerint Bill Cosby alkohollal vagy droggal kábította el áldozatait, mielőtt szexuálisan zaklatta volna őket. Az állítólagos áldozatok között vannak modellek, pincérnők és a szórakoztatóipar munkatársai is. Az esetek egészen a hatvanas évekig nyúlnak vissza, legtöbbjük azóta már elévült.

Páratlan életút vége a börtön

Bill Cosby az amerikai televíziós sorozatok első fekete sztárja volt, akinek tündöklése kisebb-nagyobb megszakításokkal 1965-től a 2000-es évek első évtizedének közepéig tartott.

A nős, többgyerekes színész-író-producer-zenész-aktivista, akinek imázsában kulcselem volt a családközpontúság, hosszú pályafutása során négy Emmy- és kilenc Grammy-díjat kapott. 2002-ben George W. Bush elnöki Szabadságéremmel tüntette ki.

 

(MTI)

Mai nap hírei

Gripenek búcsúztatták ma Budapest felett a vadászpilótát

168ora.hu10 órája

Felcsaptak a lángok Budapesten

metropol.hu11 órája

Méltatlan helyzetbe kerültek a Joe Bident védő katonák

demokrata.hu12 órája

Föld alatt futhat Budapest új körútja

autonavigator.hu13 órája

Óriási Covid karanténtábort épít Kína, de ha már nincs náluk veszély, minek kell?

bitcoinbazis.hu14 órája

És te? Beoltatod magad? – Kérdések és válaszok a vakcináról és az „oltakozásról”

wmn.hu17 órája

Elon Musk zseniális válasza a fejlesztőnek, aki 22 héten át bombázta ugyanazzal az üzenettel

igenyesferfi.hu18 órája

Ebben a magyar házban már nem fizetnek rezsit

alternativenergia.hu19 órája