Lesújtó a Magyarországról készült amerikai emberi jogi jelentés

Startlap - Startlap
Közel egy tucat példát sorolnak fel arra, hányféleképpen sérti az emberi jogokat és a jogállamiságot az Orbán-kormány működése. Délelőtti hírösszefoglaló.

Amerikai külügy: Magyarországon tisztelik az emberi jogokat, de ellenséges környezetben kell őket gyakorolni

Elkészült az Egyesült Államok külügyi tárcájának éves jelentése, amelyet immár 50 éve publikálnak a világ 198 országának helyzetét elemezve. Az összefoglaló kijelenti, a demokrácia és az emberi jogok több helyen is súlyos veszélyben vannak, a Magyarországról szóló részben hosszasan sorolják, hogy az Orbán-kormány működése hányféleképpen sérti mindezeket. Bővebben.

Márki-Zay megjelent a köztévében, politikai vitába fulladt a beszélgetés

A beszélgetés azután fajult el, amikor Márki-Zay Péter 10 másodperces csenddel szerette volna megünnepelni, hogy ismét bejutott a köztévébe, de erre sajnos Lánczi Tamás, az MTVA online igazgatója nem igazán volt vevő. Lánczi állította, ők igenis hívták szerepelni az ellenzéket, sőt, az erről szóló megkereséseiket ki is nyomtatta, ennek felolvasására azonban végül mégsem került sor. Márki-Zay Péter majd egy órás műsoridőt kapott, a kampányidőszak 5 perces jelenését leszámítva gyakorlatilag először szerepelhetett. Bővebben.

50 éve nem látott áremelkedés tombol Magyarországon

És az élelmiszerárstopot még fel sem oldották, márpedig akkor hirtelen és rendkívüli mértékű drágulás következik. Raskó György agrárközgazdász az áfacsökkentésben és utalványrendszerben látja a megoldást. Részletek.

Zelenszkij szerint Magyarország “mások vérével” keres pénzt

Volodimir Zelenszkij elnök Kijevben beszédet mond Ukrajna lakosságának az orosz offenzíva megindításának 45. napján. (Getty Images)

Az ukrán elnök legújabb interjújában több európai országról elítélően nyilatkozott, külön kiemelve a németeket és a magyarokat. Ha kíváncsi vagy, mit mondott pontosan, akkor ezt a cikket olvasd el.

Fotókon a híd, amit az ukrán különleges erők felrobbantottak egy orosz konvoj alatt

Az ukránok heves harcokról adtak hírt a Harkivi régió délkeleti részén lévő Izjum környékéről, állításuk szerint az orosz erők itt próbálnak bejutni Donbasz régióba. A különleges egység által felrobbantott hídon egy egész teljes hadioszlop tartózkodott, harccsokival és teherautókkal. Íme a fotók.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte a Moszkva cirkálóhajó elsüllyedését

Míg Odessza régiójának ukrán vezetése a Moszkvát érő rakétatalálatokról számolt be, az oroszok tájékoztatása értelmében a hajón tárolt lőszerek robbantak fel. Olyan hadihajóból, mint a Moszkva, mindösszesen három darabbal rendelkezik az orosz haderő. További információkért katt ide.

Volt osztrák kancellár: “Putyinnal már nem lehet egy asztalhoz ülni”

A 84 éves Franz Vranitzky szerint, aki a vasfüggöny leomlásakor vezette országát, valószínűleg senki sem feltételezte, hogy az orosz elnök bűnei ilyen méreteket öltenek majd, és ezeket már nem lehet semmissé tenni. Az egykor kancellár ugyanakkor a teljes gázembargót elutasítja, “az árak már így is őrülten magasak” – közölte, és hozzátette, Ausztria már most olyan szankciók részese, amelyekkel saját magának is kárt okoz. Franz Vranitzky legfontosabb gondolatait az orosz-ukrán háborúról erre a linkre kattintva ismerheted meg.

A valaha látott legnagyobb üstökös közelít a Naprendszer belseje felé

A C/2014 UN271 megfigyelésére is használt Hubble űrteleszkóp 2009-ben. (NASA – Getty Images)

A 30 kilométer átmérőjű, C/2014 UN271 jelű üstököst több mint 10 éve figyelik, 35 ezer km/órás sebességgel közeledik, magja mintegy 50-szer, tömege pedig több százezerrel nagyobb, mint egy átlagos üstökösé. Fotók és további részletek itt.

Hűvös, szeles idő váltja a gyönyörű tavaszi napokat

A pénteken érkező hidegfront hatására a napsütésről nem kell lemondjunk teljesen, de sok felhő érkezik, csapadékkal, néhol erős széllel. A következő napok időjárás-előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ez is érdekelhet

képcím

A Kreml az amerikai segélyről: "Még több ukrán halálához vezet...

képcím

Irán több mint kétszáz drónnal és rakétával támadta Izraelt

képcím

Mi történt azóta, hogy Magyar Péter közzétette a hangfelvételt?