Lerobbant ukrán atomerőművet készülnek üzembe helyezni

Startlap - Startlap
Egy Csernobil-szintű baleset esetén Magyarország is nagyot kaphatna a sugárdózisból. Hírösszefoglaló.

Továbbra sem egyeztetnek velünk az ukránok egy félbehagyott atomerőmű befejezéséről

Az ukrajnai Hmelnickij-ben – a magyar határtól csupán 500 km-re – olyan atomreaktorokat akarnak üzembe helyezni, amelyeket még 1985-ben kezdtek el, de aztán a csernobili katasztrófa hatására félbehagytak. Azóta ott rozsdásodnak, vetemednek a félkész szerkezetek esőben, hóban, szélben, fagyban. A terjedési modellek szerint egy Csernobil-szintű baleset esetén Magyarország is nagyot kaphatna a sugárdózisból, attól függően, hogy éppen milyen akkor az időjárás. Azaz kicsit sem mindegy nekünk, mi épül Hmelnickij-ben, viszont egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy erről fogalmunk sincs. A jelek szerint az ENSZ sem kap kielégítő tájékoztatást Ukrajnától. A témáról bővebb beszámolót itt olvashatsz.

Fürjes elárulta, miért nem fizet a kukaholding a fővárosnak

Hónapok óta vita folyik a kormány és a főváros között arról, miért nem fizeti ki a Nemzeti Hulladékkezelő Koordináló és Vagyonkezelési Zrt, vagyis a Kukaholding a fennálló tartozást a munkát elvégző fővárosi cégnek. A mintegy 10 milliárdos összeg ugyanis már befolyt a holdinghoz. Az államtitkár magyarázatát itt olvashatod.

Fura mintázatot kapott az amerikai hadsereg űrparancsnokságágának első egyenruhája

Az űrparancsnokság kénytelen volt védelmébe venni a közösségi médiában kifigurázott egyenruháját, de ez egyáltalán nem szegte kedvét a kritizálóknak.

A nemzetgazdasági átlag tízszeresét viszi haza havonta egy átlagos magyar focista

MTI Fotó: Sóki Tamás

Egy magyar focicsapat a 2018-as évben átlagosan 5,3 millió eurót költött el fizetésekre, vagyis az akkori év végi árfolyamon számolva 1,7 milliárd forintot. Ezzel az európai ligák rangsorában a 21. helyet szerezte meg Magyarország az előző évi 23. után. Ha kíváncsi vagy a témával kapcsolatos további megdöbbentő adatokra is, ide kattints.

Több nagyvárosban is megjelent a rejtélyes kínai koronavírus

Egyre aggasztóbb hírek érkeznek Kínából: már Pekingben és Sencsenben is felbukkant az új, tüdőgyulladást okozó vírus, miközben a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma a hétvégén. Részletek itt.

Csaknem 100 milliárdot költhetett Rogán Antal tárcája kormánypropagandára

A Rogánék által elköltött közpénz egy része bizonyosan a jobboldali médiabirodalmat és a NER-t gazdagítja. Az egyik cég, amellyel szerződést kötöttek, egy olyan vállalkozás, amely a miniszter immár volt feleségének, Rogán-Gaál Cecíliának a köréhez köthető. A témáról bővebben ez a cikk számol be.

Ellepték az adócsaló szállások Budapestet

Számos olyan belvárosi szálláshelyet találtunk, amely minden jel szerint engedély nélkül működik. A jelenség komoly, tízmilliós adókieséssel járhat a belső kerületekben.

A Helsinki pert indít a csótányozós református püspök ellen

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

“A Magyar Helsinki Bizottság jogvédelmet vitt a börtönökbe, nem pedig csótányt, abból import nélkül is van elég. Annak örülünk, hogy a püspök úr szerint nem a jogvédők nyomták össze a zárkák falait, hogy zsúfoltnak tűnjenek” – olvasható a Magyar Helsinki Bizottság Facebook-posztjában. A botrányos ügyről bővebben itt olvashatsz.

Újabb csapás Ausztráliára

Most épp brutális viharok és golflabdányi jég verik a bozóttüzek által sújtott ausztrál területeket. A részletekért ide kattints.

Visszatér a köd

Az átvonult hidegfront után a hétfő déli óráktól az északi tájakon egyre nagyobb területen felszakadozik a felhőzet, de keddre virradóra ismét többfelé kell sűrű köd kialakulására számítani. A részletes időjárás-előrejelzést itt találod.

Ez is érdekelhet

képcím

Putyin: Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól...

képcím

Ez volt Novák Katalin és férje koronázási szettje - a hét...

képcím

Ukrajna: az OTP háborús szponzor