Lengyelország nem szállít több fegyvert Ukrajnának

Startlap - Startlap
Mateusz Morawiecki szerdán jelentette be, hogy leállítják az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányokat. A két ország között az ukrán gabonaexport okoz diplomáciai feszültséget.

Ukrajna egyik leghűségesebb szövetségese, Lengyelország bejelentette, hogy nem szállít több fegyvert az országnak, mivel elmérgesedett az ukrán gabonaexport körüli diplomáciai vita. Varsó a jövőben a lengyel haderő megerősítésére kíván koncentrálni – írja a BBC.

A gabonavita azt követően kezdődött, hogy Oroszország ukrajnai inváziója szinte teljesen lezárta a fő fekete-tengeri hajózási útvonalakat, és arra kényszerítette Ukrajnát, hogy szárazföldi útvonalakat keressen a gabonának. Ez viszont ahhoz vezetett, hogy nagy mennyiségű gabona került Közép-Európába.

Ennek következtében az Európai Unió májusban ideiglenesen engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának -, hogy megtiltsa az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó importját, hogy megvédje a helyi gazdákat, akik attól tartottak, hogy az ukrán gabona lenyomja a helyi árakat.

A tilalom azonban szeptember 15-én lejárt, és a brüsszeli testület nem hosszabbította meg, mondván, hogy az Ukrajnával határos öt tagállamban “megszűntek a piaci torzulások”. Ezt követően Magyarország, Lengyelország és Szlovákia viszont úgy döntött, hogy továbbra is fenntartják az importtilalmat. Viszont továbbra is lehetővé teszik a gabonaszállítást területükön keresztül más piacokra.

Válaszul Ukrajna hétfőn panasszal fordult a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), állásfoglalásuk szerint ugyanis Kijev az ilyen jellegű korlátozásokat az érintett uniós országok nemzetközi kötelezettségei megsértésének tekinti – írta az MTI.

Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke szerdán meghökkentőnek és igazságtalannak nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az ENSZ 78. ülésszakán elhangzott, az ukrán gabonaexportra vonatkozó szavait. A külügyminisztérium bejelentette, hogy a beszéd miatt bekérették Vaszil Zvaricsot, Ukrajna varsói nagykövetét.

Przydacz arra reagált, hogy Zelenszkij előző napi beszédében kijelentette: “Egyes európai barátaink a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabona-thrillert valósítanak meg”. Az ukrán elnök szerint az ilyen országok “valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára”.

“Az ukrán kormányzat igazából eltaszítja az őt támogató kezeket” – jelentette ki Przydacz Zelenszkij nyilatkozatára reagálva. Emlékeztetett: Lengyelország az utóbbi hónapokban kulcsszerepet játszott az Ukrajnát támogató politikában – írta az MTI.

A támogató kezek eltaszítása végül a gyakorlatban is megvalósult Mateusz Morawiecki szerda esti bejelentésével. A lengyel miniszterelnök azon túl, hogy kijelentette, nem szállítanak több fegyvert Ukrajnának, újabb, Ukrajnából származó termékek behozatali tilalmát is kilátásba helyezte.

A BBC felidézi, hogy Lengyelország támogatások sorát nyújtotta eddig Ukrajnának az Oroszországgal szembeni védekezésben, sürgette Németországot, hogy Leopard 2-es harckocsikat szállítson Kijevnek, vadászrepülőgépeket ígért az országnak, és több mint 1,5 millió ukrán menekültet fogadott be.

 

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt az...

képcím

Orbán Viktor: Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa, ezért...

képcím

Vera Jourová: Képtelen vagyok előre látni, Orbán Viktor minek...