Légicsapás a magyar határ közelében fekvő Ivano-Frankivszkra

Startlap - Startlap
Friss hírek a Kijev környékén veszteglő orosz katonai konvojról. Először bombázták Luck és a Dnyipro városát. Nem lesz EU-szankció a gázra, olajra. Az ukrán-orosz válság hírei.

Légicsapás a magyar határ közelében fekvő Ivano-Frankivszkra

Orosz légicsapásokat jelentettek a délnyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városából. A város Románia, Szlovákia és Magyarország határának közelében, Lucktól délre fekszik. Az ukrán belügyminisztérium tanácsadója, Anton Herascsenko szerint három robbanásról érkezett jelentés, míg a város polgármestere, Ruszlan Marcsinkiv szerint a repülőtér közelében láttak robbanásokat.

Ivano Frankivszk a magyar határtól légvonalban mindössze 166 kilométerre van. A robbanásokról készült felvételeket itt nézheted meg.

A brit hírszerzés szerint rendkívül valószínűtlen, hogy Oroszország teljesítette az eredeti terveit

A brit védelmi minisztérium ma reggel tette közzé az ukrajnai helyzetről szóló hírszerzési jelentését, amelyben megjegyzi, hogy továbbra is “rendkívül valószínűtlen”, hogy Oroszország elérte volna az invázió előtt megfogalmazott célkitűzéseit. A jelentésről bővebben ebben a cikkben írnak.

Először bombázták Luck és a Dnyipro városát

Életkép Dnyipróból 2022.03.09-én (Andrea Carrubba / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Először bombázták Luckot, a lengyel határ közelében fekvő észak-nyugati nagyvárost. A település polgármestere arra kérte a lakosságot, hogy mindenki vonuljon fedezékbe, egyúttal megerősítette, hogy az oroszok a repülőteret és egy repülőgép-javító üzemet vettek célba.

Szintén először vették célba a közép-ukrajnai Dnyiprót. A közel egymilliós települést péntek kora reggel három légicsapás érte, idáig egy halálos áldozatról tudunk – közölte az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat, hozzátéve, hogy a légicsapások egy óvoda és egy lakóház közelében csapódtak be.

Fotók, videó a támadásokról itt.

Orbán: EU-szankció nem lesz a gázra, olajra

A kormányfő ezt hajnalban jelentette be Facebook-oldalán. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az uniós csúcson úgy döntöttek, Európa is bekapcsolódik a tűzszüneti tárgyalásokba. Részletek.

Szétszóródott a Kijev környékén veszteglő orosz katonai konvoj

Műholdfelvételek alapján szétszóródott a Kijev környékén veszteglő, 64 kilométer hosszú katonai konvoj – számolt be a szatellit képek készítésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai cég pénteken.

A felvételek szerint az oroszok átcsoportosítják erőiket. Páncélos egységeket láttak az ukrán fővárostól északra található Antonov repülőtérhez közeli településeken. A Maxar szerint több jármű bevonult az erdőbe, és a közelben található ágyúk tüzelésre készen állnak.

Satellite image ©2022 Maxar Technologies / AFP

A katonai járműveket a múlt héten vonták össze Kijev közelében, de úgy tűnt, hogy az elmúlt időszakban nem haladt a konvoj. Médiaértesülések szerint az előrenyomulás élelmiszer- és üzemanyaghiány miatt rekedt meg. Amerikai tisztségviselők elmondták, hogy az ukrán csapatok rakétákkal támadták a konvojt. (24.hu)

Döntött a kongresszus: az amerikaik 14 milliárd dollárral segítik Ukrajnát

Az amerikai kongresszus elfogadta a 2022-es évre szóló költségvetést, melynek értelmében az Egyesült Államok közel 14 milliárd dollár humanitárius és katonai segélyt ad Ukrajnának. (24.hu)

A Facebook Magyarországon is engedélyezi az oroszok elleni gyűlöletbeszédet

Az ukrajnai invázió miatt több országban megváltoztatja a gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályait a Facebook és az Instagram anyavállalata, a Meta – derül ki a cég belső levelezéseiből, melyeket a Reuters közölt. A témáról bővebben itt írnak.

Megdézsmálták az ukrajnai háború elől menekülőknek gyűjtött holmikat

Egy vásárosnaményi adománypontba törtek be. A cikk itt folytatódik.

 

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...

képcím

81 rakétát lőttek ki az oroszok ukrán városokra

képcím

"Dicsőség Ukrajnának!" – mondta az ukrán hadifogoly, majd...