Legalább öt halottja van a horvát földrengésnek

Újabb, a korábbiaknál erősebb, 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg Horvátországot kedden délután, a természeti katasztrófának több halálos áldozata van, köztük egy gyermek is - közölte a helyi sajtó. Húsz sérültet vittek kórházba, amelyből ugyanakkor evakuálni kell a betegeket, mert nem biztonságos.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-12-29 19:25

Fotó: Britta Pedersen/picture alliance via Getty Images

A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt.

Legalább öt halottja van a horvát földrengésnek

Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek. A földmozgást egész Horvátországban, de a szomszédos országokban, köztük Magyarországon is érezni lehetett.

(Fotó: stringer/Anadolu Agency via Getty Images)

Petrinjában egy férfit autójából mentettek ki, amelyre rádőlt egy épületrész. Egy másik összedőlt házból egy apát és egy gyermeket hoztak ki, a gyerek belehalt súlyos sérüléseibe.

Az Index.hr hírportál jelentése szerint további öt halottja van természeti katasztrófának. Egy 20 éves férfi, egy apa és fia, valamint egy idősebb férfi és még egy személy.

Mind az öten a Glinához közeli Majsko Polje településen haltak meg, rájuk dőlt a ház. Egy embernek pedig még küzdenek az életéért.

Sokan már nem térhetnek vissza otthonaikba

Húsz sérültet szállítottak a közeli, sziszeki kórházba, közülük kettőt súlyos sérülésekkel. Eközben a kórház egyik szárnyából, amely nem biztonságos, egy másik, félig kész szárnyba evakuálják a betegeket.

Romok között emberek Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erõsségû földrengés volt Közép-Horvátországban (Fotó: MTI/AP).

Negyven beteget átszállítottak Zágrábba. Sziszek városában nem sérült meg senki, a földmozgás azonban itt is súlyos károkat okozott az épületekben. A kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott: Petrinjában az épületek nem biztonságosak, ezért a legtöbb ember nem térhet vissza otthonába. “Ez egy igazi tragédia” – mondta.

Van ahol áram sincs

A nemzeti válságstáb azonnali hatállyal feloldotta a január 8-ig tartó lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére rendelt el még december 23-án.

Petrinja, 2020. december 29. Egy épület romjainál emberek Petrinjában 2020. december 29-én MTI/AP

Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat.

Pánik a fővárosban

A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá körükben.

Hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás követett.

Már tavasszal is rengett a föld

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy utórengésekre kell számítani. A horvát fővárost és környékét korábban március 22-én rázta meg nagyobb földrengés.

Romok összezúzta autó Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erõsségû földrengés volt Közép-Horvátországban. Egy gyermek életét vesztette, feltehetõleg többen megsérültek. MTI/AP

A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott, és több ember megsérült.

Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A belvárosban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

A mostani földmozgás jóval erősebb volt a márciusinál

Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

A keddi földregés harmincszor erősebb volt, mint a tavaszi zágrábi – írta a sajtó.

Mai nap hírei

Leváltották a külügy helyettes államtitkárát

168ora.hu2 órája

Hegynek felfelé halad tovább a forint

tozsdeforum.hu3 órája

Nagy siker a magyar maszk

demokrata.hu4 órája

Hemzseg a hibáktól a Xiaomi új csúcsmobilja

gsmring.hu4 órája

Lakás felújítási támogatás - válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre

ado1szazalek.com6 órája

Záróvonalon tolakodott a BMW-s, látnod kell mi történt ezután

metropol.hu14 órája

Különleges bolygórendszerre bukkantak

szimpatika.hu14 órája

Hamarosan új funkcióval bővül a Netflix!

metabro.hu16 órája