Leállt az Ügyfélkapu

Startlap - Startlap
2023.05.22-én van az SZJA bevallás benyújtási határideje. Ezen a napon már délutántól folyamatosan szakadozott az adatkapcsolat a NAV rendszereivel, majd nagyjából este fél nyolctól a Központi Azonosítási Ügynök nem volt elérhető, így egyetlen kormányzati rendszerbe se lehetett belépni.

A vonatkozó kormányrendelet szerint ESZJA bevallási határideje akkor hosszabbodik majd automatikusan, ha legalább 4 órán át tartó üzemzavar akadályozta az elektronikus ügyintézést.

Az ESZJA rendszer a jelenlegi hiba mellett is számos informatikai problémával küzd, nem képes elmenteni a megszerkesztett bevallást és hamis hibaüzeneteket ad válaszul – például azt írja, hogy a munkamenet közepén, hogy másik böngészőben meg van nyitva az oldal, ami nem igaz.

Miután a jogszabály szerint a fentiek kimerítik az “elektronikus ügyintézés korlátozott működőképességét okozó technikai tevékenység” fogalmát, így a 2023.05.22.-én esedékes bevallások, így az ESZJA bevallás határidejét is meg kellene hosszabbítani.

A határidő meghosszabbítását az is indokolja, hogy 2023.05.22-én leállt az online számlák lekérdezése is. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete korábban is figyelmeztetett arra, hogy az elektronikus ügyintézésnek való kitettség mértéke messze túlszárnyalja a kormányzati informatika stressztűrő képességét.

 

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

A NAV ismét kitolta az adóbevallás határidejét

képcím

Nem lehet elérni az Ügyfélkaput

képcím

Bokros Lajos szerint már az államcsőd réme fenyegeti...