Kiemelt Hírek 2018. október 18.

Lázár János azt javasolja, hogy a 2020-tól születettek számára tiltsák meg a dohányzást

Startlap Kiemelt Hírek 2018. október 18.
A miniszteri biztos akár az Alaptörvényt is módosítaná az ügy érdekében, és további szigorításokkal is előállt, hogy valóban füstmentes legyen Magyarország.

Lázár János, aki újabban a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztosként tevékenykedik, a Siófokon rendezet Tobacco Hungary konferenciáján osztotta meg legújabb, dohányzás ellenes javaslatait – írja az Index.

Azt fogom javasolni a miniszterelnöknek, hogy akik 2020 után születnek, Magyarországon ne vásárolhassanak dohányterméket

– közölte Lázár, aki augusztus eleje óta felel a nemdohányzók védelméért, és első nyilvános előadását tartotta ilyen minőségében. Célja, hogy Magyarország ténylegesen füstmentes ország legyen, amihez akár az Alaptörvényt is módosítaná.

Lázár javaslata értelmében 2020 után mindenki vehetne cigarettát, aki betöltötte 18. életévét, kivéve a 2020. január elsejétől születendő generációt. A miniszteri biztos azt szeretné, hogy őket nagykorúként se szolgálják majd ki dohánytermékkel. Véleménye szerint a dohányzás nem alapvető emberi jog, viszont korlátozza a nemdohányzókat az egészséges élethez való alapvető jogukban.

Az autókban és a társasházakban is korlátozná a füstölést

Lázár emellett más javaslatokkal is előállt. Szeretné betiltatni a gépjárműben való dohányzást, felvetette az elektromos cigaretták és hasonló alternatív dohánytermékek tiltását is, továbbá több jogot biztosítana a társasházak számára ahhoz, hogy korlátozhassák a gangokon, erkélyeken való cigarettázást. Hozzátette: a munkaadókkal egyeztetni kell, hogy több járulékot fizessenek azon munkavállalók után, akik nem veszik igénybe az államilag biztosított szűrővizsgálatokat.

A politikus szerint a dohányzás semmilyen formában nem szolgálja a közjót. Az állam számára a cigarertta után befolyó jövedéki adónál többe kerül a dohányzás miatti betegségek kezelése. Magyarországon jelenleg 2,5 millió vallja magát dohányosnak, a becslések szerint idén 700 milliárd forintot költünk dohánytermékre, és 7,5 milliárd szál cigarettát vásárolunk – tette hozzá a 24.hu.

Keresés az oldalon