Koronavírus: megtalálhatták az első fertőzöttet

Startlap - Startlap
A kutatók szerint könnyen lehet, hogy a vírus mégsem egy állatpiacról jutott át az emberekre. Reggeli hírösszefoglaló.

Megtalálhatták az első koronavírusos beteget, Kínában drasztikusan csökkent az új fertőzöttek száma, Olaszországban háborús helyzetre számítanak az egészségügyben

Nem követi a modelleket a Covid-19 által leginkább sújtott Olaszországban a járvány: a számítások szerint csökkennie kellett volna az új betegek számának, mégsem így történt. Az egészségügyi rendszer közelít a kapacitásának maximumához, az orvosok hamarosan emberéletekről dönthetnek. Részletek itt. 

A betegséget elindító Kínában ugyanakkor rendkívül megcsappant az új koronavírusos betegek száma. Részletek itt.

Mindeközben a kutatók megtalálhatták a legkorábbi koronavírusos esetet, amely alapján elképzelhető, hogy mégsem egy állatpiacon ugrott át a fertőzés az emberre. Részletek itt.

Újabb 7 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon

Újabb hét embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, így Magyarországon már 39 igazoltan fertőzött pácienst kezelnek. A részletekért ide kattints.

Mégsem a két iráni diák az első két magyar fertőzött? Egy budapesti diák megszólalt: a koronavírusos anyját március 2-án teszt nélkül hajtották el a kórházból

Vlogot indított a kórházi karanténból a Toldy gimnázium egyik diákja. Ennek köszönhetően egyrészt végre belülről is megszemlélhetjük a karantént, azonban még ennél is érdekebb az a történet, amit a fiú a családja megbetegedéséről mesélt. Állítása szerint ugyanis a koronavírussal később diagnosztizált édesanyja már két nappal azelőtt jelentkezett lázasan a Szent László Kórházban, hogy bejelentették az első két magyar megbetegedést. Íme a felvétel.

Csehország vesztegzár alatt, Szerbiában szükségállapotot hirdettek, Szlovákiában bezárnak a boltok

Szükségállapotot hirdettek Szerbiában és Szlovákiában. A szlovákoknál már a boltok is zárva vannak, Szerbiában pedig katonákat küldenek az utcákra, és súlyos büntetést adnak azoknak, akik nem tartják be az előírásokat. A szerb helyzetről itt, Szlovákiáról pedig itt írnak.

A cseh kormány március 16-tól országos vesztegzárat rendelt el, amelynek értelmében drasztikusan korlátozzák az állampolgárok mozgását. Részletek itt.

Pintér Sándort tesztelik a vírusra, de a fertőzött marokkóiakkal szintén érintkező szentendreieknek csak karantén jutott

Szentendrén is járt az a marokkói delegáció, amelynek legalább az egyik tagja koronavírusos volt. Míg Pintér Sándort és más minisztériumok dolgozóit tesztelték, addig a küldöttséggel találkozó szentendreieket karanténba küldték. Részletek itt.

Pozitív lett a koronavírus-tesztje egy nyírábrányi lakosnak. A polgármester és a járványügyi hatóság intézkedik az ügyben. Részletek itt.

A 24.hu birtokába jutott egy levél, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma küldött szét az orvosi rendelőknek. Ebben Kásler Miklós miniszter a 65 évnél idősebb orvosok egészsége érdekében fogalmazott meg szigorító intézkedéseket. Részletek itt.

A gyógyfürdők bezárnak, a légitársaságok leállnak, tízezrek munkája van veszélyben már rövid távon is

A koronavírus terjedése miatt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 2020. március 15-től valamennyi fürdőjét, gyógyászati egységét bezárja. Részletek itt.

A járvány miatt elrendelt kényszerintézkedések miatt egyre több légitársaság függeszti fel üzemelését, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség csődhullám lehetőségére figyelmeztet. A témáról bővebben ebben a cikkben írunk.

Fotó: Ulet Ifansasti/Getty Images

A szerencsések fizetett szabadságra mehetnek, de sokaknak pénz nélkül kell megúszni a kényszerpihenőt, vagy egyszerűen kirúgják őket. A legnagyobb veszélyben a feketén foglalkoztatottak vannak. Ebben a cikkben magyar dolgozók mesélik el, hogyan érinti a koronavírus a munkájukat.

Alapjaiban változik meg az életünk hétfőtől

Bezárnak az iskolák és az óvodák, megkezdődik az otthoni oktatás, az egészségügyi alapellátás válságüzemmódra vált. Ebben a cikkben összefoglalták, hogy az országos veszélyhelyzet miként változtatja meg a mindennapjainkat, valamint ismertetik a vonatkozó munkajogi szabályokat. 

A koronavírus miatt ingyen mobilinternet jár: ki és mennyi netet kap, és hol lehet bekapcsolni az extra szolgáltatást?

A négy hazai mobilszolgáltató közül három extra adatcsomagot ajánlott fel az ügyfelei számára a járványra való tekintettel. A negyedik cégnél eleve korlátlan a mobilnet, így náluk nem lesz semmilyen változás. Ebből a cikkből megtudhatod, mennyi plusz internetre számíthatsz, valamint azt is, hogy miként tudod elérni a szolgáltatást.

Gyanúsan sok az influenzaszerű megbetegedés az USA-ban, New Yorkban és Los Angelesben megállt az élet

Egyre többen keresik fel orvosukat lázzal, köhögéssel és torokfájással Amerikában, ugyanakkor influenzát kevés beteg esetén diagnosztizálnak. Részletek itt.

Mindeközben New York és Los Angeles polgármesterei boltok és mindenféle közösségi terek lezárását, illetve nyitvatartásának korlátozását rendelték el. A két városban életbe lépő intézkedésekről erre a linkre kattintva tájékozódhatsz.

Egy felcsúti polgárra 240-szer annyi támogatás jut, mint az átlag magyarra

 
Orbán Viktor miniszterelnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke 2018-ban Felcsúton. (Fotó: MTI/Puskás Akadémia)

Orbán Viktor faluja az ország sportfővárosa, amely nemcsak az egy főre jutó támogatási összegben emelkedik ki a többi magyarországi település közül, de olyan városokat, mint Győr, Debrecen, Miskolc vagy Székesfehérvár, abszolút összegben is megelőz. Hogy néz ki mindez számokban, illetve mire mentek el a taós milliárdok? Erről szól ez a cikk.

Egy jó hírünk is van azért: több napig kellemes, tavaszias idő várható

A következő napokban a március második felében szokásosnál enyhébb időjárásra számíthatunk. Részletes előrejelzést itt találsz.

Ez is érdekelhet

képcím

Nem lesz késő délután háziorvos, szakrendelések szűnhetnek meg

képcím

Felgyújtották a tüntető diákok a tanároknak küldött...

képcím

Csökkentette a kormány a csok büntetőkamatát