Koronavírus: Magyarország helyzete világszinten egyedülálló

Startlap - Startlap
Nincs még egy olyan ország, ahol olyan számokat rögzítettek, mint nálunk. Reggeli hírösszefoglaló.

Koronavírus: Magyarország helyzete világszinten egyedülálló

Magyarország a magas halálozási rátát mutató országok közé tartozik, de van egy kis furcsaság. Az összes többi hozzánk hasonló térség két csoportba osztható. Az egyik típus esetén nagyon kevés beteget regisztráltak, ilyenek a járvány felfutó szakaszában lévő, fejletlen, illetve gyenge adatszolgáltatású országok. A másik esetben nagyon sok beteg jut a magas halálozási arányra, ilyenek azok az országok, ahol  vírus túlterhelte az egészségügyet. És van a harmadik halmaz, benne egyetlen ország, Magyarország, ahol kivételes statisztikák születtek. A témáról, és annak lehetséges magyarázatairól ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Orbán Viktor hétfőn dönt: ezek a szabályok maradhatnak meg a veszélyhelyzet megszűnése után

Magyarország meglepően gyorsan és olcsón megúszta a járványt, így a kormányfő május 15-én Belgrádban maga jelentette be, hogy számításai szerint a hónap végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást. A rendkívüli időszakban rengeteg szabály született: például a kötelező maszkviselésről, a különadókról, az önkormányzatoktól elvett gépjárműadókról, a rémhírterjesztésről, a személyi igazolványokkal és a forgalmi engedélyekkel kapcsolatos szabályok, de az operatív törzs léte is a járványtól függ. Ebben a cikkben  sorra veszik, hogy a március 11. óta elfogadott, és a veszélyhelyzet végével hatályukat vesztő rendeletek közül mit emelhetnek törvényi szintre, vagy akár erősítenek meg miniszteri rendeletben, tisztifőorvosi döntésekben, és milyen változások tűnhetnek el.

Orvosi Kamara: Nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a szervezet Facebook-oldalán reagált a hétvégi hírre, miszerint Pintér Sándor belügyminiszter államosítaná az alapellátást. Részletek itt.

“Rettegett tőlük a környék” – a Deák téri kettős gyilkosság gyanúsítottjának barátai szerint borítékolható volt a tragédia

Megszólaltak a Budapesti belvárosban péntek hajnalban verekedésből kettős gyilkossággá fajult eset miatt őrizetbe Cs. Krisztián barátai, valamint az egyik áldozat, Cs. László nagymamája. Részletek itt.

Öten meghaltak, de az aktív fertőzöttek száma tovább csökkent Magyarországon

Fotó: Smith Collection/Gado/Getty Images

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírust, és többen meghaltak a fertőzés következtében, a számok ugyanakkor még mindig a járvány visszaszorulását mutatják. A koronavírussal kapcsolatos friss hazai statisztikákat erre a linkre kattintva ismerheted meg.

A 4-6-os villamos megállójában, rendőrök segítségével szülte meg gyermekét egy kismama

A Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóság II. Bevetési Osztályának járőrei vasárnap este egy vajúdó anyuka szülését vezették le a fővárosi Blaha Lujza téren. Az esetről erre a linkre kattintva olvashatsz.

A hatóságok végignézték, ahogy Budapest határában illegálisan felépítettek egy házat

Mivel nem lakott területen áll, az illegálisan épített háznak még címe sincs, csupán helyrajzi szám alapján azonosítható. Már két éve, amikor még csak a gödör kiásásánál tartottak, szóltak a tulajdonosoknak, hogy törvénytelen dolgot folytatnak. Azóta eljárások sora indult meg, de a ház felépült és azóta is áll, a környék lakói pedig bosszankodnak. Az árpádföldi ingatlan ügye azért izgalmas, mert egy több évtizedre visszanyúló építéshatósági problémára világít rá. Részletek itt.

Ilyet se láttunk még: Új-Zéland miniszerelnöke széles mosollyal vette tudomásul az élő közvetítésben, hogy éppen földrengés van

Hétfőrre virradóra közepesen erősségű, 5,8-as fokozatú földrengést mértek a tengerben nem messze Új-Zéland fővárosától, Wellingtontól. Az érték értelmezéséhez megjegyeznénk, hogy Puerto Ricóban például a hónap elején 5,5-ös erősségű rengés volt, ami szintén a tengerből indult ki, és több épületet durván megrongált. A csendes-óceáni szigetországban viszont mintha mi se történt volna: Jacina Ardern miniszterelnök éppen élő beszédet adott a tévében, amikor derűsen, halálos nyugalommal konstatálta, hogy megmozdult a föld. A jelenetről van videó, íme.

Az irodai dolgozók kaphatják a nyakukba azt, ami az éttermekben tilos a fertőzésveszély miatt

Fotó: Getty Images

A járványveszély enyhülésével egyre több cégnél térhet vissza a normál munkarend, vagyis – egyelőre – megszűnhet a home office. Az irodai munkavégzés során az egyik jelentős kockázatot a légkondicionálók használata jelenti. Ez nem jelenti azt, hogy tartózkodni kéne a készülékek bekapcsolásától, sőt: a szakemberek a légkondik használatára buzdítanak, csak éppen nagyon nem mindegy, milyen típust és hogyan alkalmazunk. Míg az étteremkre, ahol jellemzően kevesebb időt töltünk, szigorú szabályok vonatkoznak, az irodaépületek esetén már csak ajánlásokról van szó. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Zivataros napok jönnek

A hazánktól keletre található hideg légörvény hatására többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

Ez is érdekelhet

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...

képcím

Orbán: Minden magyarban van egy kis Petőfi

képcím

Kitálaltak a vendéglátósok, ebből az ételből nem rendelnének...