Kiemelt Hírek 2020. október 31.

Koronavírus: ez növeli a fertőzésveszélyt zárt térben

Szloboda Csaba Kiemelt Hírek 2020. október 31.
Német kutatók hívták fel egy olyan biztonsági tényezőre a figyelmet, mellyel ha nem törődnek, óriási mértékben képes megnövelni a koronavírus kockázatát. Heti hírösszefoglaló.

Van ami jelentősen megnöveli a fertőzésveszélyt zárt térben koronavírus-járvány idején

A maszkviselés, a távolságtartás és a résztvevők számának korlátozása mellett a szakemberek szerint van még egy is kulcsfontosságú biztonsági tényező, amit nem érdemes figyelmen kívül a koronavíus-járvány idején tartott tömegrendezvényeknél. Nem kell látványos beavatkozásra gondolni, egyszerű, józan paraszti észen alapuló megoldásról van szó, amelyre német kutatók hívták fel a figyelmet. Részletek.  

Így változik a temetők nyitvatartása a hétvégén

A sírkerteken túl a Budapesti Közlekedési Központ is készül az ünnepre, átalakított menetrenddel. A járvány miatt egyéb, az elmúlt évekhez képest új szabályokra is számítani kell a temetőkben, ami a közös megemlékezések sorsát is érinti. További információkért kattints ide.

DK: Orbán Viktor szegényügyi tanácsadója 36 ezer forintos vörösbort vett közpénzből

A Demokratikus Koalíció (DK) még 2017-ben pert indított Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott költéslistájáért. A DK-t egészen pontosan az érdekelte, mire megy el a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó tanácsadó havi nettó 920 ezer forintos tiszteletdíján felüli mintegy 140 ezer forintos reprezentációs összeg. A DK nyert, így bemutattak néhány számlát arról, milyen nagyvonalúan intézi a bevásárlást a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány elnökeÍme a fotók és a további részletek.

Így szigorodik hétfőtől a maszkhasználat rendje: mutatjuk a részletes szabályokat

November másodikától a kormány többszörésére emeli az eddigi pénzbüntetés mértékét, továbbá számos olyan helyen kötelezővé teszi a maszkhasználatot, ahol eddig nem volt muszáj viselni. A rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, a pontos szabályokat ebből a cikkből ismerheted meg.

Jön az európai minimálbér

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az Európai Bizottság szerdán kiadta az európai minimálbér bevezetéséhez szükséges direktíváját. Végre lesz a tagállamokra kötelező szabályozás, ami kimondja, hogy minden európai munkavállalónak jár a megélhetéséhez szükséges tisztességes bér. A rendkívüli bejelentésről itt olvasható el minden fontosabb részlet. 

Úgy néz ki, valaki rosszul számolta ki a novemberi nyugdíjemelést

Másképp értelmezi a nyugdíjtörvényt a KSH, mint a nyugdíjas szervezetek, már 2012 óta. Utóbbiak szerint a jogszabály alapján nem azt az adatot kellene használni, amit a Központi Statisztikai Hivatal megad. Részletek

Tévhitek a végrendeletekkel kapcsolatban – a pandémia miatt a magyarok negyede készítene

A világjárvány nem növelte jelentősen a végrendelkezési kedvet, a magyarok 9 százaléka készített végintézkedést a pandémia miatt, és 18 százalékuk fontolgatja, hogy készít – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) online felmérésből. Azonban továbbra is sok a tévhit az örökléssel és a végrendelkezéssel kapcsolatban. A témáról bővebben ebben a cikkben írnak.

Durva harcba kezdtek az érdi temetkezési vállalatok: felgyújtottak két halottszállítót

A város korábbi fideszes polgármesterével kötött különös megállapodásának köszönhetően a helyi temetkezési piac egyeduralkodójává vált céggel szerződést bontott az önkormányzat. Nem kis részben azért, mert rendőrségi nyomozás folyik a vállalat ellen. A konkurenciaharc kirobbantCsőzik László, Érd ellenzéki polgármestere szerint

a helyi NER kultúrtörténeti fordulóponthoz érkezett: a maffiamódszereik kijöttek a fényre.

A meglepő törénetet ebből a cikkből ismerheted meg.

“Ne keresd a logikát!” – így zajlik járványügyi védekezés egy magyar iskolában

Egy katona fertőtlenít a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik tantermében 2020. október 26-án. (Fotó: MTI/Mészáros János)

A salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban immár több tucat diák és tanár fertőződött meg. Ugyan a tankerület szerint “a járványügyi hatóság megtette a szükséges intézkedéseket”, a tanulók beszámolóiból ennek a szöges ellentéte világlik kiEbben a cikkben a helyi tanulók mesélik el, hogyan vezetett szinte totális káoszhoz az, amikor a koronavírus felbukkant az intézményben. A gimnázium retteg, a kormány az őszi szünettől remél megváltást, a szakszervezet viszont a digitális oktatásért könyörög.

Megyétől függően 50 ezres különbség is lehet a budapesti és a vidéki nyugdíjak között

Az átlagos nyugellátást alapul véve több tízezer forintos a differencia a fővárosi és a vidéki nyugdíjak között. Egyelőre nincs olyan megyénk, ahol az ellátások átlaga nem haladná meg a nettó minimálbér összegét, ugyanakkor jövőre a sereghajtó térségek nagy eséllyel becsúsznak a minimálbér alá. Pontos számok és további részletek itt nézegethetők.

Keresés az oldalon