Koronavírus: a legfontosabb tudnivalók és tévhitek

Az elmúlt hetekben egy csomó félreértés született a járvánnyal kapcsolatban: a karanténról, a maszkról, a gyógyszerekről, a házhozszállításról, a vírus és a megbetegedés természetéről, és még sorolhatnánk. Mi összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és a biztos válaszokat. Reggeli hírösszefoglaló.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-03-18 09:14

Fotó: Chung Sung-Jun/Getty Images

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és tévhiteket a koronavírusról

Számos pletyka és tévhit terjed az új koronavírusról: a karanténról, a maszkról, a gyógyszerekről, a házhozszállításról, a vírus és a megbetegedés természetéről, meg még egy csomó más dologról a járvánnyal kapcsolatban. Annak érdekében, hogy tisztázzuk a félreértéseket, összegyűjtöttük a legtöbbször ismételt lényeges kérdéseket, és a biztos válaszokat. Íme.

Az sem ússza meg a koronavírust, aki kigyógyul belőle: durva következményekkel járhat a fertőzés hosszú távon

A Hong Kong-i Kórházi Hatóság nemrégiben közzétett eredményei szerint a gyógyult páciensek szervezetében is kifejezetten súlyos nyomokat hagyhat maga után a Covid-19. A maradandó tünetekről innen tájékozódhatsz.

“Arra is szükség lehet, hogy meghatározzák: egy alkalommal legfeljebb hány terméket szabad megvásárolni”

Túlhajszoltak és nincsenek elegen a bolti dolgozók, nem meglepő, hogy szabályozást szeretnének az élelmiszerüzletekben. Erről, valamint a vásárlási láz alakulásáról Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke nyilatkozott. A folytatásért ide kattints.

Újabb nyolc embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést Magyarországon

A kormányzat információi szerint tovább emelkedett a fertőzöttek száma. A koronavírusos megbetegedésekről, valamint a karanténban lévő személyekről erre a linkre kattintva találod a legfrissebb adatokat.

Beutazási tilalmat rendelt el az EU, Olaszországban rekordott döntött az új koronavírusos betegek száma

Az Európai Unió állam- és kormányfői kedden döntöttek Ursula von der Leyen és az Európai Bizottság javaslatáról, és támogatták a beutazási tilalom bevezetését. Részletek itt.

Fotó: Thierry Monasse/Getty Images

Időközben Olaszországban még soha nem nőtt annyira a diagnosztizált betegek száma, mint hétfőről keddre, és a napi halálozások száma sem csökken. Az olasz járványhelyzetről ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Labor is lenne bőven és a vizsgálat sem olyan drága: érthetetlen a titkolózás a koronavírus tesztek körül

Magyarországon a protokoll szerint testi tünetek nem elegendőek ahhoz, hogy koronavírusra teszteljenek egy beteget: a vizsgálat kritériuma egy fertőzött beteggel való kontaktus is. Most várhatóan több tesztet fognak végezni, de erről eléggé titkolóznak: egy indokolatlan, misztikus felhő lengi körül itthon a koronavírusteszteket, mintha bonyolult és drága lenne az eljárás. Pedig egyáltalán nem az. Ebben a cikkben bemutatják, hogy néz ki és mennyibe kerül egy ilyen vizsgálat, és azt is, hogy mi a gond a magyar protokollal.

Több tízezer külföldi, köztük 146 magyar rekedt Marokkóban

A helyzetről Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatott a Facebookon. A bejegyzést itt találod.

Elképesztő zuhanás az üzemanyagárakban: húsz éve nem volt ilyen

Szerdán tovább csökkent a benzin ára, az elmúlt évtizedekben példátlan mértékben. A gázolaj ára is drasztikus csökkenést mutat. Mennyibe kerül most az üzemanyag, és pontosan mi áll az árcsökkenés hátterében? Innen kiderül.

A koronavírus egyetlen hétvége alatt taccsra vágta a centralizált oktatást: bemutatjuk, hogyan fest a gyakorlatban a távtanítás

Múlt pénteken késő este jelentették be, hogy bezárnak az iskolák, így a tanároknak és a diákoknak egyetlen hétvégéjük maradt arra, hogy digitális munkarendre álljanak át. A problémával magukra maradtak, és ahány iskola, annyi megoldás született. Ebben a cikkben szülők, tanulók és pedagógusok mesélik el az első tapasztalataikat a távoktatásról. 

Egy 43 éves férfi kezében egy gránáttal szerette volna megállítani a koronavírust egy józsefvárosi boltban

N. Kálmán bement egy józsefvárosi üzletbe, fizetett, majd elővett egy gránátot, és közölte: ezzel megállítja a koronavírust. Részletek itt.

Néhány nap múlva visszatér a tél

Fotó: Jason Oxenham/Getty Images

Hamarosan egy markáns hidegfront szakítja meg az enyhe, tavaszi időt. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

Mai nap hírei

Vele tölti Jennifer Aniston a Hálaadást: fotójára több millió lájk érkezett

joy.hu6 órája

Jakab Péter: Orbán nem látja a kiutat a válságból

demokrata.hu6 órája

Északkeleten jönnek az első hópelyhek!

koponyeg.hu8 órája

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

konyvesmagazin.hu9 órája

2021-től az EU-ban nem verhetik át a gyártók a silány elektronikai termékekkel a vásárlókat!

metabro.hu10 órája

A néppárti képviselő felhívta Deutsch Tamás figyelmét arra, hogy épp a jogállamiság a különbség az EU és a kommunista rendszer között

168ora.hu10 órája

Téli lakberendezés, mikulásvirággal

szeretemamezogazdasagot.hu12 órája

Bruce Lee 15 legfontosabb életbölcsessége

she.life.hu13 órája