Koronavírus: 500 ezres bírság vár a szabályszegőkre

Startlap - Startlap
Ez az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján hangzott el, ahol a tiszti főorvos közölte, hogy szintet lépett a járvány Magyarországon. Esti hírösszefoglaló.

Operatív törzs: 500 ezres bírság vár a szabályszegőkre, újabb szintre lépett a járvány Magyarországon 

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatója – sajnálatos módon – elég izgalmasra sikeredett. Egyrészt Müller Cecília országos tiszti főorvos kifejtette, “újabb szintre lép a járvány Magyarországon”. Másrészt kiderült, hogy mostantól elég komolyan fogják venni a rendelkezések betartását: 500 ezres bírság járhat a szabályszegésért. Ezenkívül beszámoltak Pintér Sándor belügyminiszter tesztjének eredményéről, azt azonban már nem árulták el, pontosan hány egészségügyi dolgozó van karanténban. Részletek itt.

Lezárják Magyarország határait, minden rendezvényt betiltanak, korlátozzák a bolti nyitvatartásokat

Láthatatlan és ismeretlen ellenséggel állunk szemben

– kezdte napirend előtti felszólalását Orbán Viktor hétfőn a parlamentben, majd ismertette a hétfőn bevezetett, az eddiginél még szigorúbb óvintézkedéseket, amelyekről ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Az egyik ilyen lépés a határok lezárása, és amúgy a gyógyfürdők is lehúzták a rolót, az uszodák nagy része ugyanakkor még mindig fogadja a vendégeket. Ezt több helyen egy érdekes magyarázattal indokolják. Az ügyben felkeresték Dr. Falus Ferenc korábbi tiszti főorvost, aki felvázolta a tényeket. A folytatásért ide kattints.

A Posta megszólalt a nyugdíjak és a családtámogatások kifizetéséről

Miután a Magyar Posta Zrt. korlátozásokat vezetett be a postákon, megkérdezték őket, mi fog történni a nyugdíjak, illetve a családtámogatások kifizetésével. A válaszukat itt találod.

Ausztrál kutatók gyógyszert találhattak a koronavírusra

Ausztrál szakértők potenciális gyógymódot találhattak az új koronavírusra, amelyet a remények szerint március végéig egy országos teszt keretében is próbára is tehetnek. A gyógyszerről ebben a cikkben írnak bővebben.

Napokig nem teszteltek egy koronavírusos beteget, ezért most egy tucat egészségügyis van karanténban, akik földön, matracokon fekszenek az Uzsokiban

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Héftőn érkezett a hír, hogy egy napokon át megfelelő védőfelszerelés nélkül kezeltek, nem tesztelt, majd később koronavírussal diagnosztizált beteg miatt az Uzsoki Utcai Kórházban karanténba került több mint egy tucat egészségügyi dolgozó. Az elkülönített egészségügyisek körülményei nem éppen ideálisak. Az ügyre reagált az intézmény. Részletek itt.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete kitalálta, hogyan kaphatnának fizetést a bolti dolgozók, miközben otthon vigyáznak a gyermekeikre

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete talált egy megoldást arra, hogy az intézmények zárva tartása idején otthon tartózkodhassanak a gyermekes szülők, és közben fizetést is kapjanak. Az ötletről megkezdték a tárgyalásokat. Mit javasol a szakszervezet? Innen kiderül.

Csányi Sándor magánklinikáját koronavírusos járványkórházzá alakítják

A Budai Egészségközpont Kft., amelynek tulajdonosa egyebek mellet a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm, közleményben jelezte, hogy bekapcsolódnak a járványügyi ellátásba. Mit jelent ez a gyakorlatban? Ebből a cikkből megtudhatod.

Kásler Miklós önkénteseket toboroz az egészségügybe

Kásler Miklós vasárnap levélben önkéntesek jelentkezésére buzdított a sürgősségi betegellátásba és az alapellátásba. A felhívást erre a linkre kattintva tekintheted meg.

A pizzarendelés biztonságos? És a házhoz rendelt nagybevásárlás? Na és hogyan védekezzünk a vírus ellen, ha muszáj emberek közé mennünk?

A már hetek óta zajló pánikbevásárlás a napokban fokozódó járványhelyzet által újra fellángolt, és felmerül a kérdés, hogy vajon mégis mit érdemes beszerezni a boltokból? Hónapokra betárazni furcsának tűnhet, meg nem is olyan egyszerű, no de közben az utcára kimenni és boltba menni különösen nem javasolt. Ráadásul a készletek számos helyen megfogyatkoztak, sokan tehát a házhozszállításra szavaznak, amit otthonról is kényelmesen elintézhetnek. Ezzel viszont egy újabb gond lép a képbe: az élelmiszerrel kapcsolatos higiéniai aggályok, és az esetlegesen fertőzött futárral való találkozás. Az Atlantic megkérdezte a témáról a Columbia Egyetem epidemiológusát, Stephen Morsét, aki szerint tényleg veszélyt rejt magában a kiszállítás, csak éppen nem úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk. Részletek itt.

Fotó: Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images

Másik fontos probléma a társas érintkezés: minimalizálni kell, de erre nincs minden körülmények között lehetőségünk. Hogyan csökkenthető a megbetegedés esélye, ha muszáj kilépni az utcára? Erről szól ez a cikk.

Videón a kiürült fővárosi bulinegyed, ahol már semmi jóra nem számítanak

Szombaton már csak lézengtek az emberek a bulinegyedben, a nagyobb szórakozóhelyek átmenetileg bezártak, a rendezvényeket lefújták, munkavállalók sora került a teljes létbizonytalanságba. A 24.hu videós riportot készített az ürességtől kongó hetedik kerületben, és a Szimpla kommunikációs vezetőjénél, a Budapest Éjszakai Nagykövetség szóvivőjénél, valamint az éjszakában dolgozóknál érdeklődtek arról, mire számítanak. Elég sötét jövőképet vázoltak fel. Íme a felvétel.

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor: Óriási pechünk van

képcím

Júliustól hat szociális szakápolási központ jön létre

képcím

Hivatalos: Erdogan nyerte a török elnökválasztást