Gulyás Gergely: Orbán Viktor és Hszi Csin-ping délután bejelentéseket tesz

Startlap - Startlap
A csütörtöki kormányinfó hírei.

Orosz-ukrán háború

Szerdai ülésén a kormány a háborús helyzetet elemezte, amely egyre súlyosabb, egyre több részlet derül ki a NATO ukrajnai missziójáról. Önmagában már az is aggasztó, hogy a szövetség azzal számol, a háború még 5 évig elhúzódik. A NATO-misszióban nem kívánunk részt venni – indította a sajtótájékoztatót Gulyás Gergely.

Elmondta: a következő napokban és hetekben a Honvédelem és a Külügyminisztérium rendszeresen egyeztetni fog a háborús helyzettel kapcsolatos fejleményekről, és ezekről tájékoztatni is fognak.

Kínai elnök

A kínai elnök most is zajló budapesti látogatása Magyarország növekvő súlyát bizonyítja a világpolitikában – tért át egy újabb témára a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: a látogatásnak elsősorban gazdasági jelentősége van.

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping délután fél 6 körül bejelentéseket tesz, konkrét kínai beruházásokról is szó lesz – közölte Gulyás Gergely.

Gazdasági helyzet

Szerdán a gazdasági helyzetet is áttekintette a kormány. Megállapították, hogy sikeresen letörték az inflációt, 2024. pedig a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz. A bizonytalan előrejelzések ellenére is kijelenthető, hogy idén a 2,5 %-os GDP-növekedés reálisnak tekinthető. 2025-ben a 4,5 %-os növekedéssel számol a kormány.

Kérdések és válaszok

Üzemanyagárak – a kormány örül az árak csökkenésének, és Gulyás szerint vannak eszközei a kereskedők megregulázására.

Magyar Péter – Gulyás orvosi kérdésnek minősítette azt, hogy Magyar Péter mobil-blokkolónak nézett egy szolgálati rádiókészüléket, és szerinte kisebbségi komplexusból támadja a Tisza párt elnöke Kocsis Mátét.

Paks II. – arról eddig nem volt szó, hogy a kínaiaknak szerepe lehet Paks II-ben.

Ahmadinezsád – a kormány egyetlen tagja sem találkozott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre meghívott, holokauszt-tagadó volt iráni elnökkel, Mahmud Ahmadinezsáddal – jelentette ki a miniszter, hozzátéve: a volt iráni elnök korábbi kijelentéseit elítéli, ilyenek a Közszolgálati Egyetemen nem hangzottak el, ugyanakkor a meghívás az akadémiai szabadsággal összhangban történt.

EU-csatlakozás – ha most kellene szavazni az ország EU-csatlakozásáról, akkor minden ellenérzésem dacára igennel szavaznék, ugyanis nincs az európai együttműködésnek alternatívája – jelentette ki Gulyás Gergely.

Poloska Péter – egy korábbi interjúban Gulyás Poloska Péternek nevezte Magyar Pétert. A miniszter nem tekinti erősnek a kifejezést egy olyan emberre vonatkozólag, aki lehallgatja a feleségét.

Orbán-Zelenszkij-találkozó – Gulyás Gergely nem lát esélyt arra, hogy Orbán Viktor az EP-választások előtt találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, a júniusi svájci béketárgyaláson való részvételt viszont megfontolja a magyar kormány, bár Oroszország távollétében ennek nem sok értelmét látják.

Kórházi várólisták – a miniszter szerint nemzetközi összehasonlításban nem állunk rosszul. Attól, hogy a várólistán többen vannak, az nem azt jelenti, hogy az ott lévőknek többet is kell várniuk – magyarázta a miniszter, aki szerint az átlag várakozási idők csökkennek.

Ahmadinezsád ismét – a Breuerpress először azt sérelmezte, hogy a nézettségi adataik ellenére későn kapott szót, mire Vitályos Eszter kormányszóvivő úgy válaszolt: “Ez nem volt szép”, ő szokta nézni a Heti Tévé műsorait, és egyébként is még a sajtó képvielőinek fele nem tehette fel a kérdéseit. Breuer Péter ezt követően azt kérdezte, hogy “melyik magyar pártnak hozott pénzt a volt iráni elnök? “Egyiknek sem” – válaszolta Gulyás. Breuer ekkor rákérdezett: “Biztos ön ebben, miniszter úr?” Gulyás megismételte a válaszát, mire Breuer úgy reagált: “Majd meglátjuk, ki fog derülni”. Eközben több újságíró is jelezte Breuernek, hogy ne húzza az időt, mert még sokan nem kaptak szót a kormányinfón.

Vásárlóérték – Gulyás vásárlóértékkel nem tud számolni, volt a válasz arra a kérdésre, hogy melyik évben érheti utol a magyar nettó átlagbér vásárlóértéke a románét? A miniszter ugyanakkor azt állítja, a magyar átlagbér magasabb, mint a román.

Családi adókedvezmények – prioritás az adókedvezmények kiterjesztése.

Spar – több helyreigazítási, vagy jó hírnév megsértése miatti per van folyamatban a Spar ellen.

Kórházi adatlap – Gulyás szerint jogsértés, hogy nyilvánosságra került Magyar Péter egészségügyi kórházi adatlapja, az ügyben vizsgálat folyik.

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Gulyás Gergely: 200 millió euróra bírságolták Magyarországot

képcím

Gulyás: Az EP-választás után jön az EU-bírság

képcím

Magyar Péter Gulyásnak: "Szégyelld magad!"