Robbanhatnak a lakásárak - bejelentették, hogy eltörlik az adókedvezményt

Startlap - Startlap
Több milliós drágulás várható.

A kormányzati adókedvezménynek köszönhetően 2016 eleje óta az új lakások vásárlói 27%-os áfa helyett csak 5%-ot fizetnek. Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádió műsorában jelezte: nem terveznek hosszabbítást, a lakásépítés áfakedvezménye 2019 végéig él csupán – számolt be a hvg.hu.

Ez egy példával megvilágítva a következőt jelenti: jelenleg egy 50 milliós lakás áfája 2,5 millió forint, tehát teljes vételára 52,5 millió forint, a kedvezmény lejárta után viszont 63,5 millió forintot kell majd kifizetni ugyanezért az ingatlanért, hiszen az áfa összege már 13,5 millió forintra rúg. Arra a kérdésre, hogy így nem fognak-e eltűnni a fejlesztők, Varga Mihály elmondta:

Ez is egy szempont, de vannak más szempontok is. Például, hogy Budapesten az eladott új lakások 10%-át külföldiek veszik meg, másfelől pedig ingatlanbefektetők célpontja lett ez a kedvezmény, vagyis második, vagy harmadik lakásukat vásárlóké, ami nem volt célja a kormánynak. Mi ezt nem kívánjuk támogatni. Alapvetően az volt a cél, hogy a népességfogyás lassuljon, forduljon meg, demográfiai változás legyen, amit a lakások építésével kössünk össze.

– fogalmazott a miniszter, aki mindenkit arra bíztat, hogy aki tudja, vegye igénybe még időben az adókedvezményt. A CSOK esetében a kormány már korábban tett arra utalást, hogy a rendszer maradni fog, sőt, még az is lehet, hogy tovább bővítik.

Ez is érdekelhet

képcím

Csütörtöktől érkeznek az emelt nyugdíjak

képcím

Varga Mihály bejelentette: nyugdíjemelés várható

képcím

Péntektől érkeznek a nyugdíjak a nyugdíjprémiummal és a...