Robbanhatnak a lakásárak - bejelentették, hogy eltörlik az adókedvezményt

Több milliós drágulás várható.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-04 15:07

Fotó: Thinkstock

A kormányzati adókedvezménynek köszönhetően 2016 eleje óta az új lakások vásárlói 27%-os áfa helyett csak 5%-ot fizetnek. Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádió műsorában jelezte: nem terveznek hosszabbítást, a lakásépítés áfakedvezménye 2019 végéig él csupán – számolt be a hvg.hu.

Ez egy példával megvilágítva a következőt jelenti: jelenleg egy 50 milliós lakás áfája 2,5 millió forint, tehát teljes vételára 52,5 millió forint, a kedvezmény lejárta után viszont 63,5 millió forintot kell majd kifizetni ugyanezért az ingatlanért, hiszen az áfa összege már 13,5 millió forintra rúg. Arra a kérdésre, hogy így nem fognak-e eltűnni a fejlesztők, Varga Mihály elmondta:

Ez is egy szempont, de vannak más szempontok is. Például, hogy Budapesten az eladott új lakások 10%-át külföldiek veszik meg, másfelől pedig ingatlanbefektetők célpontja lett ez a kedvezmény, vagyis második, vagy harmadik lakásukat vásárlóké, ami nem volt célja a kormánynak. Mi ezt nem kívánjuk támogatni. Alapvetően az volt a cél, hogy a népességfogyás lassuljon, forduljon meg, demográfiai változás legyen, amit a lakások építésével kössünk össze.

– fogalmazott a miniszter, aki mindenkit arra bíztat, hogy aki tudja, vegye igénybe még időben az adókedvezményt. A CSOK esetében a kormány már korábban tett arra utalást, hogy a rendszer maradni fog, sőt, még az is lehet, hogy tovább bővítik.

Mai nap hírei

Kapkodnak az új, fapados elektromos autó után a kínaiak

autopro.hu9 órája

Már a Google Maps is mutatja a koronavírus terjedését

gsmring.hu9 órája

Eszedbe ne jusson megenni másnap a rizst - Komoly gondok származhatnak belőle

femcafe.hu10 órája

Melegebb éghajlatra küldte a rendőröket a biciklis

formula.hu16 órája

Svájc sorsdöntő népszavazást tart az EU-val való kapcsolatáról!

napmintnap.com17 órája

Fördős Zé és Vadon Jani is imádta a déli parti éttermet

balaton.hu18 órája

Összeomlás szélén az egészségügy: emberhiány miatt maradnak el műtétek az Uzsoki kórházban

ezalenyeg.hu19 órája

Már ősszel is legyőzhetjük a gyomokat!

agraragazat.hu19 órája